Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, предстои ми строеж на къща. Основите са ми вкопани изцяло в земята на -2.60м. Нямам високи подпочвени води и си мисля, че хидроизолация под фундаменталната плоча не е необходима, но ми се иска на стените да направя някаква изолация. Предлагат ми два пласта газопламъчно залепяне по стените и XPS 5см. Някой би ли ми обяснил - воалит ли е това - газопламъчно, има ли нужда от грунд под газопламъчното и защо два пласта - има някаква технология на залепване ли? Приемам всякакви съвети и предложения.
sezoni1 - напреднал
Може и с 4мм.Грунг задължително.А като цяло трябва да бъде направено както е зададено по проекта.
schuldiner - майстор
Е, в проекта обикновено не пише вида на хидроизолацията. На практика за избор на технология се провежда едно кратко събеседване на кандидат-изпълнителя с проектант и възложител, като последните заедно решават на какво да се спрат.
В случая вероятно става дума за първи компенсаторен пласт, който да обира шупли и неравности в бетона и втори основен пласт. На равна и здрава повърхност два пласта са излишен лукс (не става два пъти по-надеждно). Грундирането е задължително.
На -2,60 бих сложил 2-3 см ЕПС, колкото да има някаква защита хидрото от механично нараняване и да се избегне свличане на изолацията от триенето при слягането на обратния насип. За целта могат да се ползват и какви да е плоскости - бракувани фазер, ОСБ, шперплат и т.н. Петица ХПС само в "замръзващата зона" или колкото да преодолее термомост с първа плоча (пак са 60-80 см). Ако проектантът ти е отворен за идеи, обмислете хоризонтално изолиране с ХПС на периферията около къщата - т.е. да изолирате самия обратен насип, примерно на 1,5-2 м околовръст на къщата.

ПП Стой далеч от воалит и всякакви материали, които се късат на ръка. Независимо колко евтино ти излизат.
vipltd - специалист
Препоръчвам Ви да използвате добавки към бетона вместо газопламъчно лепена изолация.
Добавяте течна хидроизолационна добавка при отливането на фундамента.Действува капилярно.
Втори етап при отливането на стените и шайбите-на връзката се ползува друга хидроизолация на циментова основа ,която пък не
пропуска дори влага на 90 -тия градус.
Отвън с мазана хидроизолация,двукомпонентна.
Предимства; 100 % гаранция,защото се нанася с четка на кръст и практически няма снадка.
При газопламъчна хидроизолация едно най -малко невнимание,
обезсмисля цялата операция.
sezoni1 - напреднал
Точно така.(ако го правиш за себе си ,а не на тъща си)
stivemaster - майстор
Здравеите.По повод хидроизолацията подкрепям vipltd за това че добавката за водоплътност в бетона вече е стандарт .Освен това наистина мазана едно или двукомпонентна хидризолация на кръст с четка или валяк е задължителна защото е еластична и би предпазила при евентуална пукнатина.За топлоизолация решението си е твое но имай предвид че в зоната на замръзване до -1.2м без изолация може да се появи конденз отвътре.Накрая най отвън за защита от почвената влага и механично увреждане при обратен насип и т.н. - хидроизолационна полиетиленова релефна мембрана

Тема "Изолация на основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: