• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,
Както подсказва името на темата става дума за предимствата и недостатъците на различните тухли, най-вече за външни стени. Предстои ми строителство догодина и още не съм решил какви тухли да ползвам.
От това дето съм чул и чел най-големите предимства на ютонга са топлоизолацията, лесни са за работа и е по-лесно монтирането на външна/вътрешна изолация към тях, както и други крепежни елементи. Най-големите им недостатъци ми се виждат цената, слуховете за влагопоемането и вредното им излъчване.
Най-голямото предимство на четворките за мен е цената и по-слабото влагопоемане. Като недостатъци – по-лошата термоизолация, по-бавното зидане, по-трудното закрепване на изолация и други крепежни елементи и постоянното влошаване на качеството им на изработка.
Аз самият нямам никаква лична база за сравнение и се налага да разчитам на мненията на другите, така че всички мнения ще са ми от полза.

Ако вие трябваше да строите за себе си кой тип тухли бихте избрали и с какъв вид външна изолация и мазилка?

Благодаря предварително.
Лично аз мисля моита стени да изглеждат така! С един удар много зайци - топло, шумо и хидроизолация! Почти няма нужда от отопление, бързо и качествено строителство, няма мокри процеси и веднага можеш да се нанасяш да живееш. Няма да се притесняваш за мухъл и т.н. Имаш доста време да си помислиш и за този вариант!
Не разбрах кой е твоя избор. Да разбирам ли че си прикачил снимка която аз не виждам?
Упс , забравил съм линка , съжалявам !


ЕТО ГО ЛИНКА

Снощи(тази сутрин :-D :-D :-D ) писах за предимствата на този тип строителство в раздела сухо строителство форум Къщи
Може и там да прочетеш! Ще пиша и още!
Тани написа:Упс , забравил съм линка , съжалявам !


ЕТО ГО ЛИНКА

Снощи(тази сутрин :-D :-D :-D ) писах за предимствата на този тип строителство в раздела сухо строителство форум Къщи
Може и там да прочетеш! Ще пиша и още!

Все още са много скъпи материалите за този тип строителство. Ако парите не са проблем , това е твоето строителство.
Вярно е, че Итонг-а поема вода. Направо като гъба просмука водата вътрешната ни стена, при една авария с наводнение. Тухлената - нямаше такива проблеми.
Понеже питането ти е за външни стени... Май тухлите си остават класиката при масивното строителство. Естествено с допълнителната изолация отвън.
А иначе предложеното от Тани е супер! Поназнайвам доста в тази сфера, но у нас този тип строителство е все още малко скъпичък, главно заради дървения материал.
Но на фона на сроковете за изпълнение на сглобяемите къщи и тези на масивните - цената е оправдана.
А :-D :-D :-D ето го моя човек! Напоследък много се интересувам от сухо строителство и понеже материята е непозната , помолих админа да направи такъв раздел! Ше се радвам да ми помогнеш с нещата които не са ми ясни !
Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя. За това за сега ще се задоволя с градоред, бетонни колони и пояси и масивни тухли. За момента разполагам с около 30 кубика дървен материал, но той е предназначен за градоред, покрив, стълби, душаме/паркет и съм в ‘преговори’ за още десетина кубика за врати и каквото остане за мебели. Всичко което е от дърво възнамерявам сам да правя, но за сухо строителство си трябва специализирана фирми, което автоматично ме оставя наблюдател и от мен ще се иска само да мога да си платя сметката.

Дай да се върнем на въпроса с тухлите. Струва ми се че едно от най-големите предимства на четворките – цената – вече не е предимство, защото като смятам разликата не е много голяма, а и като се добави допълнителната работа за по-бавната зидария горе-долу идват колкото ютонг зидарията, така че остава единствено влагопоемането. Някакви идеи относно преодоляването на този ‘недостатък’ на ютонга?
PIP написа:Мерси за мненията. Сухото строителство е екстра, но за съжаление не мога да си го позволя. За това за сега ще се задоволя с градоред, бетонни колони и пояси и масивни тухли. За момента разполагам с около 30 кубика дървен материал, но той е предназначен за градоред, покрив, стълби, душаме/паркет и съм в ‘преговори’ за още десетина кубика за врати и каквото остане за мебели. Всичко което е от дърво възнамерявам сам да правя, но за сухо строителство си трябва специализирана фирми, което автоматично ме оставя наблюдател и от мен ще се иска само да мога да си платя сметката.PIP,
Ако си уверен и можеш всичкото "дърво" да си го направиш сам, за какво ти е специализирана фирма. Те сигурно по-малко от теб знаят (хеле пък работниците им). За мен (Галски да ме поправи) гредоред, покрив и стълби са най-тънките места. Ако го можеш, образоваш се малко за стените, изливаш си една плоча и ковеш нагоре сам - сигурно ще ти се върже ценово (както пише Тани 4 в 1 !!!).
Стига и някой да ти го сметне дървото като конструкция! Щом можеш сам дървените елементи, обличането с оф, ей тук на бг не знам еквивалента му (Леонардо да помага) - cement board на Кнауф - то е като гипскартон, ама с цимент :) за отвън - не е толкова сложно. Но не знам цената му! А за гипскаротна - още по-лесно! Без майтап!
Труда на дърводелците е почти колкото материала! Аз бих се замислила, щом и гредоред ще правиш!

За итонга - защитата е една хубава външна мазилка. Но аз лично бих препоръчала и някаква изолация все пак, независимо от характеристиките на итонга. Всеки лев в тази насока се изплаща!
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къщи”