Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
barekov1 - специалист
Имам алтернатор от Лада. Искам да го ползвам като електромотор. Някой знае ли как се свързва?
Johny - майстор
Никак. Копуса ти "-" , а клемата е"+".
/За да не трия, оставям поста, но този отговор не е верен. Не прочетох внимателно въпроса. Sorry/
Последна промяна от Johny на чет авг 06, 2009 11:41 pm, променено общо 1 път.
barekov1 - специалист
Не става! Това не е генератор. Алтернатора е трифазен и има една намотка на ротора. Предполагам , че на ротора се подава постоянно 12В. Въпроса е как да свържа статора.
fbr - майстор
На статора трябва да подадеш 12 волта трифазно променливо напрежение, на трите фази на статора, а след това да спазваш условията за пускане и работа на синхронен двигател. А за тях най-лесно от уйкипедия.
lenko71 - специалист
Бареков, пак с твоите безумни идеи. Като пуснеш ток на намотката на ротора създаваш неподвижно магнитно поле. Статора, ако изобщо успееш да го захраниш (оставям настрана факта че има диоди), също ще създаде неподвижно магн. поле (освен ако не му пуснеш трифазен ток). И как ще се завърти иова нещо?
moimoimoi - майстор
много ми е интересно от къде ще намериш трифазно напрежение 12 волта :? :lol: :-D
а после колектора накъсо ли трябва да се даде незнам
lz1wvm - специалист
Трифазното напрежение на статора е задължително.Повечето навити ротори са явнополюсни(демек с постоянно магнитно поле създавано от постоянен ток регулиращ се в определени граници зависещи от мощността на ел.мотора).Това значи синхронен двигател.Мощността му зависи от възбудителния ток в ротора.И ако той не е достатъчен започва прескачане през фазовите намотки на статора което предизвиква загряване на ел.двигателя и съответно неговото изгаряне.Преди няколко години изгорих подобен на 380 волта.За това мисля че това е доста проблемно решение ако не е оразмерен точно.
moimoimoi - майстор
ок, и каква е далаверата- ще маскираш алтернатор като двигател ли :-D
каква е целта ти?
не е ли по лесно да си намериш двигател 1.1 монофазен

пп:а тоя алтернатор ако успееш да го преработиш на двигател-какви ще са му номиналните обороти?ток?
lz1wvm - специалист
barekov1 това което е на линка прилича на управление на стъпков двигател.Гледам че има и обратна връзка с оптрони за оборотите на двигателя.Това при теб не може да се направи.Или ако се направи ще е доста трудно.Схемата която е на линка е от раздел цифрова схемотехника.А на теб за управление на ел двигателя ти трябва аналогова схемотехника.Така че не продължавай да се задълбаваш в нещата.Търси по изгодно решение.

Тема "Алтернатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: