Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
yanis7373 - специалист
Здравейте. Предстои ми да правя доста голям ремонт на старичката ми къща ,която е с каратавани. На детската стая миналата година сложих гипскартон, но с единична скара и без да бутам варта от тавана, като окачвачите ги хванах за носещите греди на тавана с видии 80мм. и мисля че стана здраво. Сега за другите стаи се чудя дали пак по същия начин да ги правя или да бутам варта, че се притеснявам дали няма да утежня гредите на тавана. Чета че се правела двойна скара, но незнам как се прави. Моля за съвети и идеи. Останалите ми стаи са общо 3 по 15м2 и два коридора.
future - специалист
Моето лично мнение , че ще си направиш голяма беля ако тръгнеш да сваляш мазилката.Не се знае какви дупки ще зейнат и после рай за гризачите.А и каква мизерия настава ,не е истина.Обаче там където ти падат окачвачите задължително махай мазилката до греда.
А по въпроса за скарата.Според мен двойната оскъпява конструкцията.Всичко зависи от къде и на какви цени се купуват профилите.А пък и ти си знаеш урока за едно ниво.
Все пак има доста теми написани за окачен таван тук.Поразгледай ги.
dundurma - специалист
накови директно ОСБ на тавана,боядисай или по-добре корк
crez - майстор
Аз имам същия проблем и ще го реализирам през лятото. Свалил съм всичко, мазилката с рогозката, почистил съм гредите и съм подготвил импрегнирани сухи летви 70/35 мм за скарите, гипскартон, 70 мм мин.вата върху него и OSB 12мм. да затворя гредите отгоре, за да може да се ходи по тавана. Това е според специалистите е най-доброто решение. Избора е твой. Имаше вариант да остава мазилката, но реших да не го правя така.
torbalan - Дървен философ
yanis7373, аз махнах всичко - греди, каратаван, мазилки и т.н.
сложих нови греди и под тях вече си редя картон и вата на скара...

при мен се наложи, защото старите греди бяха от топола, и се чупеха много лесно...

имай предвид, че ако почнеш да сваляш мазилка и каратаван - пада адски много боклук и е добре да не живееш в къщата, която ремонтираш...
yanis7373 - специалист
Лошото е че живея вътре и сме доста населени: дете на 6 месеца и по-голямо на 5 год. и майка и изобщо лудницата е пълна, а отгоре на това спалнята и хола ми са преходни стаи и като ги почна трябва да ги правя наведнъж. Затова че гледам възможно малко буклук и мръсотия. Незнам гредите на какво дереже са, като се постопли ще се качвам да ги оглеждам. Незнам и отгоре кои греди са носещи на четията.
crez - майстор
При мен гредите са от акация, добре одялани, здрави няма гнило. Мисля че ще имам проблем с рапидите като качвам летвите за скарите, направих няколко проби. Много трудно се навиват и се чупят. За боклука и пушилката колегата е прав, аз изринах 2 големи ремаркета. Ако решиш така правиш на парче.
yanis7373 - запечатваш стаята... и докато изчистиш ползваш прозореца за вход/изход...

така останалата част на къщата ще остане относително чиста...
merakliq - специалист
Здравейте,
за да не пускам нова тема, ще използвам темата на колегата.
Пред мен стои същия проблем, както е видно от снимките. При мен не е толкова на дневен ред, тъй като къщата е на село и има време. Въпросът е, че освен по тавана трябва да се направи обшивка и по стените, тъй като и те са с пукнатини. Идеята ми е или стените или таваните да бъдат с ламперия, а другото с гипсокартон.
Въпросът ми е, ако избера да е ламперия по тавана (към което клоня) каква да е конструкцията?
crez защо си избрал летви за конструкция на ГК ?

Прикачен файл

DSC03676.JPG
DSC03676.JPG (148.59 KиБ) Видяна 19728 пъти

Прикачен файл

DSC03675.JPG
DSC03675.JPG (135.84 KиБ) Видяна 19728 пъти

Прикачен файл

DSC03674.JPG
DSC03674.JPG (147.32 KиБ) Видяна 19728 пъти

Прикачен файл

DSC03605.JPG
това е отгоре
DSC03605.JPG (150.6 KиБ) Видяна 19728 пъти
летви се избират, защото са по-евтини...

когато аз купувах материали за конструкция - на практика нямаше голяма разлика в цената между летви и метални профили...
а лично на мен ми е по-лесно да работя с железните профили, отколкото с летвички :)

моите стени бяха в горе-долу същото състояние... аз избрах да разкъртя мазилката до здраво и след това да го замажа и шпакловам...
помисли и за такъв вариант, ако искаш...

Тема "Гипскартон на каратаван" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: