Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
Приготовляване на варова боя:

Основният материал, от който се приготовлява варова боя е гасената вар. Тя е най-доброкачествена, когато е отлежала няколко месеца. При липса на гасена вар, тя може да се приготви като 1кг. негасена вар се загасява в 2.5 - 3 л. вода.
В отлежалата вар, докато е на гъста каша на всеки 3-4 кг. се прибавя 40-50 гр. безир или друго растително масло и се разбърква до пълното му размесване с варта, след което се долива вода до постигане на работна гъстота. Ако сами гасим варта, най-добре е безирът или олиото да се поставят в процеса па кипенето на варта. Безиросаната варова боя, след като изсъхне не поема влага и има по-голяма издръжливост. Сухата боя, която се поставя във варовия разтвор за оцветяване не трябва да надвишава 200-150 гр. гъста вар. Когато сухата боя е в по-голямо количество не може да се получи необходимото сцепление и варовата боя бързо се разрушава и измива. Преди да се разбърка с варовия разтвор, сухата боя трябва да е престояла, натопена в малко вода поне един ден. Сухите бои, които се употребяват при варовото боядисване трябва да са устойчиви и издръжливи на алкали. Такива са естествените минерални бои, охрите, умбрата и особено оксидните бои, които се предлагат в четири цвята и от тях могат да се получават най-различни цветни комбинации. За да не се изтрива лесно варовата боя се препоръчва за вътрешно боядисване към приготвената варова боя на 1 кофа разтвор да се прибави 100-200 гр. готварска сол или стипца, разтворена във вряща вода. Такава прибавка на сол или стипца осигурява значително по-голяма устойчивост на варовата боя при триенето. Така приготвената варова боя в подходяща гъстота преди нанасянето й на стената трябва задължително да се прецеди през гъсто сито /под подходяща работна гъстота трябва да се разбира, когато разтворът има гъстота по-рядка от боза/ В процесът на боядисването обаче, ако стената има по-голяма попивност н боята трудно се разнася се разрежда с още вода.
Стефан - майстор
Прочетох материала внимателно и няколко пъти. При добро изпълнение явно ще се получи положителен резултат. Но възникна един въпрос:
Тъй като се получава добро покритие, след време идва момента за ремонт. Позволява ли допълнително нанасяне и ще "хване" ли добре новата боя.
Илиян Илиев™ - майстор
Някой правил ли е боя по тази рецепта?

Аз открих и друга рецепта в нета. Вместо безир и сол се слагат казеин и боракс. Всъщност пишеше, че това са основните съставки на съвременните варови бои.

Кой от двата варианта мислите, че ще е по-удачен? :?
Илиян Илиев™ - майстор
Явно няма много експериментатори.

Казеин и боракс едва ли ще успея да намеря. Опитах с безир и сол. Съставките ги сложих на око, колкото за проба.

Трябва си задължително филтриране иначе остават топченца. Като за първа ръка покри относително добре.

Малко понамирисва от безира. Оцветители не съм слагал, но с тях предполагам, че ще покрива още по-добре.
Илиян Илиев™ - майстор
Две ръце с четка и една с мече покриха перфектно белите изцапани и надраскани стени. Безира се отмириса за около 1-2 дни.

В другите стаи положението е отчайващо. Боята се оцветява от предишния цвят и се наложи да сложа оцветители. Засега съм минал само една ръка в едната стая. Утре ще е известен резултата.

Всъщност от написаната рецепта не ми стана ясно колко точно оцветител да слагам та сложих по усет така да се каже.

Демек разтворих 500гр оцветител в около 1,5 литра вода и после сложих около 450мл течност в около 8 литра боя.

Като за мокра повърхност ми се стори нормално силен цвета, ще видим какъв е резултата след изсъхване. Надявам се да не съм го предозирал.
Илиян Илиев™ - майстор
След 4-5 дни си е нужно силно натискане по стената за да остане съвсем малко бяло по тях. Това при бялото без ползване на оцветител. Оцветената ще пробвам другата седмица.

Та демек изпробвах и отъркване на дрехата в стената симулиращо отъркване като при преминаване близо до стената и абсолютно нищо не остана по дрехата.

Дори изпуших една цигара облегнат на стената и нямаше никакви следи по гърба ми после. За сравнение ще кажа, че в петък бях в един бъдещ бар, който незнайно защо бяха минали с една ръка само вар незнайно кога и при най-лекия допир дрехите ставаха бели.
Армагедон - специалист
Илиян Илиев™ записките ти приличат на дневник на корабокрушенец озовал се на необитаем остров :mod: :crazy: :crazy:
Илиян Илиев™ - майстор
Реално погледнато е доста подобно положението: Имам да боядисвам между 800 и 900 квадрата, може и между 600 и 700 да са, ще ги меря после.

Бе демек два апартамента са. За единя не ми плащат, защото се нанесох на боядисано и уговорката беше да го оставя боядисан.

В другия трябва да се нанасям, но не е боядисвано и ми отбиват два наема за боя и боядисване. Предвид цените на боята трябваше да се хвана за правилната сламка за да ми се върже свестна надница, макар че пак е около една трета от цената за боядисване на метър.

Темата я съживих с надеждата, че някой ще сподели опит, а в последствие я продължих заради тези, които биха потърсили споделен опит в бъдеще.
pet.kan - специалист
във варови бои слагам против изтриване малко С-200 приблизително 0,5 кг на кофа (8-9 литра)
досега - само положителен ефект, не "пуска", няма промяна на цвета или петна

Тема "Рецепта 3 -Приготовляване на варова боя:" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: