• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Моля, да ми пишете дали е възможно да се прочистят стари поцинковани водопроводни тръби в апартамент строен 1962г.? Има ли начин това да стане без да е необходимо да се изгражда нова водопроводна инсталация?Благодаря предварително.
Елена
Баща ми беше казал, че отпушил навремето като вкарал навътре във мръсния канал на мивката един маркуч и надул яко вода и така отпушил, но си зависи от вида на запушването
за разни мазнотии и наслагвания си има разни препарати и киселини, но не знам в какво състояние ти са тръбите :)
Ако имаш възможност е добре да си смениш тръбите с ПВЦ такива :)
Това с маркуча и струята вода върши работа и то много добре. Уплътнява се около маркуча с един парцал.... НО май питането беше за водопроводни тръби. Според мене най-добрия вариант е подмяна. Дори и да се намери начин за почистване това ще е временно решение.
Начин за почистване на водопровод НЕ СЪЩЕСТВУВА.
Единствено решение е подмяна на стария с нов водопровод.
Да използвам темата да питам и аз - с какво е най-добре да се отпуши мръсен канал?
В къщи преди време започна да се запушва канала от кухнята, сега и в банята започна - като се къпя и започва да се пълни банята с вода :-D
Като я "припомпам" няколко пъти с петата на джапанката и за малко се отпушва. Метода с пускането на вода по маркуча в канала дали би ми свършил работа? Макар че по-ми се иска с някаква химия (защото нямам маркуч), обаче не знам каква :? Преди съм пробвал с Мистър Мусколо и разни там други такива истории, обаче не съм много очарован от ефекта.

Благодаря предварително!
Най-добре си купи маркуч. Метода върши работа. Всичките препарати, въпреки лъскавите етикети са едно и също: сода каустик.
Благодаря за отговора - дано работата с маркуча стане, пък ако не стане догодина ще си бълбукам киселото зеле с него :wink:
баш баш си има начин за отпушване. има си едни спирали 5-7 лв, няколко метра са, вкарват се в тръбите и се върти, докато се напипа задръстването. има такива в практикер например.
Тези спирали не вършат никаква работа особено ако запушената тръба има има едно, две колена....
и аз имам подобен проблем със запушване и преди ми се е случвало и съм се справял по някои от описаните методи, ама този път е доста упорито. Единствено не съм пробвал метода с маркуча, макар че и това ми мина през главата, но като нямам подходящ маркуч та за това. Искам не искам тия дни ще трябва да намеря пък дано стане, че е доста неприятна цялата работа.
elena_dankova написа:Моля, да ми пишете дали е възможно да се прочистят стари поцинковани водопроводни тръби в апартамент строен 1962г.? Има ли начин това да стане без да е необходимо да се изгражда нова водопроводна инсталация?Благодаря предварително.
Елена

На теория съществува начин за почистване на ВОДОПРОВОДНИ (не говорим за канализационни) тръби от налепи и ръжда. На входа на водомера и на изхода при мивката се монтира мощна помпа която върти в тази част от тръбите специална емулсия разтваряща ръждата. Това обаче е "нож с две остриета" язвите от ръждата са толкова дълбоки че след премахването и може да се получи пробив. Това е само теория истината ти я каза колегата по-горе само СМЯНА. Подменяй с полипропилен и забрави за ръжда и запушване. Намери читав майстор, сваля сама два реда плочки и не е задължително да се извади стария и на негово място да се сложи новия,може да се пусне по ново трасе. Например в банята ако плочките не са до тавана може да се прокара по празните стени и само по вертикала да се разбият малко плочки за да си прокара до батериите.
при мен нищо не стана и със маркуч има като че ли леко подобрение ама не е достатъчно. даже го вкарах 1м в тръбата и запуших с парцал около него нема такова упорито запушване. Някакви идеи щото аз за сега се изчерпах.
Тел за канал - ръчкаш докъдето можеш в тръбата, става за къси разстояния. Котления камък е доста здрав и трудно излиза. И при мен за 20 години тръбата от 1/2 цол е станала такава че шило не можеш да вкараш и църцори. Много дразнещо
XS09 написа:Тел за канал - ръчкаш докъдето можеш в тръбата, става за къси разстояния. Котления камък е доста здрав и трудно излиза. И при мен за 20 години тръбата от 1/2 цол е станала такава че шило не можеш да вкараш и църцори. Много дразнещонякаква специална ли е тази тел понеже вече пробвахме с обикновена и нищо.

сутринта като станах установих че вече се е поотпушило може и да не е напълно но поне е по-добре. Явно е имало резултат с маркуча.
Ами аз пробвах с обикновена стоманена тел и малко свалих, но както казват хората - единствената оправия е подмяната.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Водоснабдяване и канализация.”