• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
entusiast - специалист
Става въпрос за фугите на теракота в коридора и в кухнята.
Много са зле!!! Хем са много зле запълнени (при това на светло кафяв таракот - бели фуги!), хем са ужасно почерняли - неравномерно разбира се!
Иска ми се поне да мога да ги боядисам, да станат по тъмни и да не им личат дефектите. Мислех си, че оцветител за латекс ще свърши работата, обаче фугите са толкова зацапани (особенно в кухнатя - от всякаквите разливани мазнини), че оцветителят изобщо не можа да хване. :sad:
Опитах преди малко да ги изчетъртам с длето, обаче се гърбих цели 15 мин на 2 плочки, а и длетото се изхаби :sad: Ако ще трябва да ги чегъртам така, ще ми трябват 2 седмици и шмиргел, за да заточвам длетата по 2 пъти на ден. Не става!

Има ли идея някой за някакъв специален и много силен препарат, който да разяжда така наслоените мазнини и други мърсотии по фугите, за да мога да създам здрава основа, върху която после да може да хване някаква боя и фугираща смес, за местата където фугата трябва да се дозапълва?

Много ще се радвам да чуя съветите ви :) Мерси за отделеното внимание :)
Meglio му е майката, гарантирам, че няма да остане мазнина, мухал или органични наслоявания. До сега не съм чувала да се лакират или боядисват фуги, може и да може. Успех!
entusiast - специалист
MPetrova написа:
Meglio му е майката, гарантирам, че няма да остане мазнина, мухал или органични наслоявания. До сега не съм чувала да се лакират или боядисват фуги, може и да може. Успех!
Meglio ползвам постоянно и наистина е най-добрият ОБИКНОВЕН почистващ препарат - даже ръцете си мия с него. Но тук говоря за пропити с години във фугите мърсотия и мазнини и ако може да се направи нещо, то трябва да е с някакъв специален препарат, от ония, дето се употребяват задължително с ръкавици и с маска на лицето. Трябва да може да РАЗЯЖДА ЗДРАВО!

Някакви идеи?
EDI - майстор
Пробвай със стругарски нож за резба, твърдосплавен.Има остър връх и ще свали старата фугираща смес/ най-вероятно бял цимент/.Може да опиташ и с кобалтов нож, но се захабява по-бързо.След това си направи нови фуги - има антибактериални смеси, които задържат и по-малко боклуци.
bluelemon - специалист
Ами аз само да кажа че има импрегнатор за фуги на Боро, който е точно за по добра защита от влагата, бактерии и замърсяване. Не съм го пробвал още, но тия дни ще си взимам. Някой ако има наблюдения нека да сподели :)
http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=39

И още нещо да питам. Сори че пиша в тази тема :?
Имам един фугин на Церезит останал от фугирането на банята, само че с два месеца май му е изтекъл срока на годност. Дали ще има проблем ако го ползвам.
Последна промяна от bluelemon на пон окт 09, 2006 3:58 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
entusiast написа:
........трябва да е с някакъв специален препарат, от ония, дето се употребяват задължително с ръкавици и с маска на лицето. Трябва да може да РАЗЯЖДА ЗДРАВО!

Някакви идеи?

Ползвай киселината за фаянс - продава се в оранжеви бутилки , но задължително проветрявай добре за да не се задушиш!
Palawnik - специалист
Тани написа:
Ползвай киселината за фаянс - продава се в оранжеви бутилки , но задължително проветрявай добре за да не се задушиш!
Нямам идея какво представлява тази киселина, но според мен е по-добре да третираш първо с натриева основа. Бабите му викат "соде за сапун". При контакт с мазнини ги осапунва и се получава сапун, а той помага на водата да измие фугата. ;)
Остави да подейства няколко минути, ако я загрееш малко (до около 30-40°C) ще стане по-добре. Може да помогнеш и с "телче". След това обилно измиваш с вода. Дано може да се ползва вода "с легена". АКО НАТРИЕВАТА ОСНОВА Е КОНЦЕНТРИРАНА ИЛИ ИЗПОЛЗВАШ "СОДЕ" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАЙ ДОМАКИНСКИ РАКЪВИЦИ.
Успех.
entusiast - специалист
Снощи опитах да изчегъртам старите фуги, но белият цимент е стегнал яко и едвам се кърти, при това доста често се отлюпва малко от гланца по ръб на плочката :( Чегътах с правени секачи от листове за ножовка - доста са здрави, но пак се изхабят, така че със "стругарски нож за резба, твърдосплавен" надали ще се получи много по-добре - най-много да счупя някоя плочка...

Тази киселина за фаянс да не вземе да разяде гланца на плочките???

А натриева основа от къде се купува?

Иначе най-добре ще бъде наистина да се махнат старите фуги. Чудя се дали да не взема от баща ми малкият ъглошлайф и да опитам да ги "прорежа" с диск за камък. Какво ще кажете?
Palawnik - специалист
Содето се купува от железариите или магазини за препарати.
Варианта с ъглошлайфа е прекалено радикален. Със сигурност ще стане, но няма да може да си познаеш къщата после от прах.
masteradmin - майстор
Значи според мене чистиш фугите колкото може с някакъв абразивен препарат или има един препарат за чистене на фурни. След това със санитарен силикон(наи добре светло кафяв) става много яко стига да имаш здрави нерви. Така съм си фугирал банята и тоалетната като имаш предвид, че между плочките нямам фуга и пак силикона се е захванал здраво.
  • 1
  • 2

Тема "Има ли начин да почистя и боядисам стари фути?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: