• 1
  • 2
Нека намерим най-тънките цени.
Здравейте, имам едно въпросче за инвертор , а именно къде във Варна мога да си намеря инвертор около 1700 вата и каква цена да очаквам ( ще се мъча да пусна климатика вкъщи с него Smile )
:? :?
mish написа:Здравейте, имам едно въпросче за инвертор , а именно къде във Варна мога да си намеря инвертор около 1700 вата и каква цена да очаквам ( ще се мъча да пусна климатика вкъщи с него Smile )


Ти си луд :-D сигорно нямаш елементарно понятие от електортехника. Идеята е осъществима но само ако знаещ на каква цена ....... :-D
от mish » ср дек 30, 2009 11:27 pm
stefan_gb , с удоволствие бих изслушал всички твои доводи , а защо не и да споделиш за цената !
Честита нова година първо :)

Главния проблем е че за тази мощност тока ще е много голям което задължава мощен и качествен инвертор а те не са никак евтини. Дори и ментетата за 2 Kw са скъпи , поне за мен :-D
http://www.k99bg.com/Default.asp?Operat ... 20%201000W


Ето един само за справка и въпреки цената не е много надежден.

Втория проблем са акомолаторите които са ти нужни и те трябва да са с доста голям капацитет поради големината на консумирания ток, последните трябва да са свързани с инвертора с проводници с голямо сечение. Акомулаторните батерии са на безбожни цени :lol:
След това ти трябва тези батерии да се зареждат от някого и от нещо .... следователно и един добър токоизправител което пак си е пари.
И не на последно място трябва помещение за това, предполагам че не си мислил да държищ акумулаторите в стаята :)

http://www.planetbatt.com/prod.php?p=6&mps=auto

http://polmoavto.com/%D1%86%D0%B5%D0%BD ... D0%B8.html

Има и други фактори като честотата и синосуидата на инвертора но тах няма да ги обсъждаме с теб :)
За цена няма смисъл да говорим .....долу горе четирицифрена :roll:
Последна промяна от stefan_gb на съб яну 02, 2010 11:53 am, променено общо 1 път.
от mish » пет яну 01, 2010 9:31 pm
stefan_gb благодря ти за изчерпателния отговор, всичко съм премислил и не съм очаквал , че ще стане без пари .
Преди да пиша тук изчетах доста теми и имам вазможност да направя това което съм замислил , просто не знам във Варна каде да търся такъв инвертор и мисля да прибягна към ebay за някои ментак, по-мощничък.
от mish » съб яну 02, 2010 4:07 pm
Благодаря ти за помоща, имаш една биричка от мен :)
от plamenn » пет яну 08, 2010 11:42 am
Аз бих ти препоръчал ето това: www.focalprice.com/result_inverter_1_0.html
plamenn написа:Аз бих ти препоръчал ето това: www.focalprice.com/result_inverter_1_0.html


И какво ще прави с това :?
Каквото си е намисли човека,но цените са много по-ниски от другите.
ето нещо по-мощно
mish написа:Здравейте, имам едно въпросче за инвертор , а именно къде във Варна мога да си намеря инвертор около 1700 вата и каква цена да очаквам ( ще се мъча да пусна климатика вкъщи с него Smile )


Ако искаш да захраниш 1700 вата примерно с инвертор от 12 волта на 220 волта, може да си направиш малко изчисление - 1700 : 12 = 140 ампера (минимум!). Такъв ток трябва да черпиш от акумулатора за един час, за да ти работи климатика. Смятай колко акумулатори трябва да имаш, за да се грееш 5 часа - около 700А или 7 акумулатора по 100 Аh. А за 10 часа - 1400 а/ч. Оставям на страна високия пусков ток, колко дебели кабели трябва да имаш между инвертора и акумулаторите за да издържат на 140-160 ампера ток. Мисля, че ако не си ограничен в парите, може да си поставиш 20-30 акумулатора и да си купиш за 3000-4000 евро добър синусоидален инвертор.

Което не става с пари, става с много пари, но ако не трябва да се изперат някакви пари или са "намерени" на пътя, не виждам икономическа целесъобразност в идеята. От 220 волта да зареждаш акумулаторите, после от 12 волта да правиш 220 волта за да захранваш инвертора. Колко фотоволтаични панела ще ти трябват за да заредят 10 акумулатора по 100 а/часа всеки - поне 10 броя 150 ватови в слънчево време - всеки един с цена 1000 лева и нагоре....Зимно време два пъти повече.
идеята не е лоша защото инвертора и без това изправя тока през грещ така че дори с триъгълни импулси на 50 херца ще работи .а относно акумулаторите може да ги зарежда с ветрогенератор или фотоволтаик
за летен или за зимен режим говорим? също така за постоянна работа или за случай на аварийно спиране на ел. захранването ?

за постоянен режим...

с фотоволтаик през лятото акумулатор не му е необходим, защото слънцето пече точно тогава, когато най-много ни е нужно охлаждане...

за зимен режим (греене) с фотоволтаик на тоя етап от развитието на техниката е малко кауза пердута... (къс ден, много облаци, малко слънцегреене)

с ветрогенератор е друга бира....

поддържането на акумолаторна станция обаче (в случая говорим не за акумолатор или два, а точно за акумолаторна станция) е сложно и скъпо... едва ли е по силите на неспециалист...

при калкулирането на разхода е необходимо да се отчита, че самите акумулатори също не са вечни... и трябва да се подменят :)
Ако акумолаторите бяха вечни щеше да си струва да се направи нещо такова.
Обаче не са. Аз си мисля ако се свържат 240/12 = 20 акумолатора. Ще се зареждат направо от мрежата през грец. А от тях към климатика ще трябва само един генератор на синусуидална вълна който няма да е скъп предвид това че тока ще е по малко(няколко ампера). От цялата работа печелим и мноого по малки топлинни загуби.

А ако климатика е инвертер и напрактика взима тока от мрежата изправя го и прави с него квото си прави , тогава няма да има нужда от генератора за синусуида и ще е супер..

Но само акумолаторите да баха вечни щеше да си струва да се купят 20 .. или бяща ти да имаше фирма за акумулатори.

ПП. При 1700 вата на 12 волта и ток 140 си имаш климатик + електрожен ... и дори може кабелите да топлят повече от климатика :-D :-D
Като бях малък тоест 2,3 клас маика и татко ми даваха пари за закуски а аз си купувах плоски батерии таино и така събрах около 30 броя .....
Свързах го последователно и се кефих на искрата която създаваха в режим на късо а и ток ме удря доколкото помня :-D
Та по въпроса от горния пост - един ден реших да правя радио :? взех таино един вискоговорител от татковите , заварачен електрод 3,25 и една от моите плоски батерии и ги навързах .. не ме питаите как :lol: но да ти кажа колкото и да се мъчех нито Дарика нито Хоризонт хвана моето радио :wink:
Така че всеки луд с номера си разбираи го колега както си е - тоест народна поговорка или нещо подобно ... да не се обидиш !
Темата си е безмислена ама ние си продължаваме да пишем в нея и да продължим щом сме почнали .
Интересно ми е как ще заредаш последователно свързани батерии дирекно с импровизирания грец от мрежата , кое ще реголира тока и как ще се заредят батериите ако не са с еднакъв капацитет в момента на заряда ? Колко киловта ще изразходим докато ги заредим и принципно как ще се ползва климатика ? Ден зареждаме ден ползваме климатика ....
И ако климатика е инвертор наи вероятно напрежението след греца и кондензатора към него е около 330 волта .
И какво ще стане като напрежението спадне на така направената батерия кои ще изключи климатичето ?

Ако си в блок като направим сметка 20 акумулатора примерно по 40 кила наи вероятно неможем да ги държим на терасата , къде ще ги зареждаме ......

И в краина сметка дори акумулаторите да са евтини пак невиждам някакъв смисъл от цялата галимация .
Там където е нужно има големи акумулаторни помещения с последователно свързани акумулатори/ може да са стъкленици ако са стационарни/, които захранват съответните устройства/ инвертори или директно постояннотокови консуматори/. Тогава задачата е изпълнима за климатика. А регулирането на зарядния ток не може да бъде технически проблем. Може би там има голяма тераса ... Това предлага и колегата basejn, а системата ще се опрости щом не се променя напрежението.
Може да си поръчаш онлайн, тези са тайвански и са качествени.
http://vikiwat.com/invertor-2500w.html
Качествени инвертори - elektronikabg.com
Инвертори - solarni-paneli.com - характеристика и тест на акумулатора.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Къде е по-евтино?”