Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Didoopro - помощник
Предстои ми смяна на дограма, на стара къща но касата на един от прозорците е поддала и има опасност при избиването на старата дограма да падне тавана на стаята, тъй като къщата е с гредоред.Дайте идеи как да го укрепя преди да махна старият прозорец без да срутя къщата.
Изображение

Изображение
peter_m - специалист
Изглежда лошо. :? Ако знаеш къде са гредите да ги подпреш отвътре (или направо като на снимката с напречна греда), после да махнеш прозореца и всичко над него, да направиш бетонен трегер и да иззидаш над него. :? При всички положения трябва да махнеш тухлите над прозореца, така или иначе са отлепени.

Прикачен файл

1.JPG
1.JPG (3.74 KиБ) Видяна 9332 пъти
Justy - майстор
На първата снимка горе се вижда фриз. Свали стената от горната талпа догоре. Подпри талпата в средата и си отлей щурц.След това иззидай и мажи. И слагай новата дограма.
ArturDent - Почти Безобиден
Justy написа:
Свали стената от горната талпа догоре.
Само това НЕ! Възможно е да ти падне част от покрива. Не е ясно той на какво стъпва, както гледам на нищо.
Сигурно си на гредоред. Трябва да укрепиш всичко, преди да рушиш.
Има едни метални колове(тръби) дето се слагат когато се лее плоча и се навиват нагоре, нека някой от колегите да ти каже, точния термин. Укрепи гредите, даже напъни малко нагоре с хидравличен крик. Излей щурц, който да влезе поне 50-70 см в стените.
вземаш 2 бетонни стълбчета режиш ги с30/40см. по дълги от отвора на прозореца полека вадиш първия ред тухли над прозореца първо от вътрешната страна слагаш едното стълбче после и отвън ще пипаш НЕЖНО УСПЕХ
Justy - майстор
valiveron написа:
вземаш 2 бетонни стълбчета режиш ги с30/40см. по дълги от отвора на прозореца полека вадиш първия ред тухли над прозореца първо от вътрешната страна слагаш едното стълбче после и отвън ще пипаш НЕЖНО УСПЕХ
Оградни колове ли имаш предвид? Не подвеждай човека. Щурц на 2 метра иска 6 Х N 12.
оградни но гледай да можеш да ги събереш на мястото на първия ред тухли без да пипаш втория
ebahti - майстор
крик,подпора-вдигаш дървения щурц залагаш 2 винкела под него- 1 отвън и 1 отвътре сваляш мазилката на пропадналите тухли и мажеш със силен варовоциментов разтвор...........ако мислиш че не си достатъчно сръчен за тая работа -викни си майстор..........не слагай колци за лозе щото са постни откъм цимент и не носят натиск
с колци от бай Тошово време нямаш проблем
dito - специалист
Колегите залитат от едната крайност в другата. Според мен 15-20 см. застъпване на щурца са повече от достатъчни, след като ще стъпи върху единички. Колове от лозе ми се струва вариант само в случай на малък отвор като врата например, затова съм за изливане от СБ. От друга страна, 6 бр. х номер 12 арматура си е направо греда - какво толкова ще носи, след като върху нея лягат само стотина килограма тухли? Сложи 4 железа в долния край на щурца и пак ще спиш спокойно.

П.П. Въпреки, че ето тези пукнатини ме притесняват.
Не разбирам от гредореди и не зная как е направен твоя конкретно, но а мен е пълна лудост над прозореца поне да няма надлъжна греда, върху която евентуално да стъпват напречните греди (ако са в тази посока, разбира се). Така че, не би трябвало тази талпичка, която в момента изпълнява ролята на щурц, да носи нищо друго освен тухлите над себе си. Но за всеки случай те съветвам за свалиш мазилката, която е напукана, за да видиш точно как стъпва гредореда над прозореца, ако може и да снимаш. Просто за всеки случай, и без това мазилката ще трябва да се разчисти.

Прикачен файл

prozorec.jpg
prozorec.jpg (60.82 KиБ) Видяна 9112 пъти

Тема "Моля за идеи за ремонт на поддала каса на прозорец." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: