• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
Колеги, дайте мнения и съвети за разпределението на този етаж.
Той е първи от двуетажна къща къща плюс подпокривен етаж.

Дрешникът вероятно ще се приобщи към стаята, но въпросът е дали да се направи банята с вход от коридора или да остане така.

Проектът е в много суров вид и са възможни както козметични, така и радикални промени.
По-късно може да покажа и другия етаж.

На отзовалите се, благодаря предварително. :)

Прикачен файл

Et_1_4_rrN.jpg
Et_1_4_rrN.jpg (49.52 KиБ) Видяна 5795 пъти

Прикачен файл

Et_1_3_rrN.jpg
Et_1_3_rrN.jpg (60.87 KиБ) Видяна 5795 пъти

Прикачен файл

Et_1_2_rrN.jpg
Et_1_2_rrN.jpg (54.53 KиБ) Видяна 5795 пъти

Прикачен файл

Et_1_1_rrN.jpg
Et_1_1_rrN.jpg (52.93 KиБ) Видяна 5795 пъти

Прикачен файл

Plan_et_1_rrN_.JPG
Plan_et_1_rrN_.JPG (88.78 KиБ) Видяна 5796 пъти
ribnikolaevi - майстор
Къщата е добре ориентирана спрямо посоките, само това антре на юг не ми се връзва.
Също така дрешникът е с по-добро изложение от спалнята. По принцип доста бих пипнал в този ъгъл. Скоро проверих, че може да се направи евтина система от две врати /с електромагнитни насрещници/, така банята на първия етаж ще се ползва удобно и през спалнята, и през дневния кът /в този случай вероятно повече като втора тоалетна/.
Голямата тераса на югозапад е предимство, тъй като слънцето няма да ти пече в топлите вечери, в които пиеш ракия.
Стълбите са доста разточителни. Ако държиш на подобна проява на лукс, тогава моето разпределение не става, но трябва да пуснеш и втория етаж, за да се помисли по-адекватно.

Прикачен файл

plan_et_1_rrn__155_2.JPG
plan_et_1_rrn__155_2.JPG (90.94 KиБ) Видяна 5774 пъти
ribnikolaevi - майстор
И друго, дневния кът ми се струва мащабно малък. Имам предвид - много площ за фоайета и стълбища, а там където се обитава - площта е свита.
Особено ако има малки деца, те имат нужда от пространство, където да си обикалят. И за предпочитане е това да не е само детската стая, за да има общуване и общност. Това го казвам от опит, в днешния забързан живот, по принцип няма специално време за общуване, между другото се водят и разговори.
Master_Kenobi - V.I.P.
ОК, благодаря.
За сега трираменната стълба с "око" е по задание. Не може да се пипа. Освен това, ако се направи двураменна, както си посочил, няма да се събере в тези размери.

Много не ми стано ясно какви промени си направил при входа за хола, но ако се изпълни даденото с червените линии там, няма подход към WC и килера от коридора. :?

За дрешника писах вече, че ще отпадне, но вторият вход към банята от където си показал е невъзможен, защото там надолу са стълби за мазето.

За мястото на антрето принципно си прав. Проблемът е, че подходът към парцела е през тупик, който идва от посока точно Ю-И. Тъпо ще е да обикаляш цялата къща за да намериш входа, ако е някъде от север примерно.
Освен това обемът на антрето стига до тавана на 2-ри ет. и ми се струва, че е доста красиво така плюс стъклената фасада.

Но си прав, че трябва снимки и от 2-ри ет. за цялостно впечатление.

П.П. Имотните граници и подхода са условни и не са в мащаб.

Прикачен файл

Fasada_3_rr.jpg
Fasada_3_rr.jpg (53.21 KиБ) Видяна 5675 пъти

Прикачен файл

Et_1_5_rrN.jpg
Et_1_5_rrN.jpg (41.07 KиБ) Видяна 5715 пъти
Последна промяна от Master_Kenobi на чет апр 30, 2009 12:53 pm, променено общо 1 път.
Master_Kenobi - V.I.P.
ribnikolaevi написа:
И друго, дневния кът ми се струва мащабно малък. Имам предвид - много площ за фоайета и стълбища, а там където се обитава - площта е свита.
При обща площ на етажа 160 кв. м., стълбище, площадка и антре заемат 25 кв.м., тоест - 15%. Не е лошо за къща.

Но ме навеждаш на мисълта да се отвори още едно крило на вратата към хола (забележи, че е отворът е до тавана). И тогава, при отворени врати, холът, площадката и антрето могат за са един обем - да търчат деца, както се изрази. :)
panalov - специалист
Килера изглежда по голям от кухната и има много врати .
Практично погледното и трите врати са нужни но според мен може
да се премахне едната врата и да се намали килера за сметка на кухнята.
Също така мокрото помещение и WC -то не може ли да се обединят и да се получи 2-ра баня,така ще имаш 2 бани, едната обща за къщата и една само за спалнята, за която мисля че е много удобно.А и при 160 м2 мисля че са си нужни 2 бани

Прикачен файл

plan_et_.JPG
входа е от към антрето
plan_et_.JPG (93.51 KиБ) Видяна 5640 пъти
Последна промяна от panalov на чет апр 30, 2009 1:05 pm, променено общо 2 пъти.
ribnikolaevi - майстор
Какво значи чи стълбището е по задание? Според мен то е най-големия проблем за да се оформят по-добре зоните. Иначе е красиво, съгласен съм, стои много добре. Но стои въпроса - това стълбище с това антре и много компромиси със зоните за обитаване, или компромис с готиното стълбище, но оправяне на зоните за обитаване.
Не ми е ясна схемата - ти си проектанта и инвеститора иска точно това стълбище ли?
Питам за да знам в каква посока да мисля. За размерите на стълбата съм съгласен, точно затова питах за втория етаж.
Какаво ще се държи в този килер? Защо му трябва специален подход и да губиш площ за това? Килера е сравнително рядко ползвано помещение. Влизаш, оставяш си продуктите при зареждане и излизаш. Когато свърши даден продукт, влизаш през бокса и си го взимаш. За тоалетната и мокрото помещение - според мен при промяна на стълбата ще се намери решение. Дадох само принципни идеи, не съм навлизал в конкретика /изявих се като любимите ми архитекти - концептуалист :lol: /.
За входа на банята - зависи от ползвотелите. По принцип е най-удобно да е откъм спалнята.
Но ако има младо семество, което си се мотае без дрехи из стаите /още няма любопитни деца/, тогава е удобно да е по-централен входа. Преди да го отхвърляш категорично, обмисли още веднъж два входа.
Може някога след оран :-D човек да си съблече дрехите в мокрото помещение и да влезе директно в банята.
За стълбата пак - по принцип подобни стълби сме виждали в американските филми. Но там има и американска дневна - влизаш директно в нея. Затова и стълбата е пратена там, където най-малко пречи - до стената. А тук имаш специална зона за стълбата, а я правиш по такъв начин, че всъщност създава проблеми, вместо да ги решава. Наистина ми е интересно, че всичко подлежи на коментар, освен стълбата.
ribnikolaevi - майстор
Master_Kenobi написа:
ribnikolaevi написа:
При обща площ на етажа 160 кв. м., стълбище, площадка и антре заемат 25 кв.м., тоест - 15%. Не е лошо за къща.

Но ме навеждаш на мисълта да се отвори още едно крило на вратата към хола (забележи, че е отворът е до тавана). И тогава, при отворени врати, холът, площадката и антрето могат за са един обем - да търчат деца, както се изрази. :)
Ще ме прощаваш, но това не е 15%

Прикачен файл

plan_et_1_rrn__155_3.JPG
plan_et_1_rrn__155_3.JPG (90.32 KиБ) Видяна 5648 пъти
mim - специалист
ето 1 вариант от мен
това мокрото там е толкова малко, че... а килерът огромен, мисля че можеш да сложиш пералня и сушилня в килера и да стане неклаустрофобична тоалетна

и някаква плъзгащо-сгъваема врата към стълбите, след като те ще са такъв акцент в къщата, поне да им се радвате, а и да идва хлад лятото от тях, зимата затваряш и не топлиш цялото хале

гаражът има ли вариант да стане двоен

Прикачен файл

plan_et_1_rrn__155mim.jpg
plan_et_1_rrn__155mim.jpg (201.76 KиБ) Видяна 5643 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
На мен разпределението ми харесва. Само дрешника и килера ми се струват прекалено разточителни(големи).

п.п. Ако може името на програмата.

п.п.п. Всъщност понеже съм леко повлиян от италианското строителство бих препоръчал да се помисли за обединяването на антрето, хола и стълбището в едно общо помещение, а кухнята и трапезарията да са отделно.
  • 1
  • 2

Тема "Проект на една къща, Част: Архитектура" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: