• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stevebradata - специалист
Здравейте искам да попитам дали някои е запознат с колекторите на ерато RAY 20 и ray 12 монтираха ми преди 2 месеца 32 вакуумни търби на Ерато на покрива между търпите има отражатели но те не са през цяло на търбата от кажи речи на около 10 см от двата края , и въпроса ми е дали трябва да има от зад зад тях през цяло отражател за да може да събира радиацията по- добре , имам тръбен път около 30 метра (15 , 15 ) от медни търби течността е гликол бойлера които грея е 150 литра с 2 серпентини неръждавейка на Шишков , и отново температурата която вдига колектора е преди когато беше по топло 68 - 70 градуса на колектора , сега към 55 , интересувам се дали нещо не е наред с вакъмните търби струва ми се че температурата нещо не ниска ? после ще снимам и ще покажа снимки

Прикачен файл

DSC01942.jpg
DSC01942.jpg (200.34 KиБ) Видяна 4111 пъти

Прикачен файл

DSC01943.jpg
DSC01943.jpg (204.44 KиБ) Видяна 4111 пъти

Прикачен файл

DSC01944.jpg
DSC01944.jpg (207.39 KиБ) Видяна 4111 пъти

Прикачен файл

DSC01945.jpg
DSC01945.jpg (195.51 KиБ) Видяна 4111 пъти

Прикачен файл

DSC01941.jpg
DSC01941.jpg (188.42 KиБ) Видяна 4113 пъти
filmatoplo - майстор
Браво много хубаво изглеждат , за работата на системата не питай нас - а монтажната група (има логика да получиш адекватен съвет ) . Е то имаме възможност да видим работата на панелите -системата през есента и зимата .Дано да няма повреда , но понякога ефективността на вакумните панели при не до там слънчеви дни е рекламен трик .Ама тя снимката си показва облачното време - където уж щели да топлят , може да уловят малко радиация ама малко . :wink:
хехе да и тях ще ги питам :) но аз за себе си исках да се допитам :) иначе по време на снимките температурата на системата е около 50 градуса :) някъде , но проблема е че и август към 20 когато е топло в повечко системата не вдигна повече от 60 - 68 градуса :) за това ми е чудно защо така да не да са малко търбите или знам ли :? да има въздух или нещо такова ???
filmatoplo - майстор
60-68 градуса на панелите или в бойлера . Това 50 градуса в облачно време къде показва - горе в панела или долу в бойлера . Август не пече така както юли и ъгала се променя на падане на лъчите .
idakieff - специалист
градски колко струват тия колектори
тези температури са на колектора долу на диференциалния термостат делта е е 5 градуса хехе :) , а колкото до ъгъла уж по каталог го дават да е от 10 до 90 градуса идакиев тези колектори ми се хванаха около 1400 някъде

а това за ъгъла си е така есента и зимата ъгъла трябва да е по голям ( от 32 или геогравската ширина ) за да улавя сланчето но тези нали са тръбни би треябвало да не се влия толкова от това :?
Последна промяна от stevebradata на пет сеп 18, 2009 6:45 pm, променено общо 1 път.
idakieff - специалист
бате трябваше да се поинтересуваш преди да ги монтираш според мен нещо не са добре щом при слънчео време немогат да загреят 150 литра поне на 80 мградуса направо са си зле
ми аз уж четох сумаси неща пък и някаква фирма идва и ми ги препоръча и да ми изгради цялата система ? то за вакуумните си пише все хубави неща :) какво да се прави :) аз все си мисля да не би нещо въздух да има в системата знам ли то ми сълзи на няколко места скоро трябва да дойдът да си го орпавят и ще ги питам за какво иде реч те и на мен ми казваха че на други места където са монтирали дигало над 100 градуса :? и сега почвам да се чудя къде може да е проблема ?
filmatoplo - майстор
Стига , 2 панела и теч .Налягането в системата колко е на манометъра .
idakieff - специалист
въздух не знам дали има може може би единия ако е задържал въздух и да работи само един незнам как са вързани
не съм виждал такива колектори на ерато и не им знамам кпд и какви са всъшност дали са китаиски тръби само тука да ги зглобяват или са изцяло техни незнам но това са напрво мижави градуси я си ги викай тия калпаци да си ги видят
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "да попитам дали някои е запознат с колектори RAY" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: