Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
наследих апартамент старо строителство и искам да го ремонтирам,
височината е три метра, а това е банята, която е малка и имам нужда от съвети и мнения как да направя разпределението,
не смятам да слагам душ кабина или вана,
Благодаря предварително

Прикачен файл

Baniachert.JPG
Baniachert.JPG (9.18 KиБ) Видяна 3449 пъти
Това е доста голяма баня сравнено с повечето в БГ.
Можеш да сложиш мивката на стената 211 см., след това, срещу вратата на стената 227 см., тоалетната (а може да се събере и биде там ако желаеш, но ще стане малко нагъчкано) и душа на една от двете стени в триъгълника - на коя и къде точно би зависило и от останалото разпределение на апартамента (нужда от извеждане на тръба и канал към кухня или пералня например и съотетно по-къс път на тръбите). Въпреки, че не искаш душ кабина, мисля, че ако сложиш една стъклена преграда, която да обособи триъгълника като място за къпане ще стане доста красиво и функционално, като същевременно ще има повече от достатъчно място да се въртиш вътре при къпане.
И един съвет от личен опит с такава стара сграда - не си зазиждай прозореца (предполагам е голям), после ще те е яд - имаш възможност да направиш баня с естествено осветление и проветрение, като от списанията.
Височината ти дава възможност да сложиш хоризонтален бойлер и да го скриеш под жисящ таван.
Здравей niki_sap,
Благодаря за бързия отговор, нов съм в този сайт и съм направил чертежа много нескопосано, в момента банята е на блажна боя, която трябва да се махне, прозореца е висок метър и 20 см. и е широк около 60 сантиметра и мисля да го оставя и да не го зазиждам, ако сложа мивката на стената, която ми казваш, тя ще дойде след тръбите и няма ли да се бие много с тоалетната чиния?
за тавана все още се чудя и бих искал съвет, дали да е окачен с лунички, хънтър или пък ПВЦ, би ли обяснил повече за тези хоризонтални бойлери и колко място ми е нужно за тях, в момента пода е на мозайка и мисля да го правя с плочки, височината му е 3 метра и 10 сантиментра....тръбите ще ги сменям изцяло и ще ги вкопавам в стените, чудя се също ако сложа тоалетната чиния където казваш, дали да е под прозореца, той започна на височина около метър и 60 и да направя кутия в която да скрия тоалетното казанче...
Един от най-лесните варианти да използваш на максимум помещението е да обърнеш вратата и тя да се отваря навън. Това обаче зависи и от останалото разпределение на апартамента и дали няма да пречи в коридора отвън (обикновенно са доста малки коридорите пред баните в тези стари сгради). Ако обърнеш вратата можеш да сложиш мивката в общи линии където решиш на стената 211 см. Дори и да не обърнеш вратата, пак можеш да сложиш мивката там, но просто вратата ще се удря в нея и няма да се отваря напълно - просто трябва да прецениш колко голяма мивка можеш да сложиш.
За тавана - аз сложих Хънтър дъглас алуминиеви ламели с широчина 10 см. - нещо подобно на тези от едно време по административните сгради. Причината да ги избера беше, че се свалят доста лесно и така бойлера отгоре се обслужва лесно, а пък аз нямам доверие на тези квадратните гипсово-ватени плоскости за висящ таван за баня - за офис са супер, но за баня все си мисля, че ще се напояват с вода, въпреки обясненията на продавачите, че били правени точно за баня. ПВЦ не съм запознат, но все пак тук всичко опира и до външен вид - така че пообиколи, разгледай и харесай нещо. Тук моьев да намерив и доста информация как да го направиш само от гипс картон, но тогава ще трябва да предвидиш някакъв вид "капандура" за да може да обслужваш бойлера.
Бойлера ми е най-обикновен Елдом 100 литра хоризонтален. Диаметъра му е нещо от рода на 60 см. и съм го закачил възможно най-високо до тавана. Така висящия таван ми се пада на около 230 см. от пода, което за баня е повече от достатъчно - помага и да се стопли по-бързо.
Отново си прав за коридора, наистина е малък а и в него в момента има 4 врати, ако обърна и тази ще станат 5 да се бият, чудя се дали да сваля толкова тавана, все пак ще оставам навсякъде другаде ниво 3 метра и изведнъж влизаш във банята и фрапантна разлика, а и ще засегна височината на прозореца, така че според мен, това не е много удачно решение на въпроса .....точно, защото и аз смятам, че колкото по-малко гибс картон във мокро помещение, толкова по-добре и се чудя как да го направя, от друга страна почти нямам прав ъгъл в тази баня и ако сложа Хънтър Дъглас незнам колко добре ще може да се съвпаднат ламелите....това помещение ще е само баня и тоалетна и няма да имам изводи за кухня от него или мокро помещение...определено трябва да се обиколи, но искам да видя и мнението за разпределението,
Мерсиии и дано ми помогнете с вашия опит и съвети
За тавана - ами тогава просто не слагай висящ таван. Остави си го така и само над вратата или където ревиш сложи хоризонталния бойлер. За мен вертикалните бойлери (освен ако няма свободно специално място за тях) са изключителни непрактични - заемат ти повече от половин квадрат в банята и в общи линий няма как да не си удряш главата в тях). Отделно има проточни бойлери - всъщност ти не каза дали бойлера е основния източник за топла вода или има и парно и той ще е само за месеците с профилактика?
Друг вариант може да ти бъде да обърнеш вратата да се отваря пак навътре, но на обратната страна - към триъгълника. От това нищо не печелиш освен ако малката стеничка 19 см. до вратата не може да се бутне. Ако е така - пракически изместваш вратата малко надясно и освобождаваш мааалко повече място на стената 211 за мивка. Отделно - тоалетната, ако я сложиш на стената под прозореца, тя може да мръдне и малко в дясно - към триъгълника и така пак се освобождава място на стената 211 за мивката.
Съвсем накратко според мен как би бил най-добрия вариант:
Оставяш така вратата или я обръщаш да се отваря на дясно. На стената 211 см., слагаш един шкаф с мивка колкото се може по-надясно по стената. Ако крилото на вратата ти е 70 см. то ти остават 140 см до под прозореца. По цялата тази дължина можеш да сложиш нисък шкаф. Този шкаф ще е с дълбочина 50 максимум 55-60 см., което е практически и цялото пространство под прозореца. До шкафа, практически почти прилепено слагаш тоалетната - без значение дали вградена или не, по-скоро не. Триъгълинка го затваряш със стъкло, като по този начин ограничаваш течащата вода там. Така можеш дори да не слагаш плочки по стените при тоалетната и мивката и ти става като тоалетна стая с прозорец и душ кабина, която пък душкабина ще бъде с доста големи размери и няма да е никак тясна - спестяваш от плочки и даваш парите са стъклена преграда по поръчка.

А за тръбите зад вратата - сега е момента да ги вкопаеш в стената ако искаш.
разкази в картинки :)
може да не е душкабина, а завеса, за да се дърпа и да има малко въздух, когато не се ползва
бойлерът над мивката или над лявата стеничка

Прикачен файл

baniachert_148.jpg
baniachert_148.jpg (46.28 KиБ) Видяна 3327 пъти
Имам топлофикация, която не се спира....така, че бойлера ще бъде само в изключително рядък случай, мога да преместя вратата а и да бутна малката стеничка, и аз мисля да оставя тавана на такава височина или да го смъкна малко, където да вкарам осветлението .... мога да въртя и вратата навън, но би се усложнило нещата, въпреки че вече чух мнение, за баня не е добре да се отваря навътре, ако стане нещо няма как да изкараш човек от вътре....
mim
В момента положението на уредите е почти същото тоалетната е там,
мивката е под прозореца, а душа е на стената, където си нарисувала мивката....долепен до тръбите...а както сте нарисували мястото на душа минава тръба за студена вода в ъгъла, едва ли ще слагам завеса или стъклена преграда
Щом имаш сигурен ТЕЦ, въобще не слагай такъв бойлер, а си вземи проточен, който е много малък по размери, може да се сложи навсякъде, включително в един бъдещ шкаф. Колко повече ще ти харчи в сравнение с обикновенния не е от чак такова значение след като ще се ползва 1-2 седмици в годината. А и по-новите и по-скъпи модели не харчат толкова много ток.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Баня”