Всички въпроси за вилата.
Съвети за проекта
ДРАГОМИР - специалист
Къде ти е проекта,за да го обсъдим.
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, то още не е ясно дали ще иска или ще дава съвети. :-D
EDI - майстор
Ето ти един проект, собствена изработка и реализация.
bogomilZ - специалист
ето ти и друг модел - собствено производство

Прикачен файл

PICT00033 [640x480].JPG
PICT00033 [640x480].JPG (108.17 KиБ) Видяна 64087 пъти
Значи аз започнах да зидам барбекюто. Да уточня досега не съм зидал. То е навън, в двора, на открито, ето снимка
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=13391732
Това е просто наредено с тухлите, не е зидано още. Но ще бъде в такъв вид, но на височина 80 см.
Забравих и фотоапарата на вилата така, че нямам актуални снимки. Разгледах всякакви снимки на барбекюта, камини и пещи. На модел не съм се спирал, защото искам да е оригинално. Имам някаква бегла представа какво трябва да стане, но ще видим дали ще го реализирам. Както и да е натъкнах се на проблем - шамота. Преди да започна да проектирам министроежа се консултирах със строител. Човека каза не съм зидал досега камина, но знам, че ги зидат със шамот. Каза слагаш 3 мистрии цимент на ч кофа шамот. И отивам аз на магазина и после на следващия и на следващия.............. никъде няма шамот, докато най-сетне стигнах до фирма, която го произвежда и си купих аз и питам продавача да го смесвам ли с цимент, той вика за пръв път чувам. Каза готов е направо бъркаш го с вода и зидаш. Зидах аз 1 ред и се свечери и оставих за другия ден, обаче на другия ден гледам шамота още мек и нацепен. Та да питам къде е проблема. Шамота само за измазване ли е или и за зидане.
Последна промяна от arjentinos на нед юли 12, 2009 9:48 pm, променено общо 1 път.
единак - специалист
Мързи те четеш ли, що ли...
2-3 теми по надолу има описано достатъчно добре кое как. И снимки има. На твоята нещо не ми се отваря линка.
Четох всичко ама не намерих това, което ме интересува, затова пиша. Ако имаш нещо предвид копи/пейст да видим.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Шамот е глина. Не с езабърква с водичка като бетон, ми се меси като тесто. Инак не само ще ти се нацепи, ми и ще ти се сипе като мокър пясък.
Събирай го и почвай да месиш.
Да те предупредя, че ще ти се скинат жилите от месене. То затова се купува готово омесено
Да земеш да речеш къде си, да помогнем, евентуално.
Сега ти видях снимката. Нищо не е както трябва, та остави шамота настрана и си го прави с цимент. Няма лошо. Щом тухлите ти не са огнеупорни, няма смисъл да се мъчиш с шамотна зидария. Пак ще стане, супер работа ще ти върши и ще е бързо хем.
И да почерпиш!
единак - специалист
"единак, ако ти трябва още нещо кажи. Мен най големия зор ми беше направат на барбекюто пред фурната. Щот исках да е на въглища. Другото което се сещам сега е че шамота не държи не лепи, като пясък. Глината държи по добре ама пада и трябва да се измазва. Сега пробвах смес от шамот глина и теракол 2 агнета има опечени нищо не мърда (засега)"

"Само да вметна - я пробвай другия път шамот + чист цимент, в съотношение 1:гьотери, абе да стане сива смес, но не е чак 1:1 - нашата камина я правихме с такава смес цялата и няма мърдане. Дори при оформянето на арката на камината и при направата на свода вътре на самата пещ (и нашата е така комбинирана, пак и отпред камина) не сме ползвали никакви шаблони и скелета, дори се налагаше да мокря тухлите във вода защото иначе много бързо дърпаше. По този начин цапвам от сместа, слагам тухлата като бързо бързо я нагласям както ще е и само след 10-20 сек. е стегнало и не пада."

Те го те. Ако си направиш труда ще прочетеш още много.

Н-а има право - щом са ти такива тухлите хич не се занимавай с шамотна глина. При това доколкото разбирам ще е само за барбекю, без пещ. Моето сега е такова, зидах го с такива тухли, с нормален разтвор, може би малко по-силничък. Не е мръднало.
Когато си прецениш колко искаш да ти е голямо огнището се поразрови и виж какви са пропорциите за да може да ти дърпа дима. Вярно, че е на открито, но е досадно, повярвай

Тема "Зидано барбекю за двора на вилата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: