Монтаж, топло и звукоизолации.
Здравейте! Реших да си разширя кухнята като "усвоя" балкона. Блока е пакетно повдигани плочи и е строен много некачествено. Балкона е северозападно изложение и през зимата е много влажно. Всичките ми съседи си направиха стените с итонг и почти всички се оплакват от течове и плесен. Затова реших да направя стените със щендерна конструкция - отвън с 10мм бетопан, вътре ГК, по средата вата. Дебелината на щендера е 75мм. Понеже ми се струва тънко отвън на бетопана смятам да залепя 4 см. фибран. Въпросите ми са следните:
Може ли да импрегнирам бетопана с високо проникващ грунд "акрол"?
Грунда се използва за заздравяване на стари мазилки, за повишаване на влагоустойчивоста на основата и др.
Бетопана мразоустойчив ли е?
Когато купих листовете бетопан, забелязах че са огънати като надута капачка на буркан. Не знам дали това издуване е постоянно, или се влияе от влагата и температурата. Издуването е 6-8мм на метър и ако се мени може да разлепи конструкцията. Не знам как да подходя и към проблема с пароизолацията. Моля за съвети от хора които са работили с този материал. Благодаря предварително!
Стефан - майстор
А какво е бетопан? Може ли снимка? Човек се обърква от толкова различни имена на еднакви материали.
http://www.rivagips.com/go.php?l=0&id=23&idM=2
Циментфазер. Прилича на циментиран талашит. Препоръча ми го един майстор на гипсокартон, но и той май няма опит с него.
housedoktor - майстор
Има продукт на Изомат Protesil W ,той еза подобни повърхности
Pooh - майстор
Технически характеристики
ПЛЪТНОСТ-<1000 kg/m3 при съдържание на влага 9%
ИЗДУВАНЕ -
<1,0% след 2 часа потапяне
<1,5% след 24 часа потапяне
<1,8% след 28 дни потапяне
ПОЖАРОУСТОЙЧИВОСТ-негорим, A2 по DIN 4102-1
УСТОЙЧИВОСТ НА ЗАМРЪЗВАНЕ-няма видими пукнатини или изменения на повърхността
УСТОЙЧИВОСТ НА УСИЛИЕ ПЕРПЕНДИКУЛЯРНО НА ПЛОСКОСТТА-9 N/mm2 BS5669, Part1: 1989
ТОПЛОПРОВОДИМОСТ-0,24 Kcal/mh°C
Съответствие по БДС
НИИСМ №00-11/20.02.03
-
БДС EN 634-2:2002, БДС EN 1128:2002, противопожарни строително технически норми

Общи характеристики
ВЛАГОУСТОЙЧИВОСТ-БЕТОПАН панелът е най-добрият материал за външни повърхности поради своята голяма устойчивост на влага.
УСТОЙЧИВОСТ НА ИЗДУВАНЕ-БЕТОПАН панелът поставен във водна среда за 28 дни показва незначително издуване (1.8% от дебелината си).
УСТОЙЧИВОСТ НА ПЛЕСЕНИ-БЕТОПАН панелът в резултат на своята голяма влагоустойчивост не развива плесени.
ПАРАЗИТОУСТОЙЧИВ-БЕТОПАН панелът е устойчив на паразити поради съдържанието на цимент.
ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ-БЕТОПАН панелът с дебелина 1см осигурява топлоизолация, равна на 10см бетонна стена. Топлоизолацията постигната от многослойна конструкция, състояща се от бетонен панел с дебелина 8см, облицован от двете страни с 1см БЕТОПАН панел е равна на 39см стена от куха тухла.
ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ-БЕТОПАН панелът осигурява много висока звукоизолация (31-35 dB като единичен панел , 45-50 dB като многослойна конструкция).
ОБРАБОТКА-БЕТОПАН панелът е лесен за рязане, перфориране, фрезоване.
ТЕГЛО-БЕТОПАН панелът е лек: панел с дебелина 10мм тежи само 12.5кг/м2.
ЕЛАСТИЧНОСТ-БЕТОПАН панелът има модул на еластичност 4500 N/mm2. Това означава, че кръг с диаметър 6м може да бъде оформен без пукнатини.
Последна промяна от Pooh на съб май 30, 2009 6:35 pm, променено общо 1 път.
Pooh - майстор
Факт е, че като качества надминава Гипсофазера. На времето бяхме варили парчета бетопан, за да видим колко ще издуе - наистина много малко. Проблемът му е, че е ужасно тегав за работа. Рязането е "Мисията невъзможна" - ножчета за зеге яде като едното нищо. Имаше специални шпакловки за него - нещо като теракол си беше. Грунда лично на мен ми се струва излишен.
Благодаря Pooh! То си пише че е мразоустойчив. Все още не знам какво да правя с измятането. Дали да подсиля шендерите с кух профил? Не знам дали бетопана е паропропусклив? Ако пропуска пари, ще трябва да изолирам със стиропор. С какво да шпакловам и лепя? Mureksin C1T дали ще свърши работа?

Тема "Може ли да се импрегнира бетопан?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: