От мобилни телефони до цифрови камери
chefooff - помощник
Привет на всички :)

Искам да ви попитам, как мога да си направя или да закупя такъв датчик? Причината е избягване на наводнение. Малко параметри:

1. максимален волтаж 3,3V
2. когато датчика не отчита наличие на вода дава например 1V, а при наличие 3V (или обратното).

Благодаря предварително :)
lenko71 - специалист
Датчика е елементарен - две жици.
Дай повече подробности за идеята да не пишем излишни постове.
chefooff - помощник
Искам да сложа датчика на земята и по този начин да отчита.

То хубаво с две жици, но съпротивлението е много голямо и съответно пада на напрежение дори и да се използва 12V. Иначе ми трябва някакво напрежение на входа на платката, защот ми дава случайни стойности, когато няма такова. Идеята ми е когато напрежението на входа се промени (от 1V на 3V - например) да бия тревога.

Надявам се това да е достатъчно :)
sniks - напреднал
Мога да Ви предложа готов контролер за тази цел.Следи за нивото на водата и при достигане на това ,което сте задали/ "старт"/ включва помпата, която работи докато нивото спадне до зададено от вас /"стоп"/.
Има възможност и за ръчно задействане по всяко време.Управлява помпа до 1,1kW
Изображение
Изображение
Ако Ви интересува можете да ми пишете на obedin@abv.bg или тел.0888619187
chefooff - помощник
Аз си имам контролера, като ми трябва само датчика.
Johny - майстор
Датчика е парче мед или бронз завързано /запоено/ за проводник -2бр. Ако не ти трябва горно и долно ниво, е достатъчен само един. Масата е вързана към електрическата нула. Но това е за моята схема и е добре да се знае какъв е входа на твоята. В моят случай имаше и тример за настройване на чувствителността.
Нужни са много уточнения, които не даваш. Може и с един прост поплавък с магнит и рид ампула....
stefan_gb - специалист
chefooff написа:
Искам да сложа датчика на земята и по този начин да отчита.

То хубаво с две жици, но съпротивлението е много голямо и съответно пада на напрежение дори и да се използва 12V. Иначе ми трябва някакво напрежение на входа на платката, защот ми дава случайни стойности, когато няма такова. Идеята ми е когато напрежението на входа се промени (от 1V на 3V - например) да бия тревога.

Надявам се това да е достатъчно :)
Уточни за каква платка /контрол / контролер или схема става въпрос че каквото си написал до тук няма много смисъл.
chefooff - помощник
Става въпрос за picoip на неомонтана (http://lan.neomontana-bg.com/picoip.php), като по този начин ще мониторвам дали има вода в дадено помещение (там където е пералнята). Макс. напрежение е 3,3V на входа. Ако може да ми обясните по-подробно, как да го направя, защото имам само общи познания :(

Ако ми помогнете, ще бъда много благодарен.
lenko71 - специалист
+U идва от "+" на захранването на твоята платка
GND съответно е "-"
При свободни електроди, напрежението на изхода е около нулата.
При потапяне във вода на двата електрода на изхода излиза напрежение около 3V

Прикачен файл

Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (12.7 KиБ) Видяна 9354 пъти
chefooff - помощник
Благодаря ти lenko71, но имам няколко въпроса:

1. електродите най-обикновенни жици ли са и колко дълги могат да бъдат?
2. Има ли значение какъв трябва да бъде диода?
3. Имаш ли представа колко около нулата ще е напрежението?

Тема "датчик за наличие на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: