• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
от tanmar » ср яну 20, 2010 4:52 pm
Имам печка с водна риза и като я запаля от няколко дни се опушва цялата стая. Не зная комина ли е запушен и как да отстраня проблема. Ако някой може да помогне моля, пишете.
от ebahti » ср яну 20, 2010 5:09 pm
изчисти си първо кюнците
от tanmar » ср яну 20, 2010 5:11 pm
това беше първото, което направих
от ebahti » ср яну 20, 2010 5:31 pm
има едни кубчета за почистване на сажди и нагар за печки на тв. гориво-ФАВОРИТ (немски е) аз го купих от кауфланд и профилактично фърлям на 10тина дена по 1 кубче-камината светва отвътре,предполагам че и комина чисти поне малко......ако не ти свърши работа-Коминочистач :-D
Свали си кюнците пак, бръкни с ръка в отвора, докато държиш малко огледалце и се опитай да видиш как се вижда отвора на комина нагоре.

И друго. Над самата водна риза, там откъдето ти минава дима много често се събира много нагар и запушва всичко. На много шибано място е и човек трябва доста да си извърти ръката за да бръкне, но помага. Вземи някакво желязо или малък нож и поизстържи.

Пробвай, ако отвориш прозорец докато ти пуши камината дали се променя ситуацията.
Колега провери първо дали е запушен комина. Махаш кюнеца от комина и бъркаш в дупката с едно огледалце. Ако не успееш да видиш през дупката светлината от горния край значи е за чистене.Може да пробваш като запалиш топка нишадър в дупката на комина, той гори много бурно и ако има натрупани сажди ги изгаря и изкарва през комина. Ако не стане тогава чистене с четки, гюле / топуз / или други подръчни материали.
Успех
от tanmar » чет яну 21, 2010 1:33 pm
Благодаря на всички за ценните съвети! Ще опитам и ще видим какъв резултат ще има! :)
Внимавайте с чистенето с запалими вещества, ако комина е задръстен повече и огъня не успее да го изчисти, опушването на стаята и пожар са напълно вероятни.
от tanmar » ср яну 27, 2010 9:16 am
Успях да изчистя комина с нафталин. Много се притеснявах , че може да направя беля, но слава богу всичко мина ок. Явно задръстването на комина не е било много сериозно.
от future » ср яну 27, 2010 11:12 am
Никога не правете това в къщи,последствията са страшни.Имал си късмет ,че комина не се е запалил.Като се запалят саждите коминските тела се пукат и от става мазало.Познавам човек дето прави ремонт от първия до петия етаж заради такава глупост.Да не говорим че ако покрива е дървена гредова консрукция ,може и без покрив да остане човек.В никакъв случей това не е полезен съвет.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Полезни съвети”