Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolonal - специалист
Май темата не е много за тук, ако е така се извинявам. Питането ми е такова: от една година и два три месеца живеем в къща и сметките за ток са ужасни. Онзи ден гледам електромера и последната сметка и се оказа, че показанията за нощната са с 5200 еденици повече. Естествено, не в моя полза. Т.е. съм ги надплатил. Но въпросът ми е друг. След като се разбрахме с ЧЕЗ да минат и да прегледат електромера, да съставят протокол и т.н. се зачудих как така дневната ми, за целия период е 16000, а нощната само 1600. При положение, че радиаторите работят почти нон-стоп, даже в по-топлите дни ги изключвам през деня. Възможно ли е да са направили още някоя грешка, на новия електромер и да отчита нощна само един-два часа в денонощието? А от колко до колко трябва да отчита дневна и от колко до колко часа през нощта е нощната?
disem - специалист
От 22.00 до 06.00. Т.е. 8 часа. Или 1/3 от денонощието.
Justy - майстор
Заведи си дневник със записване показанията в 6.00 и 22.00 часа. Опиши си всички големи консуматори и в какъв режим работят. Тогава всичко ще излезе на бял свят. Успех :)
alsted - майстор
Знаеш ли кое на електромера ти е индикацията дали си на дневна или на нощна тарифа. Ако - "да" - направи си записки за няколко дни как се движи консумираната енергия през деня и през нощта. Ако - "не" - дай снимка на електромера да ти покажем...
world_explorer - специалист
Ако можеш да погледнеш виж дали часовникът е сверен правилно. Да не си мислиш, че харчиш нощна а действително да е дневна.
kolonal - специалист
Днес, в 12 часа на обяд, часовникът показваше 09:00. Електромерът е от тези, най-новите.
alsted - майстор
Ами ето това тук показва дали в момента е на нощна тарифа :idea:
geordgeo - специалист
И аз отскоро съм с нов електромер,дигитален и електронен часовник,който обаче беше настроен правилно,но не превключваше нощната тарифа в продължение на цял месец.Оплаках се на енергото,ама то там беше дълга и широка - молби,нотариални актове за доказване на собственост и прочие глупости и то само за да дойдат и да направят проверка.През това време електромерът взе,че си тръгна отсамосебе си.Та като съвет да провериш дали електромерът ти е що-годе наред:
1. засечи броя импулси за единица време,като преди това изключиш всички възможни по-големи консуматори;
2.виж колко импулса са необходими,за да се навърти 1 киловат/час
(в моят случай бяха 3200 импулса за киловат)
3.не е нужно кой знае колко смятане,за да разбереш дали електромерът ти отчита правилно (най-добре е да се направи засичане с точен консуматор - лампа с нажежаема жичка 100 вата например)
Оттам нататък ще разбереш къде какво се губи или не!
Успех! :)

Тема "За дневната и нощната електроенергия?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: