Най - вълнуващия въпрос зимно време.
От известно време живея в София, в апартамент, който се отоплява с чугунени радиатори с нагреватели на ток, вкарани в най-ниската им част. Радиаторите не са свързани един с друг, а всеки си има собствен нагревател. С термо реле, което изключва подгряването при достигане на необходимата температура. Засега съм доволен - за 2 до 4 включени радиатора в 3-стаен апартамент сметката за миналия месец беше 100 и няколко лева(включително бойлер, осветление и т.н.)

Има ли някой повече информация дали подобни неща се произвеждат и предлагат на пазара в момента ?

Като цяло ме интересува някакъв изгоден алтернативен вариант на газово котле. В новия ми апартамент(който все още довършвам) направих инсталация за парно - всъщност засега е направена само тръбната инсталация под пода и в стените. Не съм поставял радиатори и газово котле. Нямам възможност да инсталирам и камина или котле на твърдо гориво, а май искам да избягам и от газта заради спекулата на Чичко Путин :D

Благодаря ви предварително за информацията!
Последна промяна от Martin.P на пет яну 15, 2010 2:17 pm, променено общо 1 път.
Провери по сервизите за перални и бойлери.По принцип там могат да ти поръчат такива. Поне при мен така стана. Вървят по около 100лв за 2000w.на 1/2 резба.
Благодаря!

Аз се порових малко из интернеда и открих това: http://www.darkon-heaters.com/index.html
Тези, които ползвам в момента са по различни обаче ... Кутията им е кръгла и нямат разширителен съд в горния десен край на радиатора.

Ти с такива уреди ли се отопляваш? Дай мнение, дали си доволен... Мен ме учудиха малките сметки, които плащам за последните 2 месеца. Ще ми се да поизчакам още малко преди да си направя генерални заключения за въпросния начин на отопление, но засега съм повече от доволен.
изчакай да видиши и третата сметка...
че нали сега два пъти ти начисляват някаква измислена сума и на третия месец ти отчитат реалната консумация...
Да кръгли са .Основно се отоплявам на камина с водна риза.Нагревателите се включват автоматично само като падне температурата,от 03.00 до около 07.00 сутрин. Много съм доволен. Поне за сега нема грижи.
Трябва да имам останал един такъв нагревател 2 кв. кръкъл, ляв. за чугунен радиатор. Навива се на мястото на тапата, но не си спомням дали наистина резбите на тапите бяха леви и десни.
Ползвах го известно време, преди да пуснат парното, и после го демонтирах, че топломера отчиташе.
Иначе не хабеше кой, знае колко ток. За проба колко ти гори може да използваш някой стар електромер и да си замериш.
Правил ми е един път проблем, беше му изгорял термопредпазителя.
Ползвах го в самостоятелен радиатор, под налягане, като му бях монтирал от старите предпазни клапани за бойлер. Оставих го да нагрее до максимум, и отвих врътката да изпусне създаденото налягане, след което я завих на ново. След това не е прокапвал предпазния клапан. Дакато не беше под налягане , се чуваше доста по-отчетливо кога включваше нагревателя, леко шумеше.
Има такъв подгревател производство на Сърбия и Черна гора, ама струва 60лв в Интерметал - колкото един маслен радиатор. Струва ли си заниманието?
Торбалан е прав за сметката ... Изображение
На изравнителното плащане е истината .. Изображение
Ще изчакам наистина още няколко сметки. Гледах и сметките от миналата година, през която наемател на апартамента е бил гръцки гражданин и те също са малки... А като гледам, човека не е бил по икономиите. Но все пак нека и сам се уверя, че въпросната инсталация е икономична.
LazarGanev написа:Има такъв подгревател производство на Сърбия и Черна гора, ама струва 60лв в Интерметал - колкото един маслен радиатор. Струва ли си заниманието?


Благодаря, открих го:

Изображение

Ето и от сайта на производителя - http://www.cini.rs/indexe.php?act=3&sub=15

Ами струва си, ако сметките ми за ток се окажат реални :) С едно малко маслено радиаторче миналата есен, ми се наложи да отоплявам само една стая(заради новородено бебе) и през Октомври сметката ми скокна с над 120 лева...

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”