Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Здравейте,
Честита нова година!
Много качествен форум, поздравления!
Закупих си наскоро селска къща с 4 дка дворно място, 2 - 3 дка от които съм запланувал да обработвам и да отглеждам овошки и зеленчуци, а 1 - 2 дка да бъде естествено затревена площ, която да кося. Поради това съм решил да си купя мотофреза и бензинова косачка. Спрях се на следните модели в интернет:

- мотофрези:
http://www.gardenia-antana.com/front/co ... hp?pr_id=1 - модел ZS-500B2 (първият)
http://www.prismabg.com/product/4.html

- косачки:
http://www.prismabg.com/product/37.html
http://www.gardenia-antana.com/front/co ... hp?pr_id=6 - модел WORLD18

Ще бъда благодарен за всякакви мнения и предложения.
Благодаря.
Здравейотносно мотофрезата мисля че тая е по добрата

МОТОФРЕЗА FORTECO F90R

Описание:
МОТОФРЕЗАТА е подходяща за оранжерии и терени изискващи често маневриране Корпусът е изработен от стомана, което прави машината здрава и износоустойчива, а възможността за разглобяване на всеки един възел създава удобство при нейната техническа поддръжка и ремонт. Трансмисията е верижна с ремъчен съединител - това предпазва машината от тежки повреди по време на работа.
--------------------------------------------------------------------------------

Технически показатели:Поръчай
Технически показатели:
ЦЕНА: 755 лв. с ДДС
Гаранция: 24 месеца
Размер на опаковката: 80 х68х40 см.
Тегло: 52 кг.
Производителност: 1,3 дка/час
Скорости: 1 работна + 1 задна
Работна дълбочина: до 25 см.
Работна ширина: 90/60/30 см.
Двигател: 5,7 к.с., бензинов


Относно косачките зада ти вършат хубава работа тия модели, терена трябва да ти е добре подравнен за да има добър ефект а и ъглите няма да можеш даги косиш затова аз бих се спрял на някой модел моторна коса (хускварна,щил,MTD790)
Пусни някоя друга снимка на имота ако нете затруднява :)
Пробвах да кача малко снимки направо от PC - то, но нещо не ми се получи. Нямам снимки качени на сайтове. Когато имам време ще се позанимавам повече, за да кача снимки.
Аз се бях спрял на мотофреза Gardenia модел ZS-500B2, защото е с работна ширина 100 см и дълбочина до 30 см, докато FORTECO F90R е с работна ширина 90 см и дълбочина до 25 см.
Може ли да се обосновеш защо FORTECO F90R е по-добрата?
Не съм се замислял за моторна коса. Не е ли, като тример, подходящ за места, където не може косачката? Няма много информация за технически данни на такива коси.
Колега зарежи фрезата, по-добре се насочи към мотоблок - дизел. Предимствата са че е по-яка машина, все пак ще обработваш 3 декара, което си е площ, по-икономичен е . С моя фрезовам 1,5декара за около 40 минути при разход под 2 литра, към него можеш да вземеш различен инвентар в това число и косачка, ремарке и др. Не те ангажирам с моето мнение,работил
съм и с двете и знам каква е разликата имаш време до пролетта да чуеш и други съвети :!: :!:
Относно мотофрезата наблюдавах две такива фрези как работят и за един ден се счупиха и двете по няколко пъти като основно се разбиваше захващането отдолу на съединителите там където се регулира със каква работна ширана да работиш моето мнение че точно там тръбите са тънки и от некачесвен метал, скъсаха и ремък по веднъж и то и двете и това само за един ден (затова ги оглеждай по внимателно точно там какъв е материяла на тръбите)По ? за мотофреза или мотоблок особенно дизеловата разликата е голяма това си личи и по цената ако имаш възможност вземай мотоблок няма да съжаляваш
Моторната коса има диск от метал и шпула (по моемо там сисе слага КОРДАТА със която си косиш)аз има модел MTD790 вече 6г и съм много доволен има много повече възможности
Много благодаря за съветите.
Нямам възможност да си купя мотоблок, иначе естествено бих го предпочел пред мотофрезата.
Относно моторна коса или косачка все още се чудя, кое ще е по-подходящо за мен. Предимството на косата според мен е, че колкото и висока да е тревата, ще я окоси, както и на трудно достъпните места за косачката - по ъгли и др. Косачката пък събира тревата в кош, който после лесно се изсипва в мястото за компост или където трябва, докато с косата тревата остава на земята и после трябва да се събира допълнително. А моторната коса каква производителност има? 1 дка за колко време се коси и равномерно ли е косенето?
Пройзводителноста зависи от това какво косиш и каквиса ти уменията примерно (Царевичак) както му казваме по нашия край(дръжето на царевицата) със диск за рязане 2декара ги сабарям за 2часа . когато се коси със кордата става много ситно. Равномерното косене си зависи от терена и уменията но (със косачката е все пак по равномерно стадиони,голф игрища и други все пак сисе косят със косачка) щом ще бъде естествено затревена площ може да го оствяш там на място то почти не си личи толкова е дребно а и ти подхранва тревата.
с косачка по-висока от 20-30 см трева не можеш да косиш,пък и ако не е косено и тревата ти е около 10см 1 откос дълъг около 10 м ти пълни коша и трябва да изхвърляш.
аз съм фен на ел.тример -тих и поне няма да си отрежеш краката,но пък по-бавно се коси
От две години ползвам http://www.prismabg.com/product/4.html. Много съм доволен, обработвам около 500 кв. м като почвата е тежка за ръчна работа. Машинката е икономична (с 1 литър минавам двора), много е удобна задната предавка. В завода ми казаха, че живото на мотора е 700 моточаса, след което се заменя с нов не се ремонтира. За по-големи площи е по-добре да бъде по-мощна машината, така и живота и ще бъде по-дълъг.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Градина”