Отдавна мисля да споделя тази идея, но чак сега се организирах. Правих този шкаф преди 3-4 години и тогава не го снимах, а сега ходя у лелята, където е монтиран, чат-пат и по празници (то си личи и от снимките
), така че дано тия снимки са достатъчни. То и снимките са с джиесема, ама...
Идеята си струва според мен, защото тези ъглови шкафове са проблем почти за всяка кухня, а купешките механизми за такива шкафове тръгваха тогава от цени 600-800 лв. и нагоре. Този "механизъм" е несравнимо по-евтин и освен това рафтовете позволяват да се запълни обема на шкафа доста повече.
Размерите трябва да са съобразени предварително доста прецизно, особено на плъзгачите. Има и някои тънкости при монтажа, но не е трудно да се сглоби в домашни условия.
Това е общият вид на шкафа. Съседният шкаф вдясно е нормален шкаф под мивка.

Забележете, че няма чекмедже и вратичката е малко по-широка от обичайните размери.

Ето го и отворен:
- Вратичката е с три панти защото е тежка;
- Това в ляво се хваща за дупката горе, изтегля се навън до края и се "чупи" около панти наляво. По-долу ще се види това;
- Рафтовете с виното насреща са обща конструкция на колелца, която се придвижва вляво, когато се освободи мястото от другите рафтове.
Така има достъп до цялата скрита "дълбочина" на шкафа.

Ето го и елемента, който се изтегля навън и се завърта наляво. Поглед малко отгоре.

Това е поглед отпред на извадения и завъртян наляво елемент (рафтове).
Освободено е място рафтовете на колела вътре да се придвижат вляво за да има достъп до тях.
Вижда се, че колета се движат по релси от П-образен алуминиев профил по дъното на шкафа.
Самите колелца са най-обикновени мебелни. Беше трудно да ги снимам.

Поглед отпред и отгоре.
На снмката не са завъртени докрай.
Могат да застанат под ъгъл 90 градуса за да се освободи достатъчно отвор за достъп до вътрешността.

Ето и пантите, около които се завърта конструкцита.
Малко съм се престарал като ги избирах по-яки.

А това са плъзгачите.
По тях се плъзга цялата конструкция като се вади напред.
Продават се като водачи (плъзгачи) за чекмеджета.
Трябва да се подбере подходяща дължина. При мен се оказа, че трябва да издъня гръбчето, за да ги монтирам. Така ще е при всички шкафове със стандартана дълбочина 60 см.
На снимката се забелязват и някои други подробности.

Плъзгащата се конструкция при затворено положение не виси само на плъзгачите.
За да не провисва с времето е предвидено да се опира на колелце в дъното на шкафа.
При изтеглено положение колелцето виси във въздуха.

Това е. Дано е достатъчно ясно.
Сега сте вие за критики и въпроси.
П.П. Извинявам се за фотодокументирания хаос в кухнята, ама - празници...

Идеята си струва според мен, защото тези ъглови шкафове са проблем почти за всяка кухня, а купешките механизми за такива шкафове тръгваха тогава от цени 600-800 лв. и нагоре. Този "механизъм" е несравнимо по-евтин и освен това рафтовете позволяват да се запълни обема на шкафа доста повече.
Размерите трябва да са съобразени предварително доста прецизно, особено на плъзгачите. Има и някои тънкости при монтажа, но не е трудно да се сглоби в домашни условия.
Това е общият вид на шкафа. Съседният шкаф вдясно е нормален шкаф под мивка.

Забележете, че няма чекмедже и вратичката е малко по-широка от обичайните размери.

Ето го и отворен:
- Вратичката е с три панти защото е тежка;
- Това в ляво се хваща за дупката горе, изтегля се навън до края и се "чупи" около панти наляво. По-долу ще се види това;
- Рафтовете с виното насреща са обща конструкция на колелца, която се придвижва вляво, когато се освободи мястото от другите рафтове.
Така има достъп до цялата скрита "дълбочина" на шкафа.

Ето го и елемента, който се изтегля навън и се завърта наляво. Поглед малко отгоре.

Това е поглед отпред на извадения и завъртян наляво елемент (рафтове).
Освободено е място рафтовете на колела вътре да се придвижат вляво за да има достъп до тях.
Вижда се, че колета се движат по релси от П-образен алуминиев профил по дъното на шкафа.
Самите колелца са най-обикновени мебелни. Беше трудно да ги снимам.

Поглед отпред и отгоре.
На снмката не са завъртени докрай.
Могат да застанат под ъгъл 90 градуса за да се освободи достатъчно отвор за достъп до вътрешността.

Ето и пантите, около които се завърта конструкцита.
Малко съм се престарал като ги избирах по-яки.

А това са плъзгачите.
По тях се плъзга цялата конструкция като се вади напред.
Продават се като водачи (плъзгачи) за чекмеджета.
Трябва да се подбере подходяща дължина. При мен се оказа, че трябва да издъня гръбчето, за да ги монтирам. Така ще е при всички шкафове със стандартана дълбочина 60 см.
На снимката се забелязват и някои други подробности.

Плъзгащата се конструкция при затворено положение не виси само на плъзгачите.
За да не провисва с времето е предвидено да се опира на колелце в дъното на шкафа.
При изтеглено положение колелцето виси във въздуха.

Това е. Дано е достатъчно ясно.
Сега сте вие за критики и въпроси.

П.П. Извинявам се за фотодокументирания хаос в кухнята, ама - празници...