• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gkolarov - помощник
Здравейте, прави ми впечатление, че като си пусна бойлера и ел. кабела му след около 10 минути става доста топъл. Боилера зарежда за около час и половина и ме е страх, че този кабел се затопля много силно и може да му прегорят уплътненията и да му се допрат жиците :sad: Бойлерът е обикновен 3 киловатов, гаранционен е. Това нормално ли е?
EDI - майстор
Колко квадрата е кабела.Най-малко 4 трябва да е.
gkolarov - помощник
не знам. Как да гио премеря? Изглежда ми дебел. С три жици е. Не е сменян още от както беше на най-стария бойлер - онези дето бяха масови по комунистическото време.
pamporov - напреднал
Прегледай и притегни връзките на кабела в бойлера.
mladkal - майстор
gkolarov написа:
Здравейте, прави ми впечатление, че като си пусна бойлера и ел. кабела му след около 10 минути става доста топъл. Боилера зарежда за около час и половина и ме е страх, че този кабел се затопля много силно и може да му прегорят уплътненията и да му се допрат жиците :sad: Бойлерът е обикновен 3 киловатов, гаранционен е. Това нормално ли е?
След като е гаранционен е монтиран от човек от фирмата, която ти го е продала. Извикай го отново и да се реши проблема. Може да си е оставил ръцете, а за да важи гаранцията трябва да се обслужва от лицензирано/ оторизирано лице.
Кабела дали ти е 4квадратов можеш да измериш по най елементарен начин -мериш фи-то на самото жило с шублер. Но ПРЕДИ ТОВА СИ СПРИ ПРЕДПАЗИТЕЛЯ -БУШОНА НА БОЙЛЕРА, ЗА ДА НЕ ТЕ ТРЕСНЕ ТОКА! Мериш фи-то на 4 квадратов кабел в най-близкият магазин и си даваш точен и ясен отговор. Притегни си връзките във бойлера и от там от където го пускаш - предполагам имаш табло до входа на банята.
Успех!
mehanika - напреднал
и 2,5 върши работа,но при двупроводна схема и метални тръби при слаба нула фазата търси нула през тръбите което е много опасно и греят проводниците
danisaw - специалист
А може и кабела да е за смяна,щом е от татово време винилитовата изолация може вече и да е изгоряла
sasooooooooo - "специалист"
Диаметъра на 4мм2 е около 2,5мм, а на 2,5мм2 - 1,5мм, говоря за чистото жило.
Възможно ли е да имаш ударен кабел?
masterval - майстор
gkolarov написа:
Същият случай у наше село. Само дето моят бойлер започна да прекъсва от топлината. Докато го разбера си мислех, че терморегулаторът се е скапал. На третиата смяна го оставих да виси свободно, без да го закрепвам за дъното на казана - пак каза "цък", което ме накара да сменя захранващия кабел и всичко се оправи. Просто старият беше нагорял и от там всичко (без водата) се е нагрявало.
gkolarov - помощник
ясно, явно си трябва смяна на кабела, мисля да купя 4 квадрата кабел и да си сложа като внимавам да го направя по същия начин както е сложен сегашния. Благодаря много за съветите :2thumbs:
  • 1
  • 2

Тема "Ел. кабел на бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: