Най - вълнуващия въпрос зимно време.
здравейте мисля да правя парно за сега съм се спрял на ел котел Галан Очаг 5kw който дават да грее до 230 куб аз имам 150куб етаж от къща тухла измазан не изолиран от долу и над мен не се топли,имам няколко въпроса: достатъчна ли ще е мощноста му или 6kw e по-добре ? възможен ли е така наречения "ориентировъчен" разход от 1,25 Kw/h ?
трябва ли му по-специфична инсталация ? има ли по-добри ел котли ? благодоря предварително за вашите отговори
Га го стоплиш с тая шашма, ела ми се обади!!
imegogo, от многото въпроси /понякога и досадни/ които съм задавал тук във форума, съм се убедил, че за да ти е топло и сравнително икономично - трябва да имаш добра изолация отвсякъде! На пода, таваните, външните стени... Не съм от хората които разбират, но тая мощност от 5 КВт не стига дори да си стоплиш водата за миене на ръцете... :? Предполагам, че етажа ти е някъде около 60-70 кв. м. а за да ги стоплиш при това положение - без изолация от никъде, ще ти трябва мощност поне 15-20 КВт. Имай пред вид, че голям процент от топлото ще ти "бяга" заради липсата на изолация! Изчакай малко да се включат хората които разбират много повече от мен, и те ще те насочат какво точно да направиш!... Желая ти късмет и... ЧЕСТИТА КОЛЕДА!!! :idea: :wink:
"Вече един месец една фирма ми монтира котле галан 9кв.Така и не може да се нагласи.В момента времето е топло и го засичам колко харчи само на нощната тарифа.При t-21С в стаята не може да падне под 5кв/час.Става въпрос за къща на 2 етажа с отопляема площ от 160м2.Кубатурата е около 340м3.Вече не знам какво да права защото за тези показатели му дават разход от 2,5кв/ч., а то не може да падне под 5,5.Кажете какво да права.Ако някой може да го направи в норма съм готов да си плата каквото трябва.Май цялата работа е една руска бракма която си харчи като ламя."

"И в крайна сметка нищо не става.Монтира се и по мощно котле 15КВ. и пак нищо.При темп. подържъна в стаята около 21С а на вън 0 харчи 7КВ на час.Дават му 4.АКО НЯКОЙ СИ КУПУВА ТАКОВА КОТЛЕ ДА ЗНАЕ-РАЗХОДА Е НАЙ МАЛКО ДВА ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ ТОВА КОЕТО ГО ПИШЕ ПО ХАРЕКТЕРИСТИКАТА НА КОТЕЛА.НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ НЯМА НИКАКВА ИКОНОМИЯ ХАРЧИ КАТО ЛУДО"

Това са мнения на хора ползващи котел галан. Аз също бях заинтересуван от тях и търсех по-подробна информация, но за две години нищо хубаво не открих. Извода ми е, искаш ли галан търсиш проблем.
приятел, шегуваш се, 5.5кВ за 160м2 си е направо отличен показател, все едно грееш цялата къща с две духалки, друг е въпроса че тока е скъп
PlanB имаш ли изолация ? и постоянно ли работи котлето ?
Колега беше писал тук- повръща ми се от тез Галани :lol:
ако Галан не са хубави предложете друга марка за друг тип котел (на твърдо гориво нямам къде да сложа) имам възможност за камина с водна риза но комините ми са тесни и понякога едва тегли печката
Ако държиш на ел котел - ето ти най-доброто:http://new.gaskomfort.com/Bulgarian/Homeowners/Electric.aspx
И аз на времето бях залетял по тез Галани и на края стигнах до извода че когато става въпрос за отопление на ток единствения приемлив отговор е климатик или нещо на този принцип/термопомпа/
това руско чудо е убиец на ток.може да стане но трябва да топлиш водата в един топлообменник-примерно 300литра и оттам да вържеш твоята инсталация за парното,но и това не е гаранция.на тия системи им слагат специален електролит в системата за да е по икомично.накъде в гр- търговище има фирма която се занимава с това нещо но не и знам координатите
Тъкмо и аз се чудех дали е използван електролит .
С електролит е и неговата точна концентрация има пряко отношение към икономичноста,за това му се слага топлообменник и става по скъпо от хубав климатик,а по разход е далеч от него.
Електролити, военни технологии, торсионни полета, КГБ фатки - ей така братушките ловят балъците. :lol:
С ток всякак става само ,че приготви 20лв/ден за твоето къще и ще си на топло. Може да пестиш само ако ползваш нощен ток ,но за това ще ти трябва акумулиращ съд, и вече там може и електролита да помогне малко , ама и с повечко вода е същото.
imegogo имам външна изолация 8см стиропор и вътрешна предстенна обшивка с 4см вата, но относно галана доста време търсех мнения на хора, които го ползват тъй като не вярвах на хвалбите на фирмите. В крайна сметка се отказах от този вариант на отопление. За сега съм с камина и обмислям вариант с климатици.
Най добре е лъчистото отопление -за целта ви трябва малко парченце уран :lol:Весело посрещане на новата 2010 година :wink:
с урана става,ма много ми се топят лъжиците и ми капят по краката...
Bobivan написа:Га го стоплиш с тая шашма, ела ми се обади!!

:) извинявай колега един приятел монтира Галан 5 Кв в панелка около 90 кв/м с изолация и ПВЦ 4 точки (3 конвертора и един бойлер) значи при -15 навън вътре 23-25 гр. разход на енергия на целия апартамент за януари 244 лв. Мисля че е нормално (42'Плазма, хладилник,фризер и тн)
Абе много се фалат че комшиите и познатите им имат страшни котли "Галан",ама кат ги питам никой не дава интифа да ида и да видя на място....Така че си оставам песимист....
Ама разбира се, че разход за енергия 244лв е нормален - някой да твърди обратното. Имоя разход е толкова, само че не съм с галан, а с 2 маслени радиатора и една печка "Лъч" - обща стойност на "инсталацията" - към 120-130лв

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”