• 1
  • 2
Знам, че е обсъждана в някоя от темите, но ми предстои да правя подобно нещо. Коридорчето е малко и с доста ъгли и врати, на всичко отгоре и тясно. Има някаква кошмарна пръскана мазилка, която не ще да пада, поради което се сещам за два варианта - измазване върху нея (което не нам кой ще направи) и суха мазилка с помощта на гипскартон. Имам предвид онзи залепения гипскартон. Та дайте съвети как се прави, с какви лепила и има ли някакви тънкости.
Аз винаги съм бил против лепенето. Ако наистина не са ти проблем 2-3 сантиметра не се занимавай с лепене. Това е моя съвет.
Всеки милиметър ми е проблем. Коридорът е толкова тесен, че двама души едва се разминават. Ако залепя гипскартона ще ми отнеме 4-5 см общо. Това е максимума, който мога да си позволя...
leonardo_vd написа:Аз винаги съм бил против лепенето. Ако наистина не са ти проблем 2-3 сантиметра не се занимавай с лепене. Това е моя съвет.


Защо леонардо?
Ами сигурно защото е по-лесно по-качествено , по-здраво и може да се сложи изолация!

Арту , ако толкова ти са проблем 2 см, според мен по-добре направо шпакловай , а не си играй да лепиш гипскатрон! Предполагам стените са ти прави и само трябва да "скриеш" пръсканата мазилка. Ако не можеш да се справиш сам , някой майстор ще го направи на цена по-ниска от цената само на гипскартоните и лепилата!
Стената е с някаква кошмарна пръскана мазилка, която не мога да изстържа, поради факта, че ще се вдига много прах, а имам бебе. На седмия етаж съм и нямам никаква идея къде въпросният майстор (какъвто не познавам и нямам идея откъде ще намеря) ще си бърка разтвора. Коридорът е четири квадрата "Г"-образен. Три от стените са прави, но четвъртата е доста крива.

А лепеното го видях на едно място (виж снимката) и ми допадна като идея.

Прикачен файл

IMGP3475.JPG
IMGP3475.JPG (36.87 KиБ) Видяна 7902 пъти
Тани написа:Ами сигурно защото е по-лесно по-качествено , по-здраво и може да се сложи изолация!


Спорен въпрос. Кое му е по-лесното на монтаж с носеща конструкция? За мен няма логика. С лепене някак и дете би се справило. Кой точно критерий определя качеството? Зависи от приоритетите- за един е изолация, за друг е гладки стени без загуба на излишни сантиметри и най-вече без нерви и гонене на майстори за гладка шпакловка. Да направи шпакловане до такава степен гладко далеч не всеки майстор може, това струва скъпо и отнема много време и адски много нерви да му висиш над главата и да дуднеш, че тук не е съвсем като стъкло.

Изолацията, носещата конструкция -излишно оскъпяват, отнемат сантиметри и в крайна сметка, изолация далеч не винаги е желана.
Ами Емералд , ще оставя Леонардо да каже кое е по лесно! Представяш ли си как ТИ , да не говорим за дете можеш да залепиш 3-4 да не говорим за повече листа гипскартон в една равнина ? Щом е на Г коридора ще трябва и ъгли да се гонят!Винаги ще остане някъде по-изпъкнало (шкембе) или ще вкараш някой лист по-навътре! Това имам предвид под по-лесно и по-качествено!
Най-дългата ми стена е метър и петдесет, така че не виждам какви ъгли ще гоня. Интересува ме КАК и с КАКВО да стане...

Някой ще дава ли съвет или просто ще се намираме на лаф? :?
Тани написа:Ами Емералд , ще оставя Леонардо да каже кое е по лесно! Представяш ли си как ТИ , да не говорим за дете можеш да залепиш 3-4 да не говорим за повече листа гипскартон в една равнина ? Щом е на Г коридора ще трябва и ъгли да се гонят!Винаги ще остане някъде по-изпъкнало (шкембе) или ще вкараш някой лист по-навътре! Това имам предвид под по-лесно и по-качествено!


Абе на дете може да му дойде малко множко, но за себе си абсолютно си представям. :lol: Само да каже някой как и с какво. :lol: И къде. :lol:

Ако има груба шпакловка изравняща що-годе стените, не виждам аз къде какво има да се издува. :roll: И тези ъгли какво толкова има да "се гонят"? Изрязваш както трябва, а ако някъде остава по-голяма фугичка запълваш и готово. :-D Аз така виждам нещата и ми е много интересно да разбера валидна причина за предпочитане на гипсокартон с конструкция за обшивка на стените. Къде се загуби леонардо сега? :)
ARTU написа:А лепеното го видях на едно място (виж снимката) и ми допадна като идея.

Какво точно не ти е ясно? Видял си го, та даже и снимка си качил. Точно така се прави както на снимката. Номера е да отвесираш идеално и всички листи да са в една равнина. После слагаш лента по фугите, шпакловаш... Имаше някаква тънкост, че трябва листа да е към 5-6 мм по-къс, за да може да се изправи на стената.
А с плюнка ли да го залепя? Това не ми е ясно... С какво лепило? Как се нанася? Защо? Колко време? Трябва ли да се подпират с нещо плоскостите?
Лепи се с гипс. Чист. Стяга бързо и няма да ти се налага много да държиш и подпираш. Ако стената е равна може да го нанесеш и с назъбена маламашка, но ти каза, че е пръскана пък и крива... Лепи се на топки както е на твоята снимка.
Единственото което мога да добавя че аз му слагах Ц200 на гипса с цел да стяга малко по бавно.

Иначе leonardo е прав с метална конструкция е по лесно и по правилно и по професионално. Но ако искаш да спестиш малко пари и място. И си готов яко да псуваш след като подминеш линията и няма как да извадиш листа напред няма проблем. Целия ми офис е направен така.
Виж този пост: Лепене гипскартон тук съм писал туй онуй.
Може да се лепи и с лепила. Този гипс не ми се вярва да държи добре и какви са тези кухи дупки. Много ясно че така ще има да го гласиш да "попаднат листата в една плоскост". Егати слоя гипс на снимката! Това там е защото няма замазка.

С какво се лепят плочки ако не с цимент? Силикон? Няма начин да не стане и за гипсокартон.
Това с равнинноста става като се начертае права линия на пода и по нея се прекарват плоскостите. А гипса е толкова много защото листата се прекарват трудно до 0.
Нека си позволя да се произнеса по темата

През ръцете са ми минали доста хиляди квадрати картон било то на лепене, конструкция и директно с дюбели за бетона.

Лепенето се прави по следния начин:
1. Проверка на стената къде е най-изпъкналата част и начертаване на нивото къде да бъде картона. Долу, горе и в двете страни.
2.Ако стената е по-дълга се почва от средата за да се намали шанса за изкривяване.
3.Листовете се режат по-къси и отдолу им се подлага лента картон или дъсчица, която се маха след като изсъхне лепилото.
4.Лепи се САМО с лепило за тази цел. На различните производители е различно името. На NORGIPS се казва BONDINGFIX, Не си мислете за гипс, теракол и тем подобни. Ще имате главоболия след време.

Трябва да се преценят топките лепило на листа така че да не стават тумбаци или пазви когато се изправи листа. Причуква се с мастар или летва минимум 2метра дълга.

За това дадох съвет че с конструкция е по-лесно и по-пректично. Дори и на мен ми е трудно да лепя картон, но се справям. Камо ли някой, който тепърва ще почва да не говорим за Емералд :lol:


Избора си е твой сам решавай.
Хм...хич не ми се струва трудно. :? Сигурно и с конструкция ще се справя щом това било трудно. :lol:


А какво значи това "изрязване по-къси"? По-къси от кое? И защо? А тази дъсчица с каква цел?

Кажи нещо за забиване само на дюбели! Това звучи добре. :lol:
Много неща на пръв поглед са лесни, ама ако ставаше с гледане :? Аз сега да съм хирург :cool:

Изрязват се 1-2см. по къси от височината на стената за да може да се пъхнат подложките под листа. Има тънкости, които не могат да се опишат с думи. А това с дюбелите е пълна пародия, правил съм го само в Италия, където някой път просто се налагаше да има картон а нямаше място за конструкция или лепило. А там кат се слага картон се слага навсякъде. Листа се намазав на гребен с лепило, залепя се на РАВНИЯ бетон и се дюбелира с дюбели с шайбички. Става за трегери и високи места, които не могат да се докосват, защото се пука точно там където е забит дюбела.
leonardo_vd написа:
Изрязват се 1-2см. по къси от височината на стената за да може да се пъхнат подложките под листа. Има тънкости, които не могат да се опишат с думи. А това с дюбелите е пълна пародия, правил съм го само в Италия, където някой път просто се налагаше да има картон а нямаше място за конструкция или лепило. А там кат се слага картон се слага навсякъде. Листа се намазав на гребен с лепило, залепя се на РАВНИЯ бетон и се дюбелира с дюбели с шайбички. Става за трегери и високи места, които не могат да се докосват, защото се пука точно там където е забит дюбела.


Точно така си го представям идеалното лепене. Значи се пука викаш? :? Е как ще се спука ако се използват специални за гипсокартон винтове? И като се шпаклова не се ли маскира пукнатината? Е добре де, само лепилото не го ли държи листа достатъчно, или само дюбелите? Защо и двете? :?
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Всичко за гипскартона и гипсфазера”