Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
zmeios - специалист
Здравейте,

Имам една такава драма, скоро се преселихме в ново по-голямо жилище. Ново строителство (даже твърде ново за моя вкус). Нисък етаж.

Тук в квартала налягането на водата е твърде голямо (не вдявам почти нищо от ВиК, така че не ми се смейте на обясненията, но доколкото разбрах, сме много близо до магистрален, и с тоя нисък етаж)...

Лесно прокапват батериите на чешмите в жилището, както и защитния троен кран на студената преди бойлера. (знам, че е нормално да сълзи оттам, ама то не е сълзене - направо си капе!). В началото мислехме, че е строителя е сложил калпави батерии. Да, ама не - смяна на уплътнения, даже и нови батерии сложихме на 1-2 места за проба - много скоро почва да сълзи и оттам, все едно уплътненията са кофти. Само дето не са.

Съдейки по струята вода, налягането е много високо. Но нямам как да го измеря - нямам манометър, разбирам от разни други неща но с ВиК съм пълен галфон ;)

Обмислям сериозно поставянето на редуцир-вентил на цялото захранване на апартамента, на 3/4" тръбата директно след водомера (там общо взето има място, с известни уговорки). Не знам обаче дали се практикува.

Естествено че ще извикам квалифициран водопроводчик да го направи това. НО, преди това, искам да събера достатъчно инфо по въпроса - практикува ли се, какъв вентил да търся, колко е нормално да струва сносен такъв, кои са не-сносни ;) и прочее.

Всякакви съвети са добре дошли.
zmeios - специалист
Ъп...

Може ли някой да даде съвет?
dmi - специалист
всички са сносни. Вземи си италиански. Цените са им около 50 лв по спомени. Зависят и от това дали е тип "мини" или има и отвор за добавяне на манометър.
Стефан - майстор
Откакто един сферичен италиански кран, поставен на душа след смесителната батерия/без никакво налягане/ се разпадна от само себе си, повече италианска водопроводна арматура няма да сложа никъде в жилището си. Но това е мое мнение, все пак.

Иначе, защо не сложиш керамични уплътнители на смесителните батерии? Много по-надеждни са от тия с гумичките.
dmi - специалист
всичко е маде ин цхина, независимо че пише италия :razz:
Ама имаш ли избор?
2v6 - майстор
zmeios написа:
Ъп...

Може ли някой да даде съвет?
От 3 години съм сложил редуцир вентил, 3/4", към 30 лева някъде беше. Преди това много ядове - налягането през деня около 0 през нощта над 10. Предпазните вентили на бойлерите текат, разширителя на хидрофора тече през фланеца...
Сега изобщо не го мисля - всичко си е наред. На водопровода са вече 10 човека :!:

Слагай без да се замисляш :idea: Дори има ефект на пестене на вода ако го настроиш на 2-3 бара примерно.
Rumen Iankov - специалист
Ето един вентил

Прикачен файл

DSC00368.JPG
DSC00368.JPG (42.52 KиБ) Видяна 13881 пъти
Милен - майстор
Стефан написа:
Откакто един сферичен италиански кран, поставен на душа след смесителната батерия/без никакво налягане/ се разпадна от само себе си, повече италианска водопроводна арматура няма да сложа никъде в жилището си. Но това е мое мнение, все пак.

Иначе, защо не сложиш керамични уплътнители на смесителните батерии? Много по-надеждни са от тия с гумичките.
От както слагам български кранове от тези http://www.sakar-fittings.com/sferichni_kranove.html нямам проблеми. Тези керамични уплътнители могат ли да се поставят на батериите с гумени такива или трябва да се смени цялата батерия :?
zmeios - специалист
И аз се интересувам от повече инфо за керамичните уплътнители, че досега не бях чувал за / виждал такива.

П.С. Ще слагам скоро редуцир вентил и ще пиша за ефекта. Между другото, каква е разликата между по-малките модели, дето са без манометър, и по-големите? Искам да кажа - освен очевидната разлика че може и да ВИДИШ налягането - какви други функционални разлики има?
Каналски - специалист
Извън Темата !
Милен написа:
Тези керамични уплътнители могат ли да се поставят на батериите с гумени такива или трябва да се смени цялата батерия :?
Примерни картинки:
Изображение <- -> Изображение
Така изглеждат нещата, без да съм "врял и кипял" е възможна Подмяната. Разбира се внинаги има някаква малка крива разлика и най-добре да се носи старата и да се сравняват размери и резби. Керамичният се завива до край и долната част опира в "де да му знам името - онова с обратната резба :) " в леглото където предишното уплътнение затваря. От дупката долу влиза и от онова прозорче излиза водата и онова вътре е някакъв вид керамика и за туй и името "керамични". Големият кяр е, че по трудно се износва, но пък и въртенето на врътката за Отворено-Затворено е на по-малко градуси ... бла-бла. Пробвайте не са ужасно скъпи и "Видима" и разни Италиански има ... пък де да знам може и тези от картинката :)

Тема "Редуцир-вентил на цял апартамент?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: