Монтаж, топло и звукоизолации.
evgor - напреднал
Здравейте.Имам следния въпрос към вас.На една 3-етажна къща искам да направя вътрешна изолация.Къщата ще се отоплява с локално парно.В началото исках да е направя вътре с гипскартон,но понеже няма засега замазка на пода,а той може да дръпне от влагата,реших да мина на вариант с фибран.Обаче един приятел ме посъветва,вместо да ползвам едно от двете,само да си шпакловам със гипс стените отвътре,защото самата тухла четворка акумулирала от топлината на локалното парно.И а ко сложа някаква вътрешна изолация,тя ще пречи на това акумулиране и стаите ще изстиват много бързо.Реално в началото ще се ползва само последния етаж,другите ще седят неизползваеми.Вие какъв съвет бихте ми дали?Да шпакловам ли с гипс или да позлвам фибран или гипс картон?Става въпрос за еднофамилна 3-етажна къща,на която ще се направи поне 10 см външна изолация?Къщата е строена с тухли четворки
Последна промяна от evgor на чет дек 03, 2009 11:32 am, променено общо 1 път.
piron45 - майстор
Сложи си ГК и вата, няма да съжаляваш. С изолацията отвън и тази вътре ще имаш перфектна къща с много малко разходи.
freshenero - специалист
Слагаи гипсокартон с вата задьлжително смело.После при полагане на замазката слагаш 1-ца или 2-ка стиропор до стената,колкото лови замазката да няма допир с картона и те така.А с това за акомулацията,забрави.Акомулираха стените едно време ,когато вьглищата бяха 20-30 лв. тона. :-D :-D :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом си с локално парно не слагай вътрешна изолация - приятелят ти е прав.
rolls - специалист
Същият въпрос и от мен ... гипсокартон или фибран за вътре?
Тухлени стени, отопление - климатик ...
Тани - модератор
За отвътре - много по-добре е гипскартон. При ежедневно отопление на ЦЯЛАТА сграда и МНОГО ДОБРА( поне 10 см EPS) външна изолация наистина е по-добре да не се слага вътрешна изолация!
zmeios - специалист
При положение, че ще отопляваш системно, и че ще имаш добра външна ТИ, недей да се пънеш с вътрешна такава. Картон, пароизолация и обикновена вата вършат отлична работа. Прочети темите за пароизолацията, важно е.

Картона има куп преимущества и за другите инсталации - ел най-вече. И когато се постави грамотно на конструкция върху тухлени стени, губи основният си недостатък (липсата на шумоизолация)

Изобщо, който си е сложил ГК гледайки на него като на предстенна обшивка (както го продава производителя), а НЕ като на строителен материал (алтернатива на тухлата и бетона), обикновено остава страшно доволен.
rolls - специалист
Точно за предстенни обшивки на външните стени имах предвид. Общо взето климатика като застудее го пускам и не се спира въобще. И аз си мисля, че външната изолация си е най-добре.
Crafty - специалист
rolls написа:
И аз си мисля, че външната изолация си е най-добре.
Колега, явно имаш мнение. За какво беше въпроса?

По отношение на някои от горните мнения:
Тухлата не е изолатор!
Дебелината на стената трябва да е >50см. и тухлите да са ПЛЪТНИ, за да имаш акумулиращ ефект (такива са старите кооперации по градовете). При конвенционалното строителство - външен зид 25см. от тухли четворки - имаш минимална топлоизолация (огромен брой термомостове) и само мечта за акумулиране на топлина в стената.
Изобщо идеята за използване на стената като акумулираща печка е ... леко химера според мен, но аз толкова и разбирам :wink:
zmeios - специалист
Crafty написа:
Тухлата не е изолатор!
Дебелината на стената трябва да е >50см. и тухлите да са ПЛЪТНИ, за да имаш акумулиращ ефект
Е, хайде сега, абсолютни твърдения!

Тухлата Е изолатор и на метър дебелина, и на 5 сантима (ако имаше такива тухли де ;) ). Истината е че новото строителство често има външни стени "тухлени" по договор - а в реалността, са нацвъкали единички само (!!!!) което не може да предложи същата изолация като легнали четворки, очевидно ;)

Аз не съм голям специалист по термодинамика, но от това което зная, повече топлина (в реалния свят) се губи от дефекти (духа дограмата, духа под контактите, духа под вратите, стената е влажна), отколкото от самата стена.

Иначе за акумулиращият ефект съм съгласен, че е трудно да се постигне. Сезонният акумулиращ ефект е бил използван успешно преди много години - само елате в София и вижте европейските сгради от преди комуноидите да дойдат и да съсипят всичко (примерно 1920 - 1940 година). Стените наистина правят каквото трябва - държат топло зимата и хладно лятото - но са добре изчислени, и не на последно място, са по 40 сантима камък. Ама тогава са строили за векове напред, а днес обикновено хоризонта ни на изплащане не надвишава 30 години.

Тема "Фибран,Гипскартон или...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: