Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Тани - модератор
Това са цитати взети от форум за звукоизолация.

Дора Станчева написа:
Моля за спешен съвет! Скоро ми предстои ремонтът на стар монолит, който купих наскоро, и бързо трябва да решавам каква звукоизолация да направя, така че да е достатъчно. Оказа се, че в съседния апартамент зад стената на нашия хол живее ученик, който мощно свири на пиано от 13 до 21 ч. /с прекъсване от 14 до 16 ч./, но аз съм вкъщи след 16 ч., така че... Чува се във всички стаи от апартамента ми, предполагам и в следващия апартамент се чува, защото на 20-тата минута от началото на свиренето главоболие получавам не само аз, но и вероятно кучето на съседите от другата страна, което започва да лае, така че май и оттам ще трябва звукоизолация. Чува се и от стълбищните площадки на горния и долния етаж, но по-слабо, т.е. звукът се разпространява не само през стената на хола. Не знам кои площи да звукоизолирам и с какво, за да е достатъчно. И не би ли трябвало да има някакво законово задължение съседът, след като ще се свири редовно, да си направи той също звукоизолация?
Очаквам с надежда съветите Ви. Предварително благодаря!
Yavor Andreev написа:
Здравей Дора, понеже акустиката ми е слабост, ще си позволя аз да отговоря. Извинявай за откровеноста, но имаш три възможности: да викаш полиция :), момчето да си направи пълна изолация на стаята тип "кутия в кутия" (както се прави всяко нормално звукозаписно студио) или ти да направиш същото въс всичките си стаи. "Кутия в кутия" означава обшивки+таван (би трябвало и под, но да не утежняваме нещата допълнително...) от гипскартон с вата вътре. Плюсове и минуси на подобни системи са обсъждани по другите теми.
Проблемът на звука е че се пренася по твърдите тела, което ще рече строителната конструкция. Не можеш да очакваш че ако направиш изолация на стената със съседа си решаваш проблема.
Сега се сещам за едно още по-елегантно решение: нека младия музикант си купи синтезатор и свири на слушалки. Роял Стейнуей да ползва само на концерти... ;))
Evgo написа:
Zdravejte.
Prochetoh chas ot vaprosite vav foruma i vidjah reshenieto na moja problem s shuma....trjabva da opakovam cjalata staja tip "Kutija".
No ot tuk idva i moja vapros.
Stenite, tavana i poda s kakav material trjabva da se izolirat.
Poda ima veche sashtestvuvashto pokritie (dabov parket) i moga da go povdigna okolo 1 sm. koeto oznachava che materiala kojto trjabva da izpolzvam trjabva da izdarzja parketa i da ne e po-visok ot 1 sm.
Za stenite i tavana sashto molja da mi predlozjite kakvo da izpolzvam za po-dobra shumo izolacija.
Nakraja ako ne vi zatrudnjava, molja da mi kazjate i kakva e cenata na materialite i ot kade moga da gi zakupja (magazin blizo do Mladost4)

Blagodarja predvaritelno za otgovara i otdelenoto vnimanie.
Svetla Bonova написа:
Евго,
Колкото и добри показатели да имаме на звукоизолационните материали с 1 см няма да стане...
Имаме мембрана за защита от ударен шум 28 мм, но за да работи върху нея трябва да се направи циментена замазка, а това ще рече още 4-5 см.

За стените и тавана препоръчваме предстенна обшивка с минимум 5 см Изовер Акусто и гипскартон.
В сайта има списък на дилърите ни и можеш да прозвъниш и да ги попиташ освен за материала и за монтажни бригади, с които работят. Освен това в сайта на Асоциацията за строителни изолации има списък с членовете, часто от които са апликатори (полагат изолации). В БАИС се приемат само фирми с доказани високи стандарти на работа.

Както виждате препоръките за звукоизолация на "традиционното" строителство са да се използва вата и гипскартон! А това са основните материали на сглобяемата къща! Понякога (доколкото знам в САЩ в повечето случаи - не си спомням на някой филм героя да е изкарал вата от стената след като я разбие) за да падне себестойността на обекта , строителите си спестяват ватата в преградните стени . Дори да се постави вата има някои изисквания за да се повишат звукоизолационните качества на стената. Под окачвачите , които държат профилите на гипскартона се залепят изолационни ленти , които поглъщат вибрациите. За да се повиши още повече акустичните качества на помещението и товароносимостта на стените , се монтират два слоя гипскартон , като фугите им се разминават. Емералд , ако са спазени всички тези изисквания , не вярвам да можеш да чуваш толкова силно съседите!
Emerald - модератор
Пропуснал си важен момен, обаче, че това е звукоизолация в допълнение към вече съществуващи тухлени(бетонни) стени, а не заместваща тези стени. :) Както и да изолираш една гипсокартонена стена, тя не достига звукоизолационните качества на тухла(бетон).
Galski - специалист
Emerald написа:
...Както и да изолираш една гипсокартонена стена, тя не достига звукоизолационните качества на тухла(бетон).
Нееее, недей да казваш таквоз нещо, плийз!
Напълно е възможно да постигнеш много по-добри звукоизолационни качества на една гипсокартонена стена от колкото с една проста тухлена стена (а за бетона да не говорим).
Emerald - модератор
Е, не знам какво трябва да и се слага вътре на тази стена за да е поне равна като звукоизолация. Аз такива не съм виждала, а имам впечатления и от старо, и от ново строителство с уж качествена звукоизолация. Чувам спокойно съседа си как хърка, а от другата страна младата двойка правеща бурна любов по няколко пъти на ден. :lol:А когато се почука на съседен апартамент, скачам да отварям- все едно на мен чукат. :lol:

О, отделно и миризми от готвено или не дай боже да пуши някой вътре...все едно е в къщи. :lol: Добре че съседите ми не готвят често. :lol:
Galski - специалист
С вата, но съответната, с нищо друго.
А ти в редови къщи ли живееш? Щото те са доста чийп изпълнение :-D, ако ме разбираш какво искам да кажа. И в Америка ги има "мизерните" спестявания на разни материали.
apis1964 - специалист
Здравейте на всички,моля за съвет и помощ.Прочетох всички мнения до тук за шумоизолацията.Ето какъв е проблемът-живеем в жилище под което преди повече от година направиха фитнес център и започна кошмара със силната музика ,бягащата пътека ,трясъците от щанги и т.н.След много разговори със собствениците сложиха гума под и зад тонколоните,звука съвсем малко понамаля,помещението в което е фитнеса няма никаква звукоизолация,отгоре е висящ таван.През седмицата поне по няколко пъти ходя да се разправям за силната музика,направо кошмар-това да викам полиция го знам но то е от 14 до 16 часа по правилника за обществения ред,има ли и други решения защото вече не се издържа на този тормоз.
:x Предварително благодаря на всички за отговорите! :)
Тани - модератор
Решения има , но са доста скъпи и ще намалят жилищното пространство! Като предимство обаче ще спомена намаляването на разходите за отопление и евентуално охлаждане! Също така и перфектното изправяне на стените и много по-добрия външен вид!
Става въпрос за сух под с посипка 4-5 см. И гипскартон и вата за стените - поне 5 см.

Тема "Шумоизолация" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: