• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
В две теми които не ме вълнуват и съм чел малко от тях ,имат доста мнения и виждам ,че има много разбиращи :

Важна тема: CNC машина гравьор
[ Иди на страница: 1 ... 47, 48, 49 ] 731

Важна тема: Видео стена за 300лв възможно или не ?
[ Иди на страница: 1 ... 30, 31, 32 ]

Аз искам да си направя машина за резане на отрязани клони на около 28-30 см и като падат парчетата ,да се нареждат за лесно връзване на връзки по 10-15 кг. със сезал или с плстмасови ленти с които се връзват големи кашони/не им знам наименованието,може би чембер ?/.
Аз си я представям като циркуляр,наклонен под някаъв ъгъл спрямо маса или основа ,нещо като шнек /ако не трябва да използвам друга дума и по-нататък/при диска и като се вкара клона /до Ф 80-90 мм/той да определя дължината на отрязването и парчето да пада в някакъв съд и да се подреждат сами.В този съд да има нещо за връзване и като станат около 10-15 кг да се връзват на цяла връзка и така да се подреждат и превозват.
Не мисля за автоматични устройства,а всичко да е ръчно,а машината да е до към 30 кг ,за да се превозва в колата.Може да има разделящи се части при превоз.
Като начало се спирам на ос с шайба ,електромотор 2.2КВ,2840 об/мин и от винкели тяло за основа,циркуляр Ф 250-300 мм,за да реже около 90 мм.
Шнека да има прорез за циркуляра и в горната част да е като П образно сечение,а там където падат отрезаните парчета може би трябва да е V-образен улей ,който да ги ориентира в една посока на подреждане.
В съда който ще трябва да е с разрезана предна част ,от където да минава сезала и да се връзва връзката и да се вади оттам.
Ще напрявя някакви чертежи и ще ги кача ,но все още съм само на идеята и ще ми е необходимо още мнения ,кое как може да се направи според виждания на колеги от клуба.
Мисля ,че няма да е желателно разтегане на локуми ,а да бъдем практични и не задръстваме пространството във форума.
Очаквам вашите мнения и помощ,материалите са от мен.
Бирата или ракията /според сезона/също ! :prost: :sauf:
Имам уточняващ въпрос, ще ги ползваш ли тези клони или само за лесно транспортиране до сметището са ти необходими да са вързани
от shotik » пет юли 24, 2009 9:47 pm
По - дебелите може да ги ползвам за огрев ,а за по-тънките още не съм измислил дали да ги ползвам.Преди мислех за дробилка и питах тук ,но това си е материал за горене,хем ще го махам от там където режа ,хем ще се ползва за печката.
Но , извинявай , ако не е полезно , но съм обработил десетина дървета както искаш ти

като отрежеш дървото не можеш да го мръднеш и насочваш в каквато и да е машина ...
Имам две брадвички малка , средна и голяма .
с малката за секунда режа който ида е клон . Няма ток , и от всяко положение в пространството и времето
Клоните под 3 см не стават за отопление , трупам ги на камара , и след месец ги горя , не стават за нищо .
Според мен не можеш да надробиш малко дърво по- бързо с каквато и да е машина , както с две различни и остри брадвички .
Справка - Карамунди , ако прави , бих си купил една от него .
от shotik » пет юли 24, 2009 10:25 pm
Емо ,става дума за клони,,дървета редко може да искат да режа ,а и нямам опит за да режа големите.А тях ще ги наража с ел.трион.
Като виждам в тези дворове какви клони останаха и ще гният или ще ги горят зимата на двора/ама не навсякъде може да стане/,ми дойде тази идея.
За работа с брадва не мие чуждо,когато ваканциите ходех на село ,съм ходил с дедо за дърва ,товарил съм ги на каруца,после разтоварял и клони по 4-6 см дебелина съм секъл и подреждал,но тогава е можело и следващ ден,а аз тук виждам един приличен бизнес,който мисля да продължавам.
Последна промяна от shotik на пет юли 24, 2009 10:39 pm, променено общо 1 път.
Сори за спама, ама Емо пак сцепи ваната:

"Имам две брадвички малка , средна и голяма ."

"от всяко положение в пространството и времето"Иначе всички клони стават за горене - било то за разпалки...
:-D Ха ха ха . :wink:
Начи , какво е искал да каже авторът (тоест аз )?
Никой не внимава какво пишеш , и Единак е единственият съсредоточен юзър изчислил броят на брадвичките , които метафизично са 2 , но у пространствено-времевио континиум се оказват 3 .
Но откъде се взе третата брадвичка , тя може да е първата , или третата ?
Защо , докога ?
Отговорите - у следващият ми пост , дотогава кликайте тук до побъркване :)

Аа Шотик , видя ли тия фабричните дробилки за клони ?

Това ми е най -малката брадвичка , имам и още .

Прикачен файл

DSC07270.JPG
DSC07270.JPG (97.14 KиБ) Видяна 18164 пъти
shotik написа:Аз искам да си направя машина за резане на отрязани клони на около 28-30 см и като падат парчетата ,да се нареждат за лесно връзване на връзки по 10-15 кг. със сезал или с плстмасови ленти с които се връзват големи кашони/не им знам наименованието,може би чембер ?/.
Аз си я представям като циркуляр,...

Аз пък си я представям, като гилотина.
Ръчна, за да е по лека. Неудобството е, че с едната ръка подаваш, а с другата натискаш лоста.
Идеята ми дойде от една градинска ножица. Ножовете са като на лозарска ножица, но дръжките са по 60 сантиметра. До 4 сантиметра няма никакъв проблем, но за по-големи диаметри си е мъка.
А такова чудовище като на снимката, съм виждал, как реже отпадъчни алуминиеви профили от дограма. И за клони ще стане, ама много е тежко...

Прикачен файл

93.jpg
93.jpg (13.34 KиБ) Видяна 18011 пъти
Интересна идея, и аз търся нещо подобно на дробилка но изходния продукт да става за горене.
Суровината - клони, листа, трастика, шишарки, трици и всякакви други дъвопроизводни отпадъчни продукти.
Или можи бе след дробилката трябва да има някаква преса която да ги оформя подобно на пелетите?
Аз също си мислих за такава машина за рязане на клони,докато Драгозов ни ми продаде тази дробилка за клони. Надробих всички клони и съчки някой заедно с листата, събрах всичко в сезалови чували. Сега всичко е сухо,пълня торбички и в парното, гори прекрасно.
http://argo-market.com/ViewProduct.aspx?id=685
можеш ли да ми кажеш надробения материал с какви размери е, какво се случва с листата и сламата като минат през нея и какво става ако попадне по-дебел клон.

ако може 1-2 снимки на дробения материал

edit: а в какво ги гориш - котел на дърва или някакъв за пелети/брикети
Последна промяна от klambrev на пет окт 23, 2009 11:12 am, променено общо 1 път.
Още един въпрос: До каква дебелина на клоните може да се работи с тази машина.
fbr написа:Още един въпрос: До каква дебелина на клоните може да се работи с тази машина.

До 3см в диаметър,което е напълно достатъчно, над 3 см. ги режа за дърва.
Машината има два хоризонтални ножа и два вертикални,маховика с ножовете е наклонен и клона се подава към тях може би под ъгъл 50 градуса. Полученият продукт представлява напречно нарязани щайби които се разчупват на 2-3 части с дебелина 2-3 мм.Аз прекарвам през нея целия отпад при рязането на лозите, клоните при кастренето на дърветата заедно с листата, разни храсти при чистене на двора. Дробя и разни остатъци при рабата с дървен материал,летви,парчета нерентабилни за пряко изгаряне.Стигнах до това решение да я купя след като се натрупаха огромни купчини с клони които просто запалвах и изгарях,или жената ги диплеше на снопчета,връзваше и така ги горяхме. Връткава работа с много губене на време.
Чуда се няма ли някаква мелачка подобна на тези месомелачките за кайма, които да правят продукт като пелетите.
Единт винт в една тръба и отпред формата на продукта- кръгчета, шестоъйълници или каквото решите.
Идеята е освен клони, да може да се оползотворяват и трици от рязане на дървен материал, листа, сено, кашони, вестници, трастика и други широкоразпространени горими отпадъци. Една готова машина за пелети е прекалено скъпа и трябва да можеш да я натовариш с голямо производство за да я избиеш. Идеята е да произвеждаш суровина колкото за собствено отопление

А продукта от тези клонотрошачки дали би ставал директно в бункера на котел на пелети.
klambrev написа:А продукта от тези клонотрошачки дали би ставал директно в бункера на котел на пелети.
Когато търсих по магазините тази машина се засякох с един човек който я търсеше за да дроби отпадъци от дърводелски цех точно за пелетен котел,той каза че получения материал от дробилката става като го смесва с една част пелети.
от shotik » пет окт 23, 2009 6:43 pm
crez ,гледал съм техн.характеристики на дробилките,мен тези 3 см не ми вършат работа,затова мислех да направя машина да мога да ги режа на около 30-35 см и да се складират.
Не всички печки могат да ползват триците за гориво.
Но ако има възможност да видя машината в реална работа,ще намеря време да дойда и погледам работата и .
А какво ще кажете за един цилиндър в който се върти едно такова свредло Изображение и в края на цилиндъра има формата за продукта? дали няма да се получават пелети?
Според мене за да получиш пелети ти трябва доста по-голям натиск. Показаният от тебе шнек осигурява по скоро придвижване на материала, отколкото пресоване.
от crez » вт окт 27, 2009 11:50 am
shotik написа:crez ,гледал съм техн.характеристики на дробилките,мен тези 3 см не ми вършат работа,затова мислех да направя машина да мога да ги режа на около 30-35 см и да се складират.
Не всички печки могат да ползват триците за гориво.
Но ако има възможност да видя машината в реална работа,ще намеря време да дойда и погледам работата и .

Продукта на машината не е трици, а доста прилични парченца плътна дървесина, ако не забравя ще ги снимам. 30-35 см клони това си е вече дърва и аз ги режа на циркуляра.
В крайна сметка реших че ще взема защото имам огромно количество клони които трябва да ги разкарам.
В момента се триума между 3 машини:
МТД 15 която е 365лв
Бош АХТ Рапид 2000 за която имам отстъпка и ще я взема около 400лв.
BRILL 2200 MH която е 280лв, пише че е само с един хоризонтален нож и изходния материал изглежда най-едър Изображение


edit: спрях се на брилл най-вече заради по-добрата цена и най-мощния мотор само че сега се оказа че няма налични, ако някой има идея къде има 1 бройка останала да свирка.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Направи сам”