Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
rdelight - помощник
Здравейте, опитвам се да си направя нещо от рода на секция от гипсокартон, но искам да постигна ефекта на мебелите от Мартинели (лъскави плоскости). Това, на което се спрях е в крайна сметка да залепя плексиглас (като най-евтин вариант) върху гипсокартона. За целта смятам да боядисам от едната страна плексигласа в черно, но не знам с какво е най-удачно. Ще ми се наложи разбира се и да го режа, но с ъглошлайфа не става добре.

Искам да постигна подобен ефект:
Изображение

Благодаря предварително!
ribnikolaevi - майстор
Здравей, ще подхранвам темата ти с още въпросителни, надявам се, че няма да се сърдиш.
В коридора смятам да монтирам скрито осветление близо до пода, зад плексигласови ивици. Тъй че и аз ще следя с внимание какво се пише тук.
С какво се реже плексигласа, как се обработва? Това май се знае от хората, които произвеждат рекламни билбордове и подобни.
rdelight - помощник
Няма никакъв проблем ;) Теб мога да те посъветвам да сложиш стъкло, след като ще бъде на земята, защото плексигласа се драска много лесно особено, ако ще се стъпва върху него, а ако в крайна сметка си решил да бъде плексиглас си вземи такъв с дебелина над 4-5мм.
ribnikolaevi - майстор
Няма да бъде на пода, а на стената близо до пода. Просто ми се струва по-лесно да монтирам плексиглас, макар че защо не и стъкло.
alsted - майстор
Плексигласа във всички случаи ще се матира /надраска / много бързо. Рязал съм със здрав конец - теглиш като трион... Бавничко става и не кой-знае колко право :wink: Знам, че става и с парче кантал /струна от китара/ загрети от някакъв ток от трансформатор - провери с търсачката.
jakuzi - специалист
alsted написа:
Плексигласа във всички случаи ще се матира /надраска / много бързо. Рязал съм със здрав конец - теглиш като трион... Бавничко става и не кой-знае колко право :wink: Знам, че става и с парче кантал /струна от китара/ загрети от някакъв ток от трансформатор - провери с търсачката.
Кантала служи да загрееш ивица и да огънеш плексигласа (напр.поставки за менюта) при рязане с кантал остават следи и е необх. допълнителна обработка.За вас е необходим 3мм плексиглас който може да се изреже и с ношче.Чертаеш с молив и минаваш няколко пъти в/у начертаното,отнема няколко мин.Не е необходимо да се боядисва плексигласа има цветен плексиглас ,мога да ви дам адреси на фирми в София и Пловдив които продават такъв,ако желаете те за мин.сума могат и да ви я нарежат по необходимите размери.Ако използвате осветление трябва да е на разстояние мин.10 см. от плоскостта за да не се деформира с течение навремето.За съжаление плексигласа не понася абразивни елементи лесно се драска но има и поправка-шлифова се и се пастира с паста.Напр.Пода на "Стани богат" е плексиглас 20мм. драска се но и се ...поправя.
hameleon - специалист
Изрязването на плексиглас по права линия става доста удачно и сравнително лесно с показаното самоделно ножче на снимката и линиал.Неколкократно се снема стружка и с лек напън се пречупва плексигласа.

Прикачен файл

P1010634.JPG
P1010634.JPG (161.39 KиБ) Видяна 17125 пъти
jakuzi - специалист
:) МикроАсу Р-450 или Р-800 съответно 14.00 и 15.00 лв.

Прикачен файл

P-450.gif
P-450.gif (11.63 KиБ) Видяна 17106 пъти
hameleon - специалист
Моят е Направи си сам :lol:!
rdelight - помощник
Цветен плексиглас в моя случай няма да ми свърши работа, защото е прозрачен, а аз смятам да го залепя върхо друга плоскост и вероятно ще се вижда лепилото. Боядисаният ще има по-ниска пропускливост, но не знам дали ще успея да го залепя. Имам един флакон силикон точно за тази цел, но боядисна плексиглас да залепя към гипсокартон... Дали да шпакловам гипсокартона или да лепя директно върху него? А плексигласа дали бих могъл да го изрежа перфектно гладко с обикновено макетно ножче повтаряйки разрезите многократно и със или без счупване накрая?

Тема "Рязане и боядисване на плексиглас" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: