Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте!
Проучвам варианти да оградя 700 кв.м. (106 линейни метра) терен, на който след време ще строя къща. Искам висока ограда (около 2 м.), за да избегна съседските погледи. Незнам обаче през колко метра се слагат бетонни колони, колко дълбоки и колко дебели.
Буквално преди 2 часа се захванах с проучването и за сега съм на етап сравнение на бетонни блокчета с тухла четворка (с ценова полза на четворката). Нямам представа какви други варианти мога да разгледам. Не държа да е масивна, стига ми непрозрачна устойчива на вятър.
Моля, да споделите ваши впечатления и знания по въпроса.
Благодаря!
само ще ти спомена,че е скъпо начинание ....подготви се за минимум 80 лв на линеен метър
Ако ще правиш ограда с блокчета или тухли на доста места съм виждал че изливат нещо като бетонна подложка, под цялата ограда която е вкопана в земята, в тая бетонна подложка имаше бетонни колони с височината на оградата през около 3-4 метра, после като изсъхна всичко хората иззидаха с газобетонни блокчета и минаха една замазка и латекс на стената.
Ама виж за цени не съм ги питал :-)
Борка,моето мнение е,че с блокчета ще ти излезе по-евтино.
1.При блокчетата материалите за зидария са ти два пъти по-малко
2.Нямаш мазилка/а тухлата задължително трябва да измажеш/
3.Не правиш кофраж за колоните
peshev-ko написа:Борка,моето мнение е,че с блокчета ще ти излезе по-евтино.
1.При блокчетата материалите за зидария са ти два пъти по-малко
2.Нямаш мазилка/а тухлата задължително трябва да измажеш/
3.Не правиш кофраж за колоните

Т.е. използвам отворите в блокчетата, за да наливам бетон за колона ли?
Ако има колона през 4 метра, колко дълбоко трябва да вкопая блокчета, които в случая ще играят куфража и самата колона? Трябва ли да отлея бетонов бордюр, от който нагоре да започна да зидам блокчетата или може да започна директно от пръста, без този бетонов бордюр (основа)? С какъв материал се зидат бетонните блокчета?
15 см. дебелина на стената стига ли с такива блокчета? Какво е оптималното разтояние между колоните?
Изображение
ето комбинирана блокчета и дърво

Прикачен файл

S6301477.JPG
S6301477.JPG (135.52 KиБ) Видяна 65498 пъти
Ако блокчетата започват директно от земята мисля че по натам може да имаш проблем с водата, блокчетата може да започнат да се рушат. Бетона по би издържал на мокрене стига да няма шупли(добре вибриран) и да няма показваща се арматура която да ръждяса и да скапе бетона.
задължително армиран бетонен пояс, да легнат блокчетата.Рано или късно ще провисне, ако няма добра основа, освен, ако не е скала.Ето част от моята ограда
Ето тук се вижда основата.За 6,5 метра ограда, висока към 1,8 метра отиде 1 кубик бетон за основата и 2 палета бетонни тухли.Бяхо по 60-70 стотинки преди 2 години.Правил съм ги без колона в средата, защото оргадата не е много дълга, и зидарията я правих като за себе си, стабилна.
Ето ти и моята ограда.Ако не ти става ясно,ще дообясняваме.Имай предвид,че където виждаш бетон има и желязо/и в колоните/

Прикачен файл

DSC00169.JPG
DSC00169.JPG (103.02 KиБ) Видяна 65269 пъти
Ето една идея с цена 80лв./м. на 2метра височина.
Изображение
Изображение
Изображение
Бетония пояс (основа) е задължителен при всички варианти на оградата, като в горния краи има и арматура. В него можеш да сложиш камъни за пълнеж. Трябва да е добре нивелиран горния край на основата, за да не се изкриви в последствие стената. Дълбочина не по-малко от 20 см. Според терена основата трябябва да се терасира. Разстоянието между колоните около 4 м. Можеш да зидаш с лепило за газобетон, но става с цимент и пясък. Пясъка трябва де пресят със сито, за да няма камъчета които да ти повдигат на места блокчетата (или тухлите). Имай на предвид, че съгласно българските закони височина на плътна ограда над 60 см. е незаконна.... последен случай на такава е оградата на Ахмед Доган :roll: Това може би е отживелица на комунистите - да виждат постоянно какво става в домовете :evil: , но все още е валидно. Друг е въпроса дали се спазва, но ако някои реши да ти прави проблем, ще имаш ядове.
Здравей колега и на мен ми предстои да правя масивна ограда само че 430 метра,но ще ти трябва проект и да го одобриш през общината,колоните според ЗУТА трябва да са на 3 метра.Ако искаш пиши ми на скайпа да ти пратя моя проект да го разгледаш,добре ще е да обменим опит.Нещо такова изглежда.

Прикачен файл

2009-10-10_165701.jpg
2009-10-10_165701.jpg (67.52 KиБ) Видяна 63700 пъти
Ето още варианти на ефтина ограда с бетонни панели,на 2 метра височина линейният метър е 65лв небоядисана.и другия вид на 85 лв .с шапки .

Прикачен файл

ограда  2.jpg
85лв./м височина 2м
ограда 2.jpg (157.67 KиБ) Видяна 63104 пъти

Прикачен файл

ограда 4.jpg
85лв.м/ височиа 2м
ограда 4.jpg (171.69 KиБ) Видяна 63104 пъти

Прикачен файл

ограда 1.jpg
65лв./м. височина 2 м
ограда 1.jpg (153.11 KиБ) Видяна 63104 пъти

Прикачен файл

ограда 3.jpg
85лв./м. височина 2м
ограда 3.jpg (156.78 KиБ) Видяна 63104 пъти
И още една нестандартна която изглежда много добре на живо,която е направена от обелени валки лакирани.

Прикачен файл

ограда 6.jpg
ограда 6.jpg (176.05 KиБ) Видяна 63098 пъти

Прикачен файл

ограда 5.jpg
ограда 5.jpg (179.13 KиБ) Видяна 63098 пъти

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”