Здравейте, искам да си направя простичка аларма за дома, нещо което да ми казва, тази врата е отворена, тази е затворена етц. имам един компютър на който има инсталиран Linux, същия работи 24/7 и реших да го включа в схемата Smile
Идеята ми е с някакви датчици (рит ампули) да се чете от компютъра, този датчик е нормално затворен (вратата е затворена), когато датчика стане отворен - вратата е отворена, в Linuxa да се чете това.
Наслушах се на доста сложни методи но видях и някакви сравнително лесни:
+ ползване на принтер порт (разбрах че има 8 активни входа от които може да се чете информация)
+ използване на usb клавиатура, т.е. всеки клавиш да бъде различен датчик
идеята е някой правил ли е нещо такова и ако да как идеи.. защото аз сам горе - долу добре с електрониката но с програмирането никак ме няма.
Идеята ми е с някакви датчици (рит ампули) да се чете от компютъра, този датчик е нормално затворен (вратата е затворена), когато датчика стане отворен - вратата е отворена, в Linuxa да се чете това.
Наслушах се на доста сложни методи но видях и някакви сравнително лесни:
+ ползване на принтер порт (разбрах че има 8 активни входа от които може да се чете информация)
+ използване на usb клавиатура, т.е. всеки клавиш да бъде различен датчик
идеята е някой правил ли е нещо такова и ако да как идеи.. защото аз сам горе - долу добре с електрониката но с програмирането никак ме няма.