Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
PCL82 - майстор
На вилата дойде време да се ремонтира канализацията изградена с каменинови тръби. Решихме да ползваме нови тръби ПВЦ 160мм х 4,7мм х 6м SN8.

До момента съм направил основното трасе от септичната яма до 1,5 метра от къщата. Дълго е 12 метра с наклон 5% (максимално допуснимият). По-малък неможеше поради наклона на терена и корени на дървета, който подкопахме. Тръбата е заровена на 1 метър под земята. Точно след тези 12 метра следва завой от 30° и трябва да вляза в къщата, покрай вратата на гаража и да тръгне вертикалният клон.

Проблемът е че при гаражната врата основите са на 70 сантиметра в земята и не искам да ги подкопавам.

Как може да стане пада , Може ли без шахта?

Прикачен файл

situaciq.jpg
situaciq.jpg (10.07 KиБ) Видяна 4088 пъти
Последна промяна от PCL82 на вт окт 06, 2009 10:21 pm, променено общо 1 път.
shotik - майстор
До 2002 г в къщата на тъста имаше само 50 мм .канална тръба от мивките.Тогава се наложи спешно да направя канал ,тъй като трябваше да се монтира тоалетна чиния в банята.През пода не става,защото трябваше да се рабиват основите и кой знае още колко неща трябваше да се направи.Пробих стената и изкарах 110 мм тръба покрай стената,разкопах и свързах към други тръби на канализацията ,положени в двора.Ползвал съм колена и дъги за снаждането,тръбата до тази година беше без изолация,защото няма какво да замръзне в нея,сега като вкарахме и от друг водопровод вода ,заедно с тръбите за водата ,които са обвити с мин.вата,отгоре с блокчеата Ytong 60 Х 25 Х 25 ги затворих ,като съм издълбал в блокчетата място за тръбите,с теразид ги лепих и измазах отвън .Покрай стената излизат на около 26 см и не затруднява минаването по плочника.
По канализацията не съм имал проблеми,сега зимата ще наблюдавам как ще бъде с водопровода - дали ще замръзне или не.
mitaka_vk - специалист
Може да стане правиш пада вертикално като пускаш една вертикална тръба ф160 или 110 над трасето на канала за ревизиране и евентуално промиване на канализацията която затапваш с ПВЦ капа.
Един въпрос защо реши да слагаш SN8. прекалено здрава е и се ползва основно за по натоварени места като паркинзи например. За дворно място перфектна работа ти върши и SN4 също така и цената и е почти наполовина от SN8.
Каналски - специалист
PCL82 написа:
...
Според мен , така няма да е лошо. За мен няма нужда от ревизионна шахта.
Допълнение:
Разбира се схемите са условни ... може да се добавят участъци с тръби. Включително може заиграване с диаметрите на тръбите ...
Но най-добре е да се изпълнява вертикална част ... а не дълъг участък с голям наклон.

Прикачен файл

k2.gif
k2.gif (28.03 KиБ) Видяна 4059 пъти

Прикачен файл

k1.gif
k1.gif (24.79 KиБ) Видяна 4060 пъти
Последна промяна от Каналски на ср окт 07, 2009 11:38 am, променено общо 1 път.
shotik - майстор
При мен е като на втория чертеж,само тръбата с капачката е по-нависоко.
PCL82 - майстор
Благодаря за идеите. Но пропуснах да кажа че отпред имам бетонна пътека широка 1,2 метра, която ми се ще да не къртя. Подкопал съм я на 1 метър дълбочина и съм преди основите.

Мога ли да направя подобно на вариант 1, но тройника за ревизия да служи за включване на вертикалния клон, като преди него се сложи по-дълго парче тръба под 45°. А продължението на тройника да не завива хоризонтално, а да продължи право под 45° над пода вътре, за ревизия.

Колко дълъг е допустимо да бъде очастък под 45°?
При мен излиза около 1,3-1,6м.

П.П. Избрах SN8 защото почвата е много неприятна и когато изсъхне се получават дълбоки пукнатини и напрежения. Освен това предвиждам този гараж, който досега не е ползван да може да се използава. Това значи минаване над тръбата.

В следващ пост ще напиша няколко метода, който много ми улесниха живота при полагането.
Последна промяна от PCL82 на ср окт 07, 2009 11:00 am, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
ЧАЛЪМ 1:
Сега за полагането. Тръбите положих върху пясъчна възглавница 10см.
Грубо зададах наклона, положих тръбите и баща ми стъпи отгоре. Взех 2 метра капроново въженце, дебело 8мм и го промуших под тръбата. Хванах двата края и започнах да ги влача по дължина с леко дърпане насам-натам. Пясъкът се разнесе и оплътни идеално, не останаха празнини и бабуни. Наклонът излезе, иначе от бабуните идваше повече.
ЧАЛЪМ2:
При схлобяването на двете тръби от 6 метра видях много зор. Ползвах веро, но при тази дължина не можеш да натискам и въртя удобно.
Затова взех една скоба с гума и я сложих зад муфата на първата тръба.
На челото на следващата сложих дъска са две дупки, през които промуших въже с примки в двата края. Взех лентите за багаж от колата, нали имат лебедки за натягане. Закачих ги за примките на въжето и за винтовете на скобата, от двете страни на тръбата. Натегнах здраво, но не влезе. Тогава с леко почукване по дъска тръбата влезе.
Само с почукване не става, зашото оплътнителя дава страхотно съпротивление и тръбата отскача обратно.
ЧАЛЪМ 3:
За разглобяване на едни фитинги. Вързах двете части с въжета за двата кола на лоста за тупане на килими. Започнах с прът да насуквам въжето. Като почнаха да излизат, баща ми почукна през трупче леко и те се разглобиха.
PCL82 - майстор
Каналът вече е факт. Минах по втората картинка с вертикален пад, като горната входяща тръба е 110мм, а изходната 160мм, т.е. вътре в къщата имам 110мм заедно с преминаването през основите, а вън вече 160мм.

Тема "Дворният канал въпроси и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: