• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
asinka - специалист
Ще сменяме дограмата в детската стая (или по-точно в бъдещата детска стая).
Прозорец и врата с одушник над нея.
Това, което искам за одушника е да бъде удобен за отваряне от детенцето, което значи механизмът за отваряне да е разположен на подходяща височина за нея.
Трябва и да е подходящ за алуминиева дограма, защото стаята е с южно изложение и решението е да е изработено от този материал.
Моля за идеи :?
sasooooooooo - "специалист"
Kakвото и да сложите, все ще е на много високо място. Единственото, което ми идва като идея е вратата да е с механизъм с горно открехване /не знам как се казва/. Така хем вратата ще е затворена, хем ще има приток на свеж въздух :)
алуминиева дограма
Не си го и помисляй :!: Слагайте ПВЦ :idea:
velsi - Почетен майстор
Има едни такива механизми за отваряне на високо, но стоят грозно и едва ли ще ви хареса. Нещо като манивела, която се монтира на удобно място, а едно жило отваря и затваря прозореца. Не е чак толкова грозно, но повече подхожда за някое производствено хале, в краен случай за тераса.
NRG7 - специалист
От лични наблюдения препоръчвам механизъм за комбинирано отваряне (по-долу съм показал), лесен за функциониране и от детска ръка. Относно дограмата - PVC е за предпочитане-изработва се и се монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.
Ето и нещо полезно при избор на дограма.
Няма да е лошо да помислите и за обезопасяването на прозореца за сигурността на детенцето. След, като се спрете на вид механизъм, който да ви е по джоба и отговарящ на изискванията ви можете да проверите и за заключващи такива, осигуряващи безопасен режим за детето.

Прикачен файл

obkov1.jpg
механизъм за комбинирано отваряне(по вертикалната и хоризонталната ос) с позиционираща блокировка срещу погрешно завъртане на дръжката позволява повдигане на крилото в правилната посока без необходимост от прилагане на голяма сила.
obkov1.jpg (15.99 KиБ) Видяна 7644 пъти
asinka - специалист
Благодаря за мненията.
След като пуснах темата рових доста, и наистина това, което видях не изглежда подходящо.
Първоначално мислихме за врата и отдушник над нея, а прозореца, тъй като е към тераса да бъде неотваряем. Така направихме с хола и съм доволна - удобно е, а и излезе и по-евтино.
Мислих си, че има подходящ вариант за такъв механизъм, но май няма да е така.
План Б е да направим вратата без отдушник, а прозореца да е отваряем с 2-но отваряне.
За типа дограма-изчела съм сигурно всичко, което може да се изчете-и тук, и по сайтовете.
Решението ни е такова само защото стаята е южна и напичането е грандоманско. Не ми се ще да се изметне пвц-то на 5тата година.
В хола ни е алуминиева и видях всичките недостатъци и на алуминия тази зима.И няма да сложа никъде другаде, освен именно на тази стая.
sasooooooooo - "специалист"
asinka написа:
Решението ни е такова само защото стаята е южна и напичането е грандоманско. Не ми се ще да се изметне пвц-то на 5тата година.
В хола ни е алуминиева и видях всичките недостатъци и на алуминия тази зима.И няма да сложа никъде другаде, освен именно на тази стая.
Вземете си тогава поне алуминиева с термомост .
asinka - специалист
Да, така мислим и ние :)
MASTER - специалист
asinka написа:
Благодаря за мненията.
След като пуснах темата рових доста, и наистина това, което видях не изглежда подходящо.
Първоначално мислихме за врата и отдушник над нея, а прозореца, тъй като е към тераса да бъде неотваряем. Така направихме с хола и съм доволна - удобно е, а и излезе и по-евтино.
План Б е да направим вратата без отдушник, а прозореца да е отваряем с 2-но отваряне.
За типа дограма-изчела съм сигурно всичко, което може да се изчете-и тук, и по сайтовете.

То добре е че си изчела всичко, още по добре щеше да е ако го беше разбрала.

Малкото прозорче над вратата наистина е много удобно, има един съществен недостатък - не е е достатъчно за пълноценно проветрение, но какво толкова пък, щом е удобно.

Освен това е евтино, е не чак толкова евтино, колкото врата с двоен механизъм, но все пак е по евтино от врата с два "отдушника" и вход за кучето например.

И да, на всички южни фасади е задължително ПВЦ прозорците да се сменят на четвъртата година, защото на петата се измятат и не се отварят.

В по топлите страни , дето напичането е още по грандоманско, хората си сменят ПВЦ прозорците всяка година, даже и на северните фасади.

Останалите да ме извинят, че не се въздържах, но не издържам, когато чета откровенни простотии.

А относно питането за механизма - да - има механизъм, който изглежда сравнително добре за монтаж в жилище, управлява се с шнур, и е евтин - около 80 лева съм го купувал последно.
asinka - специалист
MASTER написа:
asinka написа:
Благодаря за мненията.

То добре е че си изчела всичко, още по добре щеше да е ако го беше разбрала.

Малкото прозорче над вратата наистина е много удобно, има един съществен недостатък - не е е достатъчно за пълноценно проветрение, но какво толкова пък, щом е удобно.
Ми да!
Нали за това там пише(ти май четеш, но не вникваш), освен този отдушник, има голям прозорец, който ще бъде 2-но отваряем.

Освен това е евтино, е не чак толкова евтино, колкото врата с двоен механизъм, но все пак е по евтино от врата с два "отдушника" и вход за кучето например.
Това ще оставя без коментар-не съм чак толкова натокана да се заяждам сутрин.
И да, на всички южни фасади е задължително ПВЦ прозорците да се сменят на четвъртата година, защото на петата се измятат и не се отварят.

В по топлите страни , дето напичането е още по грандоманско, хората си сменят ПВЦ прозорците всяка година, даже и на северните фасади.

Останалите да ме извинят, че не се въздържах, но не издържам, когато чета откровенни простотии.
Ама много ирония, много нещо!
А относно питането за механизма - да - има механизъм, който изглежда сравнително добре за монтаж в жилище, управлява се с шнур, и е евтин - около 80 лева съм го купувал последно.

Ми можеше да започнеш с това.

Ако се смяташ за много умен, остроумен и закачлив-имам изненада за теб-не си познал много- да ползваш този стил на писане тук.
Всеки си има мнение, нали се сещаш.
Аз пари от теб няма да вземам, за да си направя дограмата.
MASTER - специалист
Ако това ти отговаря на естетическите изисквания

Изображение

потърси го в Сиеком.
  • 1
  • 2

Тема "Механизъм за отваряне на прозорец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: