• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
perko - специалист
Здравейте. Купихме си къща с жената най-сетне, която не е в цветущо състояние но с времето ще стане.
По същество: покрива е в окаяно състояние и трябва да се направи наново. Тъй като имота е в хубав квартал на София и не познавам съседите, искам да го направя колкото се може по-законно. От къде трябва да се сдобя с разрешително за ремонта и колко време/пари трае процедурата? И още нещо - смятам да повдигна целия покрив с около метър нагоре при ремонта. Заради това дали могат да се заядът и да ме карат да го преправям, тоест разрешителното за ремонт дали ще ме спаси при това положение? Много са ми тъмна индия тея бумащини, та всеки съвет ще ми е от полза.
Утре ще ходя да поснимам малко и да покажа за какво иде реч.
ArturDent - Почти Безобиден
За "чистия" ремонт не съм сигурен каква е бумащината, но и да има тя ще е минимална, но за повдигането с метър... е там вече ще ти се разкаже играта. То общината за малко неща следи стриктно - граници и...кота стреха. Първо провери колко ти е висока къщата и до колко метра се позволява строителство в съответния район. Може да се окаже, че е определено "ниско жилищно застрояване - до 10м", а твоята къща е 9.5м.
А това което ти искаш да направиш май е да си направиш още един мансарден етаж? ;)
torbalan - Дървен философ
ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА написа:
...
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:
1. външно и вътрешно боядисване на сгради и постройки;

2. подменяне на покривни материали;

3. вътрешни преустройства, при които не се:

а) засяга конструкцията на сградата;

б) извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;

в) променя предназначението на помещенията и натоварванията в тях;
....
за ремонта на покрива явно не се иска разрешение...
и според мен ако не се увличаш с надстрояването - всичко може да мине като ремонт :)

закона съм го взел от lex.bg и се надявам да е актуален :)

имай предвид това, което писа Артъра за височината, котите и стрехите...
ArturDent - Почти Безобиден
Все пок мисля, че може и да не се изисква разрешение за ремонта на покрива, но май се подава уведомително писмо в обшината, че ще извършваш ремонт.

Даже имаше тук някаква тема дето човека цяла къща строи с "ремонт на покрив"
perko - специалист
Ами кота било е 11 метра в района. Къщето е на един етаж и е строено за вила. Проекта, който имам е купен от книжарницата и разписан от архитекта, на него има нанесени кота стреха и кота било но те и сега не са спазени.
Застроената площ е около 45 квадрата и непремено ще дигна мансарден етаж но пред вид това, че освен един архитектурен план нямам нищо друго смятам да не уведомявам общината за това а само, че ще съборя покрива и ще го направя наново. След много ровене из нета, стигнах до заключението че това си е основен ремонт, тъй като се подменят конструктивни елементи и ми трябва разрешително. Исках да съм малко подготвен преди да отида в общината. Но чесно казано, страх ме е от заядливи съседи и не знам що за мизерий мога да очаквам....
rendo - специалист
Информация от преди 2 седмици от главния архитект на една от софийските общини..................

".. ако ще се прави ремонт на покрива и той ще се подменя - за това не трябва разрешително дори и да промените скатове вид склонове и тн ..."

"...... Ако искаш да подмениш статута на таванското помещение ти трябва следното:
1.Строителна виза за архитектурен план (взема се с молба от общината - може да ти поискат и мутивационно писмо.)
2. Архитектурен план, Конструктивен план, ВиК план, Ел. План, План Енергийна ефективност.

Тези документи се подават в общината след което минават на разглеждане от комисия - ако комисията удобри нещата ти се изадава разрешително за преустройство.
ArturDent - Почти Безобиден
Това което ти е написал rendo, ти трябва и при чисто нов строеж.
Почти съм сигурен, че ще ти трябва цялата документация, като за нов строеж. Освентова ще минеш по цялата процедура - виза за проектитане......проекти...виза за строеж....акт 2,2а,....7......14,15,16
тото - специалист
Изискванията на Общината, към която е имота, могат да се проучат в техническата служба към нея. За различните Общини има разлики, затова.
Ако ще се прави ремонт на покрив, без промяна на контура и геометрията, е достатъчно уведомително писмо от собствениците до Общината. Тогава обаче ремонтиращите се ангажират с обезопасяване на обекта според правилата на Общината и извозването на отпадъците от ремонта. Включително могат да ти лепнат часово ограничение за ремонтна дейност. От-до и от-до. Глобите са големи.

Ако обаче ще променяш наклони, височина, конструкция и т.н. пътят е по-дълъг и труден.
Започва се с молба до Общината, в която се описва желаната реконструкция и към която се прилагат исканите документи - нотариални актове, декларация за съгласие /нотариално заверена/ от съсобственици, ако има такива и съседите / ако се изисква/.
След като Общината разреши, в това разрешение ще бъдет описани границите, които се допускат. Кота стреха не дават да се пипа, ако е само реконструкция на покрив. Поне при мен беше така.
Следва това ,което ти е описал rendo -проект - архитектурен, конструктивен, ВиК, електро и енергийна ефективност. Всичко съобразено с изискванията на Общината. Към проекта се прилагат разрешение за мощност, издадено от местното ел. разпределително дружество, разрешение от службата на ВиК и т.н.
Готовият проект се внася в техническа служба на Общината, където го парафират и ти издават разрешително за реконструкция.
И започваш ремонта.
Желателно е да наемеш лицензирана строителна фирма. Така след края на ремонта няма да има проблеми с узаконяването.

Много тичане и нерви можеш да си спестиш, ако намериш добър архитект. Той знае кога, кое и как трябва да се направи.

На мен ми отне 10 месеца за да получа разрешително и одобрен проект.

А иначе основен враг на подобни начинания са съседите. Те бдят...
Това е факт, за съжаление.

Успех, каквото и да решите !
ArturDent - Почти Безобиден
perko, да обобщя:
- ремонт на покрив - уведомително писмо до общината.
- нещо повече (още един метър нагоре) - пълна документация като за нов строеж.

тото, малко да те поправя документацията е не е различна за за различните общини - те спазват ЗУТ (Закон за устройство на територията) и правилника към него. Там е описано всичко, което трябва. Единствено могат да импровизират в част екология и озеленяване. Коти, плътност на застрояване се определят от общината, но необходимата документация е една и съща - тази по ЗУТ.
torbalan - Дървен философ
perko как бих постъпил аз...
оправям си покрива с едно писмо до общината...
след като сваля стария покрив - първо ще си оправя тавана (това, което ще е под на мансардния етаж), а след това самия покрив...
оправям си покрива, аз моя от 6 скатен го направих двускатен и под него се отвори мноооооого място дори без да надзиждам...
и след като сложа покрива - отлоду вече с гипсокартон и вата си правя преградните стени на мансардния етаж... това вече няма да се вижда от вън :) и ще можеш да се работи на спокойствие ;)
  • 1
  • 2

Тема "разрешително за ремонт на покрив" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: