Всичко за дърводелството
reza4ka - специалист
Здравейте.Расте ли в България дърво подобно на балсата?Трябва ми дърво което да е горе доло леко колкото балса,да е здраво колкото нея и да се обработва лесно.Зная,че балсата е няколко вида.В средата дървото е най-качествено а към края качеството пада (плувките за риболов май се правят от по-некчествената балса) Трябва ми дърво като по-хубавата балса.То по принцип ми трябва балса ,но се намира трудно и е много скъпа,затова търся нещо подобно на нея :)
EDI - майстор
Няма такова дърво.Балсовото дърво е два вида - бяло и черно.Бялата обработена дървесина е по-бяла и мека, с по-малко жили, а черната - червениката, по-здрава и с повече жили.На доста места се продава вече балса.Аз преди години /преди 89-та/, много години бях моделист и тогава снабдяването беше централно.В Брацигово бичеха балса, но с ниско качество.Най-добрата беше на ГРАУПНЕР, немска фирма, не знам дали още съществува. http://rchobby.bg/product_info.php?cPat ... ucts_id=70 ето ти един примерен магазин.Вземаш няколко пластини, лепиш и правиш блокчета.
reza4ka - специалист
А кое от дърветата растящи по нашите земи е най -близко да Балсата?Трябва ми дърво подходящо за авио модели,балсата е супер,но е доста скъпа. Граупнер още правят модели:
http://www.graupner.de/en
EDI - майстор
Най-близо, /но доста далеч/ са липа и топола.Преди години се намираше естенствен фурнир, ама сега с тези пластмаси, надали.Вярно, че още ги има.Едно време бяха най-големия производител и доставчик на материали и RC апаратура в Европата за моделизмите.
reza4ka - специалист
Ок,10x.Сериозна фирма,поне с такова впечатление оставам като им гледам сайта,имат много модели.
reza4ka - специалист
Интересно.А как е като цена,някой купувал ли е?По евтино ли е от балсата,липата и тополата?В сайта пише ,че расте много бързо,предполагам е евтино.
duco - специалист
Ми нямам наблюдениа пише че епо леко от балсата и с голяма плътност и след като расте супер бързо би следвало да е евтино Но нямам идея от къде може да се купи
EDI - майстор
Съжалявам, но в описанието на дървесината виждам тотални противоречия, например висока плътност и ниско тегло, лека и изключително здрава.Мисля си, че просто са преекспонирали качествата на дървото с рекламна цел и са получили взаимно изключващи се характеристики.
toiq - специалист
Липа:
Средна суха маса: 560 килограма на кубик
Характеристика: Мека маслена(гладка) дървесина с тънка еднородна текстура. Цвят от бяло до светло жълто, под въздействието на въздух потъмнява.
Обработваемост: Добра.
Използва се често за: Дръжки, резонантни музикални инструменти(китари, лири, пияна), дърворезба.
Деляемост (Цепене): Добро
устойчивост на усукване: Много добро

Американска липа:
Средна суха маса: 416 килограма на кубик.
Характеристика: Мека маслена(гладка) дървесина с тънка еднородна текстура. Цвят Кремаво - бяло, под въздействието на въздух добива бледо червено(розово).
Обработваемост: Добра.
Използва се често за: фурнир, изработка на модели ...
Деляемост(Цепене): Добро
устойчивост на усукване: Много добро

Тема "Дърво подобно на балсата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: