• 1
  • 2
Всички въпроси за вилата.
Здравейте,
Казвам се Кристиян Георгиев на 27г от Варна. Притежавам вила с място около 600кв. на около 10 км от Варна. Става за целогодишно ползване но не е пригодена защото е на груб строеж.Постройката е от два етажа(мястото ми е терасовидно).Първия етаж се състой от две мазета и е от камък.Има плоча отгоре а втория етаж е от дървена сглобяема конструкция завършва с покрив в които се помещават 2 стаи и баня с тоалет.Достъпа до втория етаж е от външно стълбище.
Имам желание да си пристроя на вторият етаж още една стая, да се иззида целия етаж с тухла и да се превърне пригоден за една фамилия а на долния етаж ми се иска да имам малка битова стая тип механичка.
Имам желание и повечето работи да си построя сам а и липсата на парици го изискват май.

Питането ми е относно мазите.Височината им е около 190м. АЗ СЪМ 190см и се навеждам. Стените им са както казах от каменен зид с дебелина около 50-60см, не са мазани.На пода няма настилка(ще изграждам) т.е пръст е.
Иска ми се ако мога да увелича височината на мазите т.е да копая надолу.Това което ме притеснява е че каменния зид от който са изградени стените които са и основи започва от нивото на моя под т.е няма вкопани основи.

Ако копая около 30см надолу как трябва да укрепвам тези стени.Страх ме е да не ги подкопая и да си навредя на постройката.
Моля за съвет за укрепването им.Това което съм намислил аз е да копая първо около стените една по една и да изградя подпорни стени от бетон които да са като допирателни към тях.
моля за идейни предложения?
housedoktor - майстор
Не е най безобидната работа това,Започваш от единия ъгъл,после ( 4акаш няколко дена) другия ъгул на диагонал и даваш нататък на малки участъци .виж в нета за underpinning
torbalan - Дървен философ
подкопаваш част от основата (примерно 1 метър), като внимаваш ако камъкът падне - под него да има само лопата :)
на страни ще изкопаеш доста повече, за да ти е удобно....
после слагаш кофраж на 10 - 15 см. от стената, така че да има място да наливаш бетона...
след това наливаш бетон докато камъкът "стъпи" на бетона и вибрираш по начин, който ти е най-удобен...

и така обикаляш цялата основа....
Благодаря за експресния отговор. Ето какво намерих и ми допадна
http://67.19.28.170/~draincom/images/bench_footing.gif

Май горния вариант че е по лесен за изпълнение.
Моля ако някой се е занимавал и може да пообясни подробно. А Арматура каква да е?

Това тук ми се струва бая трудно за изпълнение
http://67.19.28.170/~draincom/images/underpinning.gif

Иначе време има не бързам :))0 и да бързам де в тоз студ:)
housedoktor - майстор
Да по лесно е ,но си работи внимателно .Правил съм подобни неща преди години .И още нещо- можеш да си сложиш хидроизолационна мембрана
ми аз съм го правил това но не в мазата...

варианта от картинката май е по-добър от този, дето ти предложих...

а относно студа - на два метра под земята май крушката, дето ще ти свети е достатъчна да поддържа прилична температура ;)
Последна промяна от torbalan на пон яну 25, 2010 11:52 pm, променено общо 1 път.
Ами това от първата картинка е по лесно но да видим а за изолация найстина е хубава идея.Така или иначе ще купувам за пода
долната не бях я видял....
иначе аз нещо аналогично на долната ти преложих да правиш...

горната сякаш е по-лесна за изпълнение...
Не сте я видяли защото я добавих после.
А иначе сега бих поставил въпроса за или против едно от двете.
Другото което искам да попитам каква армировка трябва да се изпълни?
Притеснява ме че при втория вариант с подкопаването на стените после с времето може да "уляга" или "мръдне" и това да наруши цялата конструкция
Благодаря и на двама Ви за отговорите до тук.
аз не съм слагал армировка, когато съм подкопавал ъглите на къщата...

ако правиш втория вариант - може да сложиш и армировка...
  • 1
  • 2

Тема "Малко помощ относно начинание" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: