Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Знам от личен опит,че не всички лози стават за асмалък. Понеже повече боледуват и мръзнат през зимата.Плюс това имат по особенна резидба.Нямам претенций,че съм спец или нещо подобно, но според мен е така. Тааа мисълта ми беше да направим една приятна темичка за всички бъдещи и настоящи мераклий на хубавите асмалъци.

Нашите лози са" Шевка "винен сорт,стават и за хапване но не са нещо особенно.За сметка на това обаче не искат много пръскане,може доста да ги натовариш и се получава страхотна сянка за лятото.Сега смятам да правя нов асмалък и ми се иска този да го направя само от десертни сортове но незнам на кои да се спра :?
от bullet » чет окт 01, 2009 8:11 am
Аз имам намерение да правя асмалък, и бих приел всякакви практически предложения за засаждане и отглеждане. Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.
от has » чет окт 01, 2009 10:20 am
АЗ СЪЩО ТЪРСЯ ХУБАВ БУЛГАР ЗА АСМАЛЪК :-D
bullet написа:Искам хубаво бяло десертно грозде, примерно болгар.


Болгара е бяло грозде, но не е добро. Аз предпочитам сорта АФУЗ АЛИ. След узряване става кехлибарено жълто, и е страхотно на вкус.
от atanasov2004 » чет окт 01, 2009 3:30 pm
Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!
от Deo-x » чет окт 01, 2009 5:40 pm
--
Последна промяна от Deo-x на пет окт 09, 2009 6:34 pm, променено общо 1 път.
atanasov2004 написа:Здравейте на всички! Ето една интересна тема,поне за мен,любитела
лозар и овощар. Това заедно с пчеларството ми е любимо. Значи първо
имам 43 сорта лози.Имам две лозета и едно експериментално от 74бр.
Сега ще садя още 5 декара -десертни без семе/ранно/ за "бизнес" :-D
За асмите - ами сортове много-1.десертно,винено или за двете :-D
2.Да се "пръска" или мързеливо. 3. За сянка или за грозде :-D
Абе до утре мога да пиша! НО СЕГА СЕРИОЗНО: Има много нови българ
ски сортове и много вече вносни които са подходящи за нашите услови
я. Много харесвам добре оформена асма,на красива конструкция...
Обаче не всички лози стават за всяка почва и климат/надморска височина-респ.слънчево греене,почвен състав-Ph,карбонати,хумус и тн
Моя съвет: За асми -по буйно растящи сортове,издръжливи на студ,
болести, слани,засушаване,с добри вкусови качества,трайни.
Ако сеете на по висока надморска височина или по студен район-задължително по ранни сортове с по къс вегитационен период,късните
ще им трябва още половин година :-D Ако искате ще ви пиша още!

Ако ти се пише,дай малко съвети :)
Аз примерно смятам :? Новият асмалък да е от най-ранозреещите сортове до най-късните десертни.
П.П М-то търся един сорт бяло десертно.Но му забравих името .Мисля,че беше без семки :? От къснозреещите е,има доста дебела люспа.След беридбата трябва да се съхранява извесно време и чак тогава е годно за ядене иначе има тръпчив вкус.
от atanasov2004 » пет окт 02, 2009 10:22 am
Здравейте отново :) Към колегата Def-x - гроздето което смятам да сея
напролет е два сорта - "Троя" и "Армира/Афродита"- специална селек-
ция на проф.Д.Бабриков,с който поддържам добри контакти и съм го
виждал лично в неговите лозя близо до с.Поповица. Направихме по
съвет на професора почвен анализ, подготвихме договор и т.н. Сега
чакаме да завали щото е сухо и да риголваме.Правилно си разбрал за
щирината на редовете :wink: ,но това зависи и от техниката с която ще
обработваш. Безсеменното грозде се консумира изключително на Запад/не обичат със семки/,рано е 10-15 юли,може да се реализира по
нашето море.Видях как чакат хладилни камиони за "Троя".Проекта го
правим с мой братовчед съвместно,ще има и капково и т.н...
За асмите: Относително е: Имам хубав "Плевен","Наслада";"Надежда";
"Сторгозия";"Супер ран болгар";френско"Прима";добре е "Хамбуски
мискет";"Плевенски мискет",по късните:"Италия";"Кралски рубин" и Хиб
рид VI-4; Русалка и моного други...
от atanasov2004 » пет окт 02, 2009 10:42 am
Продължавам със съветите-за "любителски" цели,мога да предложа по
някоя пръчка :) като режа напролет. Но....има винаги но!Хубавото е
че са сигурни,а не каквото ти пробутат примерно търговци по пазара.
Ето някои съвети за асми и любителски "лозенца":
1.Прекопайте добре и почистете плевелите на подходящи СЛЪНЧЕВИ
МЕСТА! Добре е да не става голямо течение през зимата.
2.Дупките са 50х50х50см приблизително,добре е да има на дъното добре угнила оборска тор размесена с пръст или поне една кафена
чашка комбинирана N-P-K тор, ако садите обикновенни вкоренени пръ
чки-задължително на дъното половин кофа ситен речен пясък. При ло-
зи които се поливат по рядко- кибритена кутийка ТЕРАУЕТ. Сейте на
разтояние от 1,20-1,60м от лоза до лоза и ширина 1,5-3,00 метра между
редие,в зависимост от начина на обработка...
3.Купувайте САМО от сигурни и лицензирани производители! Има много
разпростанен бактериален рак по лозите! :evil: Пак ще пиша :wink:
от boltik » пет окт 02, 2009 10:17 pm
,
Здравейте.Атанасов да кажеш няколко думи и за този сорт.Не знаяа от коя част на света го докарват,но има страхотен аромат.

http://media.snimka.bg/4414/015083811.jpg

А така стават големите измами.Не е ли твой близък?

http://media.snimka.bg/4419/015092497.jpg

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”