Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Shivarovo - напреднал
искам да попитам при новите инсталации как се осъществава свързването на таблото , тоест начина на подреждане на предпазител и дтз , а също така и каде се сварзват кабелите за земя и нула ( на една и съща шина ли или отделно ).
pavelari - майстор
давам тънко платени уроци - 0885 120 221.
ако не то няколко правила:
1. Главни -> второстепенни от ляво на дясно;
2. У дома ДТЗ може да е една, защото човешкия живот е приоритет, т.е. може осветлението да е без ДТЗ или с втора ДТЗ, когато има вероятност някой неопитен да сменя крушки;
3. Има ДТЗ с вграден АП и това пести место и връзки;
4. 10А - осветление, 16А контакти 1-2-3 или повече кръга, 16 или 25 бойлер
5. 10 - 1.5 кв.мм; 16 - 2.5 кв.мм; 25 - 4 кв.мм
6. Захранване 6 или 10 според това което ни се дава. Ако трее да искаме - колкото пове4е толко по-скъпо. Ако не се плаща - максималното
7. Всяка ДТЗ си има отделна нула! Само на изхода
sasooooooooo - "специалист"
Ако човека не е на ясно, никакви уроци по телефона няма да помогнат.

Shivarovo, хубаво сирене правите, що си се захванал с тоци? :wink:
filmatoplo - майстор
Ако нямам въобще заземителен кабел по етажите тоест съм само с нула и фаза - къде може да се постави такава ДТЗ . Земно имам само до главното табло и са на една шина с нулата - от тама към етажите от предпазител тръгва фаза и нули от шината - какво може да се направи .
Последна промяна от filmatoplo на нед авг 23, 2009 10:51 am, променено общо 1 път.
sasooooooooo - "специалист"
От входа на Нулата отделяш два проводника. Единия го кръщаваш Нула, другия - Земя и действаш на татък.
filmatoplo - майстор
Ако го видя на схема ще ми стане ясно - това в долното табло ли се прави -щото тама имам земно вързано на нуловата шина . Към етажите върви кабел двойка нула и фаза 4 кв мм . По контактите трябва ли да имам мостчета между земя и нула . ДТЗ то къде може да се сложи в моя случай долу ли в главното табло - за 6 бойлера може ли да издържи тая ДТЗ .Ще се радвам на скица с химикалка . :)
Милен - майстор
Това се прави в таблото със заземлението. На една шина влиза входен нулев от мрежата, изходен работен нулев, изходен защитен, и заземление. И никви мостчета никъде по контаците.
filmatoplo - майстор
Не можах да разбера точно ,Сашо може ли да ми го обясниш -ти поне пращаш снимки прати една нарисувана с молив.
Panzer - специалист
Филма, при теб инсталацията не е трижилна, няма как да се постави ДТЗ. Трябва към контактите да вървят 3 жила , а доколко те разбрах при теб са само 2.

Тема "ел.табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: