Здравейте, някой да се опитвал да прави калници за мотоциклет. Навремето бях "гледал" или "чувал" че се прави гипсова отливка и след това с епоксидна смола и тнт. Но ако някой се е сблъсквал и има опит с това ще съм му благодарен ако го сподели.
Ако имаш готови калници,можеш да ги ползваш за модел,като върху тях нанасяш тънък пласт грес или вазелин,за да не залепва направения калник,по цялата повърхност налепваш парчета от дочен плат от работен панталон,върху него нанасяш с четка епоксидна смола ,която предварително си смесил с втвърдител.Отгоре налагаш парчета стъклоплат,защото като цяло не можеш да направиш парче с подходяща форма.Хубаво изкарваш мехурчета останал въздух ,както е при тапетите,мажеш пак смола и лепиш друг пласт парчета ,които може да завъртиш напреко на първите.На някои по-големи отливки може да се сложи подходяща мрежа като арматура за заздравяване .Така няколко пласта стъклоплат и смола и оставяш да съхне при възможно висока температура.
След изсъхване сваляш отливката и обрязваш краищата ,за да се получат добри ръбове,шлайфаш със шкурка /няколко размера зърненост/,обезмасляваш ,китваш ,пак шлайфаш и накрая боядисваш.
Вземи предпазни мерки при работа,защото смолата и втвърдитезя отделят отровни газове,работи на открито !
Надявам се да съм ти помогнал.