Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Днес сложих да промия една платка, но нещо много бавно става :?
Та въпроса ми е някой знае ли точната пропорция Вода:Син камък:Сол ?..
Проблема не е в концентрацията на разтвора. Трябва да се разклаща, а ако можеш и да го подгряваш още по-добре (при положение че ползваш съд от огнеупорно стъкло)
Аз не знам точната пропорция, но знам, че най-вероятно се занимаваш с нещо, което излишно ти къса нервите!

Аз си ецвам чат-пат по някоя дреболия. Ползвам железен трихлорид. Струва между 2 и 3 лева шишето и работи безупречно. Едно шише, при хоби употреба, ще изкара над две години според мен... Аз после го сменям заради остаряването на самата субстанция.

Не пишеш откъде си. За София мога да ти кажа поне две места около Женския пазар дето продават. Онлайн не зная дали ще може да купиш, понеже го считат (и с право) за проблемен химикал и май не искат да го превозват куриерите.

П.С. Забравих да кажа, че ецвам 'сложни' платки - примерно с повърхностен монтаж паячета в TSSOP корпуси. Става отлично, а това с по-слаби разтвори (като син камък) е почти невъзможно да се постигне. От мен да знаеш, ключа от палатката ;) не е в разтвора, а в лекото (ЛЕКО!) подгряване, постоянно разклащане, и най-вече в абсолютно безупречното почистване и обезмасляване на текстолита преди работа.
Баща ми слага шлаух в разтвора. През него вкарва въздух с помощта на компресорче за въздух /за рибки/.
2 супени лъжици син камък се смесват с 4 супени лъжици готварска сол, заливат се с 300 мл. гореща вода (80 градуса). По този метод наистина става бавничко - 2 - 3 до 4 часа отиват ...
В повечето магазини, където продават електронни компоненти, продават и разтвор за ецване - с него става по-бързичко - около 20-30 мин.
от d3v1ous » нед юли 05, 2009 4:50 pm
RE:
1:1:1

Пак се придържам към мнението на колегите за подгряването и раклащането на въпросния съд

Лятото на слъчева светлина и става в рамките на 30-тина мин.

П.П. Ако търсиш бързо ецване пробвай азотна киселина, ако се забавиш освен без писти може и без платка да останеш :))
Аз пък ползвам смес от 2 части кислол и 1 част перхидрол (30%-ен разтвор на водороден пероксид).Много по-бързо ецва от синия камък и не цапа като железния трихлорид.Освен това не е и необходимо да се подгрява, защото по време на работа се отделя доста топлина.
Благодаря на всички за отговорите!

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”