• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Master_Kenobi - V.I.P.
Отдавна мисля да споделя тази идея, но чак сега се организирах. Правих този шкаф преди 3-4 години и тогава не го снимах, а сега ходя у лелята, където е монтиран, чат-пат и по празници (то си личи и от снимките :-D ), така че дано тия снимки са достатъчни. То и снимките са с джиесема, ама...

Идеята си струва според мен, защото тези ъглови шкафове са проблем почти за всяка кухня, а купешките механизми за такива шкафове тръгваха тогава от цени 600-800 лв. и нагоре. Този "механизъм" е несравнимо по-евтин и освен това рафтовете позволяват да се запълни обема на шкафа доста повече.
Размерите трябва да са съобразени предварително доста прецизно, особено на плъзгачите. Има и някои тънкости при монтажа, но не е трудно да се сглоби в домашни условия.

Това е общият вид на шкафа. Съседният шкаф вдясно е нормален шкаф под мивка.

Изображение

Забележете, че няма чекмедже и вратичката е малко по-широка от обичайните размери.

Изображение

Ето го и отворен:
- Вратичката е с три панти защото е тежка;
- Това в ляво се хваща за дупката горе, изтегля се навън до края и се "чупи" около панти наляво. По-долу ще се види това;
- Рафтовете с виното насреща са обща конструкция на колелца, която се придвижва вляво, когато се освободи мястото от другите рафтове.
Така има достъп до цялата скрита "дълбочина" на шкафа.

Изображение

Ето го и елемента, който се изтегля навън и се завърта наляво. Поглед малко отгоре.

Изображение

Това е поглед отпред на извадения и завъртян наляво елемент (рафтове).
Освободено е място рафтовете на колела вътре да се придвижат вляво за да има достъп до тях.
Вижда се, че колета се движат по релси от П-образен алуминиев профил по дъното на шкафа.
Самите колелца са най-обикновени мебелни. Беше трудно да ги снимам.

Изображение

Поглед отпред и отгоре.
На снмката не са завъртени докрай.
Могат да застанат под ъгъл 90 градуса за да се освободи достатъчно отвор за достъп до вътрешността.

Изображение

Ето и пантите, около които се завърта конструкцита.
Малко съм се престарал като ги избирах по-яки. :-D

Изображение

А това са плъзгачите.
По тях се плъзга цялата конструкция като се вади напред.
Продават се като водачи (плъзгачи) за чекмеджета.
Трябва да се подбере подходяща дължина. При мен се оказа, че трябва да издъня гръбчето, за да ги монтирам. Така ще е при всички шкафове със стандартана дълбочина 60 см.
На снимката се забелязват и някои други подробности.

Изображение

Плъзгащата се конструкция при затворено положение не виси само на плъзгачите.
За да не провисва с времето е предвидено да се опира на колелце в дъното на шкафа.
При изтеглено положение колелцето виси във въздуха.

Изображение

Това е. Дано е достатъчно ясно.
Сега сте вие за критики и въпроси. :)

П.П. Извинявам се за фотодокументирания хаос в кухнята, ама - празници... :-D
sasooooooooo - "специалист"
Много креативно! Ама голяма блъсканица ми се вижда :? С тея ъгловите врати /с две двойки панти/, дето не ги харесваш доста труд би си спестил.
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, да. Ама скритото пространство вътре, май ще си остане труднодостъпно. Пък и не провисват ли след известно време?
Не знам, нямам лични впечатления.
sasooooooooo - "специалист"
Master_Kenobi написа:
... Ама скритото пространство вътре, май ще си остане труднодостъпно.
Това им е кусура :-D
$64EN - специалист
поредното доказателство , че няма невъзможни неща
аз не разбирам от мебели , но ми харесва браво =D>
silllveto - Майсторица
Бравос, Кеноби. Тоя шкаф е извънземен, за всичко си помислил и си се подсигурил :thumbs:
На чудеса се нагледах и Ално кухни, обков Блум, точно за ъглови шкафове... Патентовай нещо :wink:
Master_Kenobi - V.I.P.
silllveto написа:
...На чудеса се нагледах и Ално кухни, обков Блум, точно за ъглови шкафове...
Ами, аз тогава точно на това се ядосах. Че искаха трицифрени суми за некви механизми с конструкция от тел :-D , дето и 5 кила нема как да издържат и след няколко месеца ще са аут. Пък и обема вътре полупразен си оставаше.
И на принципа: "Кой, бе! Аз ли... " :-D :-D :-D
И те така стана.

До Патентното няма да стигнем, ама на някой, ако му се занимава и е разбрал идеята, може да го изчертае прегледно и да направи статия за сайта.
Ще помагам и снимките ще му дам.
А защо не и в текущия конкурс да участва. Нямам против.

Че при мен - ни нерви, ни време да се занимавам.
NRG7 - специалист
Кеноб, шкафа е замислен добре да не заемат вещите много пространство. Ама голяма натурия в леля ти бе... :-D
Инъче ми хареса идеята ще се пробвам.
Много креативно! Ама голяма блъсканица ми се вижда С тея ъгловите врати /с две двойки панти/, дето не ги харесваш доста труд би си спестил.
Колегата м/у другото е прав,а и се намират панти с по-голяма устойчивост на товар.
Master_Kenobi - V.I.P.
NRG7 написа:
Колегата м/у другото е прав,а и се намират панти с по-голяма устойчивост на товар.
Намират се просто подходящи панти и всички се кълнат, че са по-устойчиви. :-D Може, не знам.
Ти лично колко вратички си направил с такива панти? Колко време след това си ги наблюдавал?
Освен това колегата каза къФ им е кусура на шкафовете с тия панти. Не прочете ли?
rum_sz - специалист
На това момче му пее петела в главата. Идеята е много добра .Даи малко по свестни снимки.Защото за тези механизми искат куп пари. Снимаи преди леляти да е сипала ракиика--за да не излезнат снимките без фокус :-D
  • 1
  • 2

Тема "Ъглов шкаф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: