Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
ЗАПАЗВАНЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ ВИД И ТЕКСТУРА НА ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ

Когато се желае на дървени части като врати, прозорци, подови дъски, шперплатови облицовки, щори, прозорци, стрехи и др. да се запази естествения им вид и текстура /фладер/ на дървото, това се постига по следния начин.

За да се придаде на повърхността по-светъл цвят и да са подчертае ясно текстурата на дървото, то може да бъде избелено. Това се извършва чрез измиване с памучен парцал или гъба, натопена в разтвор, приготвен от 150-180 гр. хлорна вар, 40 гр. калцинирана сода и 1 л. вода, или пък с разтвор от 1л 3%-тна кислородна вода и 100 гр 15%-ов амоняк. Когато се налага да се подсили естествения цвят на дървото, това се постига чрез байцване с воден разтвор на анилинови бои /байц/. Боята се разтваря в топла вода /до 10 гр. боя на 1 л вода/ в зависимост от цвета на боята и желания тон. Разтворът се нанася с памучен парцал или гъба равномерно по повърхността. След като изсъхне избелената или байцвана повърхност отново се шлифова леко с фин гласпапир и се обезпрашава, после се намазва тънко и равномерно с безир или ленено масло с четка или мек памучен парцал. Когато дървото има едри, груби пори, а се изисква повърхността да стане по-гледка, запълването им се извършва с поропопълнител, който се продава като готов фабричен продукт. Такъв може да се приготви от бързосъхнещи масла с безир, ленено масло и др, креда и суха боя с цвят, най-близък до цвета на дървото в съотношение 1:2 или 1:З. Поропопълнителната паста се нанася с мек памучен парцал, като се търка напречно, за да се запълнят като същевременно излишната паста се изчиства. Така приготвената и шлифована повърхност може да се лакира с прозрачен маслен лак /бернщайнлак, алкиден лак, шлайфлак и др. Подобни/. Лакът се нанася с чиста четка за блажна боя два пъти. При първото лакиране лакът се разрежда с 30% терпентин,а при второто с 18-20%. Добре е след като изсъхне първият слой, повърхността да се шлифова леко с гласпапир №160-240, да се изчисти от праха и след това да се нанесе вторият слой. При боядисване по този начин на дървени плоскости, изложени на външни атмосферни влияния прозорци, щори, балконски парапети, стрехи и др., поропълненето може да стане ненужно, а направо дървените плоскости да се покрият с два слоя ленен безир или безцветен алкиден лак, които имат по-голяма издръжливост на външни условия.
Мерси за изчерпателното обясение,

искам само да попитам, по какъв начин мога да постигна бял цвят на дървото, така че и да се запазят естествените му шарки, тоест цветът на шкафчетата да стане нещо такова:
http://www.umass.edu/theater/images/pro ... ite%20.jpg

По - горе се споменава само за цвят близък до този на дървото, което предполагам е в бежово - кафявата гама.
Мерси
hygro - майстор
aseim2 написа:
да постигна бял цвят на дървото, така че и да се запазят естествените му шарки
Питай в паркетчийските магазини за избелител за дърво.

Тема "ЗАПАЗВАНЕ ЕСТЕСТВЕНИЯ ВИД И ТЕКСТУРА НА ДЪРВЕНИ ПЛОСКОСТИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: