Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
от tanmar » ср яну 20, 2010 4:52 pm
Имам печка с водна риза и като я запаля от няколко дни се опушва цялата стая. Не зная комина ли е запушен и как да отстраня проблема. Ако някой може да помогне моля, пишете.
от ebahti » ср яну 20, 2010 5:09 pm
изчисти си първо кюнците
от tanmar » ср яну 20, 2010 5:11 pm
това беше първото, което направих
от ebahti » ср яну 20, 2010 5:31 pm
има едни кубчета за почистване на сажди и нагар за печки на тв. гориво-ФАВОРИТ (немски е) аз го купих от кауфланд и профилактично фърлям на 10тина дена по 1 кубче-камината светва отвътре,предполагам че и комина чисти поне малко......ако не ти свърши работа-Коминочистач :-D
Свали си кюнците пак, бръкни с ръка в отвора, докато държиш малко огледалце и се опитай да видиш как се вижда отвора на комина нагоре.

И друго. Над самата водна риза, там откъдето ти минава дима много често се събира много нагар и запушва всичко. На много шибано място е и човек трябва доста да си извърти ръката за да бръкне, но помага. Вземи някакво желязо или малък нож и поизстържи.

Пробвай, ако отвориш прозорец докато ти пуши камината дали се променя ситуацията.
Колега провери първо дали е запушен комина. Махаш кюнеца от комина и бъркаш в дупката с едно огледалце. Ако не успееш да видиш през дупката светлината от горния край значи е за чистене.Може да пробваш като запалиш топка нишадър в дупката на комина, той гори много бурно и ако има натрупани сажди ги изгаря и изкарва през комина. Ако не стане тогава чистене с четки, гюле / топуз / или други подръчни материали.
Успех
от tanmar » чет яну 21, 2010 1:33 pm
Благодаря на всички за ценните съвети! Ще опитам и ще видим какъв резултат ще има! :)
Внимавайте с чистенето с запалими вещества, ако комина е задръстен повече и огъня не успее да го изчисти, опушването на стаята и пожар са напълно вероятни.
от tanmar » ср яну 27, 2010 9:16 am
Успях да изчистя комина с нафталин. Много се притеснявах , че може да направя беля, но слава богу всичко мина ок. Явно задръстването на комина не е било много сериозно.
от future » ср яну 27, 2010 11:12 am
Никога не правете това в къщи,последствията са страшни.Имал си късмет ,че комина не се е запалил.Като се запалят саждите коминските тела се пукат и от става мазало.Познавам човек дето прави ремонт от първия до петия етаж заради такава глупост.Да не говорим че ако покрива е дървена гредова консрукция ,може и без покрив да остане човек.В никакъв случей това не е полезен съвет.
от tanmar » ср яну 27, 2010 1:33 pm
Благодаря за съвета. Дано не ми се налага и друг път да се занимавам с този проблем. А ако се случи ще търся други по- безопасни методи.
future написа:Никога не правете това в къщи,последствията са страшни.Имал си късмет ,че комина не се е запалил.Като се запалят саждите коминските тела се пукат и от става мазало.Познавам човек дето прави ремонт от първия до петия етаж заради такава глупост.Да не говорим че ако покрива е дървена гредова консрукция ,може и без покрив да остане човек.В никакъв случей това не е полезен съвет.


Това вероятно се отнася за комини които не са правени от тухли.
Къщата на баща ми е на 52г и всяка година поне един път се прилага метода на нафталина. Саждите изгарят и комина пуши като парен локомотив :lol: След това се пуска едно гюле за да обере каквото е останало залепено по комина и готово. Комина си е правен само от тухли единички.
от mirix » чет яну 28, 2010 9:30 am
Комина е хубаво да се чисти с тежест отдолу и отгоре четката. Тежестта д ае като конус да може ако има разместени тухли да ги счупи. При мен положението беше подобно чак от фугите на вратите излизаше пушек и след яко клатене в комина извадих половин кофа тухли :?
от ba6ticata » нед фев 21, 2010 4:44 pm
На село комина се чистеше като изгориш някаква гума - галош,ботуш ...Имаше ефект!
от danovsky » нед фев 21, 2010 6:18 pm
future написа:Никога не правете това в къщи,последствията са страшни.Имал си късмет ,че комина не се е запалил.Като се запалят саждите коминските тела се пукат и от става мазало.Познавам човек дето прави ремонт от първия до петия етаж заради такава глупост.Да не говорим че ако покрива е дървена гредова консрукция ,може и без покрив да остане човек.В никакъв случей това не е полезен съвет.


Точно заради тоя нафталин изхарчих сигурно над 10К.4-5 годинки и аз така -с нафталинче в лопатката и даже му давах газ с компресора.......и тая година вместо хол стана нов хол.Не знам какво стана с комина(вътрешен,зидан с еденички) ама през стената до третия етаж пушеше!!!Айде нов комин-външен,айде и котелно до него....абе иначе е ефтинко и качествено с нафталинче!
от mirix » пон фев 22, 2010 11:15 am
:) ами с нафталинче ефекта да ти пламнат саждите и покрай тях гредите че да се гаси таван :).
от dodro » пон фев 22, 2010 4:19 pm
Ако все пак се решите да палите вземете си под ръка бутилка оцет,не гасете с вода.
от rnglass » чет фев 25, 2010 10:25 pm
Един съсед хващаше котката на един друг съсед който се задяваше с жена му, пускаше я в комина и тя ще не ще като издрапа нагоре и комина после свети от чистота за сметка на горкото животинче. Малко ми се струва гадно, но пък ефекта е поразителен. Както се казва, с една котка- два ефекта :lol: Хем комина чист, хем жената не пипната :lol: Са като се сетя и направо ме е яд за нея горката :lol:
от mirix » съб фев 27, 2010 12:16 am
ами маже ли и дупарата с бензин да може да издрапа до горе по бързо и енергично :lol:
от nikolovvd » пон мар 28, 2016 10:01 am
Re:
mirix написа:ами маже ли и дупарата с бензин да може да издрапа до горе по бързо и енергично :lol:

Това е като да палиш взрив с къс фитил. Ползва се "Виетнамско чудо". Задейства системата с 5-6 минути закъснение, но ефекта е по-продължителен. :lol:

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”