Най - вълнуващия въпрос зимно време.
DRILL - помощник
Здравейте,
Имам къща 300 м2 която е ново строителство и в момента сме на тема отопление :?: Дадохме на една фирма да ни направи проект за отопление и охлаждане и останахме много доволни от всичко, освен от цената :? 40 000 лв. ми се вижда малко множко :shock: сега се Триумя какво да правя :!: По проект имам конвектори управлявани от чилър и когато градосите паднат подпомагано от ел. котле за осигоровка като спре тока имам и камина с водна риза на дърва, бойлера е 300л със соларни панели. Подово има в кухнята и в коридорите :!: Така добре звучи, ама като чух тотала ми стана лошо :shock: :lol: Така де, ще съм доволен на някоя друга идея от ваша страна, че аз направо вече блокирах от много размисъл :|
naskov - майстор
На какво искаш да се отопляваш-тв.гориво, нафта, газ, ток...?
Antonii - майстор
Най-добрата система по мое мнение е термопомпена инсталация(вода-вода) с четири тръбна разводка и вентилаторни конвектори.
Но като цена ще се върже по-евтино(от текущата оферта) с не-повече от 10тина хиляди с копаене(или сондиране).
Предимствата и са, че е лесна за автоматизиране. С други думи включва се, настройва се температурата по стаите и само ток и трябва, и да има кой да го плаща де. :)
DRILL - помощник
Antonii написа:
Най-добрата система по мое мнение е термопомпена инсталация(вода-вода) с четири тръбна разводка и вентилаторни конвектори.
Но като цена ще се върже по-евтино(от текущата оферта) с не-повече от 10тина хиляди с копаене(или сондиране).
Предимствата и са, че е лесна за автоматизиране. С други думи включва се, настройва се температурата по стаите и само ток и трябва, и да има кой да го плаща де. :)
Това беше първоначалната идея, но за такъв голям дебит на вода при мен от сондаж и дума не може да става
torbalan - Дървен философ
40 000 за термопомпена инсталация за къща, дето е 300 квадрата ми се вижда адски много... безумно много...

освен сондаж за подпочвена вода има и вариант с вкопани тръби в земята... това също е вариант...

ако няма достатъчно площ на терена (в двора) за да се вкопаят хоризонтално - може и вертикално да се вкопаят в сондаж с по-голям диаметър....
Zoro5 - специалист
DRILL написа:
... Така добре звучи, ама като чух тотала ми стана лошо :shock: :lol:
Освен "тотала" имаш ли разбивка и по пера, щото някои неща могат да отпаднат ,а други да се заместят с по-евтини варианти?
DRILL - помощник
Zoro5 написа:
DRILL написа:
... Така добре звучи, ама като чух тотала ми стана лошо :shock: :lol:
Освен "тотала" имаш ли разбивка и по пера, щото някои неща могат да отпаднат ,а други да се заместят с по-евтини варианти?
Имам, но не съм много навит на този вариант защото става за сметка на качеството :wink: Точно от качествени материали не ми се икономисва :!:
DRILL - помощник
torbalan написа:
може и вертикално да се вкопаят в сондаж с по-голям диаметър....
Какъв е диаметъра :?: ако може в 110мм тръба е перфектно мога да си направя и 5 сондажа по 50м. :roll:
Zoro5 - специалист
DRILL написа:
...Имам, но не съм много навит на този вариант защото става за сметка на качеството :wink: Точно от качествени материали не ми се икономисва :!:
Ами щом не ти се икономисва ,немаш проблем - 40000 и си готов. :wink:
Другите качествени решения също не са евтини.
А за вертикални сондажи ще ти трябват поне 800м - 16х50 или 8х100, както си решиш. А качественото сондиране и то 100лв/м.
Освен ако ник-а ти не е съвсем случаен. :)
DRILL - помощник
Zoro5 написа:
Ами щом не ти се икономисва ,немаш проблем - 40000 и си готов. :wink:
Другите качествени решения също не са евтини.
А за вертикални сондажи ще ти трябват поне 800м - 16х50 или 8х100, както си решиш. А качественото сондиране и то 100лв/м.
Освен ако ник-а ти не е съвсем случаен. :)
Стига бе :? Не ми се вярва да няма по рентабилна система за отопление и охлаждане на 300м2 къща :roll: Сега мисля, да направя вътрешната система с конвектори и подово в хола и едно котле на ток пък поске ще му мисля :lol: за охлаждане през лятото ще вкарам в конвекторите вода от сондажа :!:

Тема "Каква е най добрата система за отопление и охлаждане ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: