Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Както подсказва името на темата става дума за предимствата и недостатъците на различните тухли, най-вече за външни стени. Предстои ми строителство догодина и още не съм решил какви тухли да ползвам.
От това дето съм чул и чел най-големите предимства на ютонга са топлоизолацията, лесни са за работа и е по-лесно монтирането на външна/вътрешна изолация към тях, както и други крепежни елементи. Най-големите им недостатъци ми се виждат цената, слуховете за влагопоемането и вредното им излъчване.
Най-голямото предимство на четворките за мен е цената и по-слабото влагопоемане. Като недостатъци – по-лошата термоизолация, по-бавното зидане, по-трудното закрепване на изолация и други крепежни елементи и постоянното влошаване на качеството им на изработка.
Аз самият нямам никаква лична база за сравнение и се налага да разчитам на мненията на другите, така че всички мнения ще са ми от полза.

Ако вие трябваше да строите за себе си кой тип тухли бихте избрали и с какъв вид външна изолация и мазилка?

Благодаря предварително.
Лично аз мисля моита стени да изглеждат така! С един удар много зайци - топло, шумо и хидроизолация! Почти няма нужда от отопление, бързо и качествено строителство, няма мокри процеси и веднага можеш да се нанасяш да живееш. Няма да се притесняваш за мухъл и т.н. Имаш доста време да си помислиш и за този вариант!
Не разбрах кой е твоя избор. Да разбирам ли че си прикачил снимка която аз не виждам?
Упс , забравил съм линка , съжалявам !


ЕТО ГО ЛИНКА

Снощи(тази сутрин :-D :-D :-D ) писах за предимствата на този тип строителство в раздела сухо строителство форум Къщи
Може и там да прочетеш! Ще пиша и още!
Тани написа:Упс , забравил съм линка , съжалявам !


ЕТО ГО ЛИНКА

Снощи(тази сутрин :-D :-D :-D ) писах за предимствата на този тип строителство в раздела сухо строителство форум Къщи
Може и там да прочетеш! Ще пиша и още!

Все още са много скъпи материалите за този тип строителство. Ако парите не са проблем , това е твоето строителство.
Вярно е, че Итонг-а поема вода. Направо като гъба просмука водата вътрешната ни стена, при една авария с наводнение. Тухлената - нямаше такива проблеми.
Понеже питането ти е за външни стени... Май тухлите си остават класиката при масивното строителство. Естествено с допълнителната изолация отвън.
А иначе предложеното от Тани е супер! Поназнайвам доста в тази сфера, но у нас този тип строителство е все още малко скъпичък, главно заради дървения материал.
Но на фона на сроковете за изпълнение на сглобяемите къщи и тези на масивните - цената е оправдана.
А :-D :-D :-D ето го моя човек! Напоследък много се интересувам от сухо строителство и понеже материята е непозната , помолих админа да направи такъв раздел! Ше се радвам да ми помогнеш с нещата които не са ми ясни !
Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя. За това за сега ще се задоволя с градоред, бетонни колони и пояси и масивни тухли. За момента разполагам с около 30 кубика дървен материал, но той е предназначен за градоред, покрив, стълби, душаме/паркет и съм в ‘преговори’ за още десетина кубика за врати и каквото остане за мебели. Всичко което е от дърво възнамерявам сам да правя, но за сухо строителство си трябва специализирана фирми, което автоматично ме оставя наблюдател и от мен ще се иска само да мога да си платя сметката.

Дай да се върнем на въпроса с тухлите. Струва ми се че едно от най-големите предимства на четворките – цената – вече не е предимство, защото като смятам разликата не е много голяма, а и като се добави допълнителната работа за по-бавната зидария горе-долу идват колкото ютонг зидарията, така че остава единствено влагопоемането. Някакви идеи относно преодоляването на този ‘недостатък’ на ютонга?
PIP написа:Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя. За това за сега ще се задоволя с градоред, бетонни колони и пояси и масивни тухли. За момента разполагам с около 30 кубика дървен материал, но той е предназначен за градоред, покрив, стълби, душаме/паркет и съм в ‘преговори’ за още десетина кубика за врати и каквото остане за мебели. Всичко което е от дърво възнамерявам сам да правя, но за сухо строителство си трябва специализирана фирми, което автоматично ме оставя наблюдател и от мен ще се иска само да мога да си платя сметката.PIP,
Ако си уверен и можеш всичкото "дърво" да си го направиш сам, за какво ти е специализирана фирма. Те сигурно по-малко от теб знаят (хеле пък работниците им). За мен (Галски да ме поправи) гредоред, покрив и стълби са най-тънките места. Ако го можеш, образоваш се малко за стените, изливаш си една плоча и ковеш нагоре сам - сигурно ще ти се върже ценово (както пише Тани 4 в 1 !!!).
Стига и някой да ти го сметне дървото като конструкция! Щом можеш сам дървените елементи, обличането с оф, ей тук на бг не знам еквивалента му (Леонардо да помага) - cement board на Кнауф - то е като гипскартон, ама с цимент :) за отвън - не е толкова сложно. Но не знам цената му! А за гипскаротна - още по-лесно! Без майтап!
Труда на дърводелците е почти колкото материала! Аз бих се замислила, щом и гредоред ще правиш!

За итонга - защитата е една хубава външна мазилка. Но аз лично бих препоръчала и някаква изолация все пак, независимо от характеристиките на итонга. Всеки лев в тази насока се изплаща!
Идеята сам да си правя всичко не е лоша, но колкото и да ми се иска не мисля че ще е толкова лесно колкото изглежда. Аз имам обща представа какво представляват панелите, но самата им изработка ще отнемат време и изискват техника, помещение и специфични умения и знания с които не разполагам. Аз съм от около 6-7 години в UK и се прибирам за постоянно в БГ към коледа, а за съжаление продадох и раздадох дърводелските машини които имах. Понеже целта на пребиваването ми тук е този строеж се интересувам от строителство и от това което съм правил, видял и прочел на практика сухото строителство не е толкова просто колкото изглежда на пръв поглед – става дума като инженерно проектиране, изчисляване, ползвани материали, импрегнанти и т.н . Ако къщата беше едноетажна щеше да е по-лесно, но на два етажа нещата се усложняват. Това което обмислям е вариант на начина по който строят тук – микс от масивни тухлени стени изцяло на долния етаж и отчасти сухо строителство на втория. Проблема е, че пак се ползват ‘отчасти’ тухлени външни стени, от там и основния въпрос на темата.

Изображение


Все още нищо не е окончателно, но много скоро трябва да взема решение, защото имам приятел който движи документацията и до края на септември трябва да му дам отговор точно как искам да го правя.
Забравих да добавя, че каквито и тухли да избера ще има външна изолация към тях.
Мда, другия вариант е да строиш по американския тип. Защото те с английския тотално се разминават. А аз под дървени стени - нямах предвид панелите, за които да речем в БГ се говори.
Щом си в момента в UK защо не видиш дали има там тази книга и да я разгледаш. Или изобщо някаква техническа литература на тази тема. Там поне се намират тези книги, тук е абсурд.
Иначе, това което си показал, е напълно възможно за изпълнение в нашите условия.
Мерси за ‘книгата’, ще видя за какво става дума. Аз имам някаква библия дето купих преди време, уж има страхотни книжарници тук но повечето литература е общо строителство и diy, но не мога да намеря специализирана литература. Най ме интересува термо и водо изолация, защото колкото повече чета толкова повече варианти и тънкости откривам и се обърквам кой е най-подходящ в моя случай. Относно строежа на снимката, и на мен ми се искаше подобно нещо, но както се вижда тук въобще не се ползва бетонни колони и пояси, за плочи да не говорим, и когато питах строителните инженери у нас зимата за подобен вариант ми казаха, че по закон не може да се строи по подобен начин в България. Другата разлика е двойния зид – също ми се искаше, но излиза скъпо – обмислях вариант със зид четворки /с колони и пояс/, като на равни интервали в зида се слагат телове U форма, като отворения край стърчи навън, през тези телове нанизвам изолацията и след това се зида 5-10см ютонг като и той застъпва теловете с цел да се вържат двата зида. По този начин ми се искаше да се избегне това капсулиране дето се получава с циментовите змаски директно върху стереопора, което намаля дишането на стените. Недостатъка е цената – да не говорим, че с колко строители говорих всички ми казаха че съм луд и че няма смисъл от подобно усложняване, така че се предадох и ще го правя почти :-D като всички останали. Неща като дървения, гипсов картон и подобни ще ги направя сам, но за зидария, фини мазилки и т.н ще трябва да се плаща на майстори.
PIP написа:Относно строежа на снимката, и на мен ми се искаше подобно нещо, но както се вижда тук въобще не се ползва бетонни колони и пояси, за плочи да не говорим, и когато питах строителните инженери у нас зимата за подобен вариант ми казаха, че по закон не може да се строи по подобен начин в България.


Току що споделях това в тема "къщи". Сега ми се изясниха UK-стените.

PIP,
И аз визирах американската конструкция - там "панелите" се коват на обекта от носещите греди (талпи), изолации и "опаковки". Проблем са само качествения материал и читавия проект (ноу-хау).
Някой застъпваше идеята да се поръча подобна къщата в чужбина и да се сглоби тук.

Галски, моля.
Какво е обяснението на "цитата"?
Защо може дървена къща без бетон, а тухлена (итонг) не?
В четворки (единички) ли е проблема или по-сериозен?
Старото селско (и възрожденско) строителство вече забранено ли е?

P.S. Май трябва да се прехвърлим в "Къщи".
PIP написа:Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя.

Грешиш.

Прати ми проект на къщата да ти сметна всичко около стените/без покрива/ да видиш че не е толкова скъпо. Мога да ти я направя и ще ти излезе по-изгодно отколкото сам да правиш всичко. Във всяка една работа си има тънкости, които са много важни и не са за подценяване.
Готов проект нямам още, променям си мнението всеки ден. Ще се свържа с приятеля дето движи документите да пита дали ще разрешат подобен строеж първо, защото старата къща е в историческата част на града и има определени ограничения с които трябва да се съобразявам. Имаш ли сайт или снимки и др. информация на правени от теб неща?

:-D

Други мнения относно избора на тухли :?:
PIP написа:Готов проект нямам още, променям си мнението всеки ден. Ще се свържа с приятеля дето движи документите да пита дали ще разрешат подобен строеж първо, защото старата къща е в историческата част на града и има определени ограничения с които трябва да се съобразявам. Имаш ли сайт или снимки и др. информация на правени от теб неща?

:-D

Други мнения относно избора на тухли :?:

Ами ако се поразровиш из форума ще видиш доста мои работи.
Итонга не е лош само цената му сега изобщо не е приемлива.В момента цената на тухлата е такава че няма алтернатива.
Бях я забравил тая тема :) Между другото къщата е почти готова.

За тухли се спрях на поротерм. Нямам никакви забележки към тухлите и бих ги препоръчал на всеки за монолитно строителство.
Недостатък на Итонга - пука се при най-малкото натоварване. Като му четох якостта на натиск, си казах, че е много здрав. Сметнах, че дори може да издържи горната плоча на усвоената ми тераса. Да, ама не. Може и да издържа 2 МПа на натиск, ама в някакви специални лабораторни условия. Иззидах си терасата на един метър, после дограмата стъпи върху него догоре до плочата. Слагаха ми дограмата в доста студеничко време и напролет от температурното разширение се спука под кемпферите на дограмата :lol: Като напечеше слънце, пукнатината се разширяваше, като се скриеше - почти изчезваше. Сега лятото си стои отворена. Та, така за итонга - само за преградка, при това горе запенен, а не плътно до СБ елемент.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къщи”