• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
bisermonov - специалист
Здравейте имам питане ще правя замазка върху бетонна плоча но гоня ниво и замазката трябва да е максимум 4 см. но на места идва и 2 см. Ако сместа е 4 към 1 пясък и цимент и 1 перлит имали база за притеснения че на тънките места ще се спука.
Във един магазин ми дадоха съвет 1 чувалче перлит което е 0.05 от кубика и го разбърквам със 25кг. цимент вода и да се не притеснявам. Върху замазката ще се лепи паркет буков. Вашето мнение??
hygro - майстор
bisermonov написа:
1 чувалче перлит което е 0.05 от кубика и го разбърквам със 25кг. цимент вода и да се не притеснявам. Върху замазката ще се лепи паркет буков.
Не се притеснявай, ако не ти пука кога ще изсъхне замазката. Олекотените замазки съхнат в пъти по-бавно и паркетът ще трябва да почака.
rendo - специалист
Да видим дали правилно съм разбрал:
искаш да правиш замаска която да е с консистенция
4 части пясък + 1 част перлит към 1 част цимент

Ако това си решил при тази дебелина задължително ще имаш проблем !

При тънки замаски т.е. 2-3 см ползвай по силен и по воден разтвор най добре е 2:1 - без перлит

оптималния варянт за пясък - цимент е 3.5 към 1
когато е с перлит най добре по мои наблюдения е 3 пясък към 1 перлит към 1.5 цимент

когато се прави замаска с перлит е по добре цимента да е повече същевременно по добре е такъв тип разтвор да се ползва за дебела замаска да е по лекичко.
При твоя случай бих го правил само цимент и пясък.

P.s. слагай повечко цимент квото и да решиш защото е тънка - тънка замаска се прави по трудно !!!

За това само пясък и цимент и дерзай
bisermonov - специалист
Да ще наблегнем на цимента но ми се иска и повечко перлит за по добра изолация
rulom - модератор
Перлита изолира само когато е положен в естествения си вид, т.е. плоча, посипка само перлит и пак плоча.
Ползването на перлита в бетон е само за олекотяване на плочата.
rendo, ти го е обяснил както трябва.
bisermonov - специалист
Да като се позамислих ефекта от перлита е когато си е само преллит смеси ли се със пясък който не е изолатор се губи ефекта, не е проблем ще се реди паркет от дърво които си е добър изолатор. :) :) :) :)
Dansaver - специалист
Това 4-1-1 е безсмислено. Перлита ако се бърка с нещо - само с цимент!!!.
Или нормална замаска или перлит с цимент както те съветват хората и ще почакаш за следващото покритие и в двата случая!
begemot1 - специалист
Щом ще лепиш паркет забрави да слагаш перлит. паркета лепи с полиуретаново двукомпонентно лепило
bisermonov - специалист
Здравейте замазката е готова наблегнахме на цимента,е тук там се понапука но общо взето е добре.
Begemot лепил съм паркет във моя хол на замазка във която има перлит и 3та г. никакъв проблем и то със лепило за паркет , защо не препоръчваш перлит в замазката, ще има проблеми ли :? :? :? А този паркет съм се спрял на лепило хенкел 17кг. 60лв. с него ще го лепя.
Извинявам се че се намесвам в тази тема, но моя случай е подобен. Ремонтирам стар апартамент (строен 37г) и като такъв плочата се предполага че е тънка (да не навлизам в подробности как се стига до този извод, но се изредиха много хора главно конструктори, с други подскачахме та кънтеше, но единствения начин да се види колко е дебела плочата е да се пробие, което няма да стане). Както и да е - старите настилки бяха дюшаме със сгурия, което вече е изхвърлено и сега трябва да се направи замазка, която да не тежи много. Трябва да се замажат 3 стаи с общо около 50м2 и целта ми е да не слагам 4-5 тона върху плочата. Пода е доста неравен и на места височината варира от 9,5см до 15см(с рулетката без нивелир). Идеята ми е следната:
- да се сложи една мембрана (4мм) + лента отстрани
- отгоре една камменна вата 80кг/м3 - 2см + найлон
- отгоре армирана замазка и тук е въпроса - каква да е замазката: олекотена или нормална. Ако ще е олекотена съм се спрял на цимент, пясък + EPS топчета. Спрял съм се на Maxterm (има и други), но въпроса ми е по скоро дали някой има опит с EPS замазки като 1) минимална дебелина, 2) топло и 3) звуко изолиращи качества, особено ме интересува последното.
Благодаря за помощта и се извинявам още веднъж че навлизам в чужда тема, но ми се струва близка....
  • 1
  • 2

Тема "Запитване за замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: