Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Veeko - помощник
Здравейте,

правя ремонт и подменям инсталацията и имам няколко въпроса.

Кръговете, които съм направил и сечението на проводниците са:

Осветление: 1.5кв
- коридор + баня
- спалня
- хол + кухня

Контакти
- коридор + баня: 4кв
- баня (евентуално за проточен бойлер при някоя профилактика): 6кв
- кухня: 6кв главните трасета и по 4кв към контактите
- хол: 4кв
- спалня 4кв

проводниците са единични, многожилни полагани в гофрета

Проводниците до главното табло все още не съм ги сменил. Те са около 15-20м дълги и не повече от 2.5 кв с предпазител и на нулата (инсталацията е от 50те години :) )

Въпросите са ми:

1. Какво да е сечението на проводника до главното табло?
2. Какви да са предпазителите за отделните кръгове?
3. Като за начало мисля да сложа ДТЗ на кръговете за кухнята и за бойлерът в система TN-C-S, но си мисля при този вариант не е ли по-опасно от колкото, ако я няма в случаите когато е прекъснат PEN проводника?
4. Грешно или правилно е да направя един заземителен кръг за всичките токови кръгове (и защо :) )?
5. Имате ли съвети :) ?

Предварително благодаря за отговорите :)

ПС: и какъв предпазител да сложа в главното табло :)
stefan_gb - специалист
1. Минимум 10кв. по сметки 16 кв.
2. Осветление: 1.5кв
- коридор + баня 6А
- спалня 6А
- хол + кухня 6А

Контакти
- коридор + баня: 4кв 25А
- баня (евентуално за проточен бойлер при някоя профилактика): 6кв 32А
- кухня: 6кв главните трасета и по 4кв към контактите - желателно е да разделищ токовите кръгове като печката да е на 32А а другия токов кръг на 25А
- хол: 4кв 20А
- спалня 4кв 20А

3. Сложи за вс. токови кръгове /без осветлението/ гл. ДТЗ 63 А без мокрото помещение а на него ДТЗ 40А
4. Не е грещно -след изясняване на въпроса - грешно!
5. Каква мощност позволява главното табло и с какво напрежение е захранено то.
:?:
За мощности над 15kW 220V ще платиш по солидна сума за присъединяване и главния предпазител е пряко свързан с тази мощност освен ако нямащ човек в енергото.
Имаш ли проект или сам си проектираш :?:
Зазщитните проводници които си положил с какво сечение са :?:
Как мислиш да направиш връзките в разкл. кутии .
Преработете таблото без предпазител на проводник N. Изгради надежден заземител и ако връзките са на болтова връзка ги преработете с медна шина. Запоите подходящи по сечение и ток кабени обувки на главните захранващи проводници. Връзките в под таблото на заземителната и нулева шина да станат задължително с кабелни накраиници .
Последна промяна от stefan_gb на съб фев 13, 2010 8:14 pm, променено общо 1 път.
Милен - майстор
Аз ще съм малко по кратък :)

За кабел 1.5кв предпазител 10А, 2.5кв - 20А; 4кв - 25А; 6кв - 32А Консуматори като печка, бойлер, проточен бойлер и други по мощни от 2.5 -3kW на отделна линия. 4кв трудно може да се свърже към контакт и връзката да е надеждна без да се изтормози клемата му.
Захранващ кабел на главното табло минимум 3х10кв. Защитния проводник на отделните токови кръгове не е правилно да се обединява в един - всеки т.к. с отделен защитен проводник равен по сечение на фазовия и нулевия. На главното табло никой няма да ти сложи по-голям предпазител от 63А.

И защо слагаш гъвкави проводници и как ги свързваш, ще береш ядове в бъдеще с тия жици.
stefan_gb - специалист
По точка 4 аз лично смятам че човека пита дали може да обедини заземителните проводници на всички т.кръгове в таблото.....
Ако има друг смисъл въпроса му нека да го разясни .
Милен - майстор
В таблото е ясно че може, аз го разбрах че иска да пусне едно земно жило да обикаля по всички консуматори. :?
Veeko - помощник
Милен написа:
В таблото е ясно че може, аз го разбрах че иска да пусне едно земно жило да обикаля по всички консуматори. :?
Точно това имах предвид :), като по-точно общ щеше да е за хола и спалнята (като там се колебаех дали да сложа ДТЗ (поне на този етап). За отделен кръг за печката също не съм сигурен дали ще мога да направя, тъй като се съмнявам да успея да прокарам още кабели през гофрето... но все си мислех че кабелите до там са достатъчни достатъчни да поемат и хладилник и пералня и печка :) До главното табло има хартиени тръбички, в които предполагам ще мога да прокарам максимум 2х10кв.
И защо слагаш гъвкави проводници и как ги свързваш, ще береш ядове в бъдеще с тия жици.
защо?

Връзките ги правя с големи лустер клеми.

Проект нямам.. преценявам си къде искам да имам контакти и така..
ДТЗ да е комбинирана ли с АП или да взема отделно АП?

10х
stefan_gb - специалист
То си е ясно за таблото, но както виждаш въпроса му е лошо зададен та да гадаем :? :lol:

Оп докато съм писал въпроса са изясни и отговора е отделни защитни проводници на всеки излаз . ДТЗ - та да са без предпазител.
yazka - помощник
Колега първо това което го правиш трябва да е някакъв цех. Започва се от захранващия кабел което в зависимост каква мощност си заплатил сечението на входящия проводник е различно 6 или 10 кв. 4 кв за контактните излази емного поради малката квадратура на ухото на контактите. Ако искаш ДТЗ не можеш да обединяваш нулите.
stefan_gb - специалист
проводниците са ПВ - А2 и не е проблем за клемите на контактите :)
Милен - майстор
Правиш една голяма каша и нищо не правиш.

Някой хубав ще ти се запали творението.

Тема "Въпроси за АП, ДТЗ и заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: