От мобилни телефони до цифрови камери
Сеща ли се някой за лесна схема на нискочестотен (50Hz) усилвател с изход 220V и захранване около 17V :?:
Може да не е с голямо качество, КПД-то е по-важно.
Трябва да захранва помпа 40W.
С други думи трябва ми схема на синусоидален инвертор.
Не се занимавай с глупости! Купи си го, Не повече от 100-120лв. е!
Ако е за спорта (в което се съмнявам) дерзай :wink:
Какво разбираш под лесна схема?Имай предвид, че синусоидалните инвертори имат по 100+ елемента :roll: .
DStefanov написа:Не се занимавай с глупости! Купи си го, Не повече от 100-120лв. е!
Ако е за спорта (в което се съмнявам) дерзай :wink:


От къде да го купя?
ELEMENTAL написа:Какво разбираш под лесна схема?Имай предвид, че синусоидалните инвертори имат по 100+ елемента :roll: .


Имам една схема на усилвател клас D. Има около 20-на елемента.
Проблема е, че е изчислена да захрани 4 омов високоговорител и изходната мощност е около 15W при 13 V захранващо напрежение.

Синусоидалните инвертори за които предполагам говориш имат под 2% грешка плюс зареждане на акумулатор, защита на акумулатор и т.н.
Аз такъв инвертор имам и не ми върши работа.
В Conrad можеш да намериш такова нещо! Два магазина са в София. Търси в този на ул. Хр. Ботев. Има и един на ул. Прага, но там не съм виждал. Успех!
Добре де, каква е връзката в случая м/у усилвателя и инвертора?
ELEMENTAL написа:Добре де, каква е връзката в случая м/у усилвателя и инвертора?


Синусоидален инвертор какво е :?: Според мен генератор на синусоида плюс усилвател. Двете се захранват от право напрежение и на изхода се получава променливо.
Не е ли така?

Ако се използва усилвател клас D може да се генерира директно ШИМ сигнал - така дори преобразувателя от аналогов сигнал в ШИМ на усилвателя ще е излишен.

Въпроса е как изхода да стане 220VAC.

В момента системата ми работи с едно тайванско инверторче за кола. Вътре има генератор от 12 на 300 V право напрежение. После с високоволтови транзистори се генерира променливо правоъгълно с пауза между импулсите. Помпата работи горе-долу добре - има леко бръмчене. Проблема е, че инверторчето изключва над 15 V захранване. Също така пише че е 75W продължителен товар, 150W импулсен, но на 40W помпа прегрява и му сработва някаква термична защита.
Това с усилвателя е грешна топология. Инвертора се изгражда като с генератор се прави ШИМ след, което на генератора се слагат противотактно 2 ключови елемента най-често MOSFET транзистори. Импулсен трансформатор, който преобразува напрежението ти до нужното ти след него изправител с Шотки диоди и след него втори генератор вече синосоидален, който хем трябва да направи формата на изходното напрежение, хем честотата да е 50 Хз. За този генератор също някакви ключови елементи които да преобразуват изходното напрежение и това е няма никакви усилватели. Повечето работи ги има в интегрално изпълнение. Пример за ШИМ е 494 която е най-често използваната в компютърни захранвания а за синосоидата също трябва да се потърси има специализирани схеми.
Втория вариант е с ключов стабилизатор което е още по сложно за проектиране, накратко вместо да използваш импулсен траф може чрез един комутатор и подходящи LC вериги да зареждаш енергия и след това в периода когато комутатора е затворен да я разреждаш, има го като теоритична постановка но дали някоя фирма го е внедрила в свой продукти незнам. Обикновено се използва когато се касае за по малки трансформации.
the_bull написа:Това с усилвателя е грешна топология. Инвертора се изгражда като с генератор се прави ШИМ след, което ...


И на мен теоретично ми е ясно.
Въпроса е дали няма готова схема или трябва да си я измислям сам :?:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електроника и Схеми”