Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zmeios - специалист
Разглеждах днеска продуктите на Прити, и ми станаха много интересни моделите без циркулация на вода, а с вентилатор - тея дето издухват нагоре по едни кюнци горещ въздух (и си пускаш кюнеца да духа топло от тавана надолу), а над пода си слагаш решетки откъдето камината си дърпа студен въздух.

Някой може ли да сподели впечатления? Отоплението с въздух предполагам прилича повече на това с климатици... Аз съм с климатици в момента и съм доволен, не ми "духа" :)

Как са като разходни норми, издържливост... Не на последно място и колко излизат аксесоарите (кюнци, декоративни решетки и труд по инсталацията)...

Предполагам че имат и вградени UPS-и да продължат да въртят въздуха, ако спре тока, че да не гръмне печката...

Всякакъв акъл е добре дошъл.
pipbel - майстор
Аз имам такава система от Януари тази година.
Изпробвана е 3 месеца, много съм доволен.
Камината не е Прити, но принципа е еднакъв.
Има си специални вентилатори за работа с горещ въздух.
От UPS-и няма нужда, дори и да спре тока, естествената циркулация се справя.
Виж повече тука, някъде между 15-20 стр. беше май....
Строителство - епизод 2 http://www.napravisam.bg/forum/viewforu ... 6b71bdddbb
2v6 - майстор
zmeios написа:
Разглеждах днеска продуктите на Прити, и ми станаха много интересни моделите без циркулация на вода, а с вентилатор - тея дето издухват нагоре по едни кюнци горещ въздух (и си пускаш кюнеца да духа топло от тавана надолу), а над пода си слагаш решетки откъдето камината си дърпа студен въздух.

Някой може ли да сподели впечатления? Отоплението с въздух предполагам прилича повече на това с климатици... Аз съм с климатици в момента и съм доволен, не ми "духа" :)

Как са като разходни норми, издържливост... Не на последно място и колко излизат аксесоарите (кюнци, декоративни решетки и труд по инсталацията)...

Предполагам че имат и вградени UPS-и да продължат да въртят въздуха, ако спре тока, че да не гръмне печката...

Всякакъв акъл е добре дошъл.
Че какво да гръмне в камина с въздух :?

А вентилаторите може да са обикновени - слагат се на идващия от стаята въздух :idea:
zmeios - специалист
2v6 написа:
Че какво да гръмне в камина с въздух :?
Сори, лошо се изразих. Нямах предвид че ще избухне, а че ще почне да нагрява жестоко около радиаторите, където става топлообмена със стайния въздух нормално. И оттам евентуално напукана шпакловка, боя и прочее :(
2v6 написа:
А вентилаторите може да са обикновени - слагат се на идващия от стаята въздух :idea:
Мда, това не се бях сетил. Логиката ми беше, че ако помпаш въздух в камината, тя ще почне да пуши отвсякъде, не само през комините си. Ама естествено - какъв съм тъп - въздуха от топловодите няма пряк контакт с горивната камера ;) така че няма как да стане пушилка.

Ама всъщност моя въпрос имаше и друга, по-важна част. Какво е нивото на комфорт в стая, обдухвана с въздух, в сравнение примерно със същите киловати, ама отделени през конвекторни радиатори, през които циркулира вода, масло или квото и да е там?
LKK - специалист
Всички "конвекторни радиатори, през които циркулира вода, масло или квото и да е там" нагряват въздуха в стаята, за да ти осигурят усещането на "комфорт" /топлина/.
2v6 - майстор
zmeios написа:
...
Ама всъщност моя въпрос имаше и друга, по-важна част. Какво е нивото на комфорт в стая, обдухвана с въздух, в сравнение примерно със същите киловати, ама отделени през конвекторни радиатори, през които циркулира вода, масло или квото и да е там?
Зависи как определяш "нивото на комфорт".
Когато се използва въздух, нагряван директно от камерата на камината затоплянето може да стане по-бързо. В същото време угасне ли камината бързо изстива - няма акумулирана топлина и за 1 минута :idea:

Кое е по-важно за теб - бързото загряване или бавното изстиване :?:

Разбира се може да се направи акумулираща зидария. Тогава ще има бавно загряване и бавно изстиване...
gkaraivanov - специалист
Здравей сега съм и аз на тема камина, ще я правя във вилата която строим от 10г. Имам тухли за камина и сега чакам маистора да я прави
мислех да е обикновенна без вентилатори и водни ризи но сега от форума разбирам за този вид с въздушно охлаждане много сполучлив.Сподели ми за твоята на каква цена е изгражда ли се тухли от страни и за какво помещение е? За радиатори и водни ризи не мога да говоря оскъпяват,пак и не искам да къртя!
Благодаря

Тема "Отопление с камина с вентилатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: