• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alsted - майстор
Практикува ли се? Някой чувал ли е? Извинявам се ако е разисквано :ops:
Знам, че изобщо има такъв, макар и с друго предназначение...
Светлинис - специалист
Може би точно това ми се иска да сложа в моята система и затова попитах в темата "консервиране". Антифризът май има такива свойства - антикорозионни.
LazarGanev - "Велик майстор"
Светлинис написа:
Антифризът май има такива свойства - антикорозионни.
Точно обратното - антифризът има силно корозионни свойства и затова се налага да му слагат антикорозионни добавки - за да се намали корозията :) . Ако системата е пълна с вода и няма въздух, то корозията е ограничена до минимум.
alsted - майстор
Аз лично нямам предвид антифриз. Източвам и зареждам стемата средно по веднъж годишно. При източване обаче изтича някаква невъобразима чернилка :? , а при разните реконструкции се натъквам на тиня, която за мен си е някакъв окис /имам и чугунен радиатор, и черна ламарина, за кодош съм и с поцинковани тръби/ :?
Светлинис - специалист
Добре, но тези антикорозионни добавки за антифриз не могат ли да се разтворят във водата в системата и оттам да намалим "чернилката". Продават ли се някъде и дали се практикува такава намеса?
profesor - напреднал
Не си губи времето и пърите за подобна глупост.Няма да източваш системата през лятото и няма да имаш проблеми.А ако ти се наложи да източиш системата и да я пълниш отново няма какво да добавяш и с какво да се цапаш.Каквото и да добавиш във водата то или ще е отровно или ще се утай скоро .Като започнеш да обезвъздушаваш ще цапа.
bencho_rb - специалист
Answers: 1
За да се предпази отоплителната инсталация от увреждания като корозия, образуване на накип и отлагания, е изключително важно да се почисти инсталацията използвайки почистващи препарати, като Sentinel X300, X400, X800 или Fernox Cleaner F3. Пълният комплект инструкции за употреба са предоставят с продукта, но за допълнителни пояснения може да контактувате директно с производителите SENTINEL PERFORMANCE SOLUTIONS LTD или FERNOX COOKSON ELECTRONICS.За по-дълготрайна защита от корозия и отлагания се препоръчва използването на инхибитори като Sentinel X100 или Fernox Protector F1.

eто това са два варианта за по4истване ако се разровиш в нета ще намериш още
Светлинис - специалист
Е това си е дилема - да слагам или не туй е въпроса.
alsted - майстор
Някой знае ли нещо за натриев дихромат, свойства, приложение...? Причини да не се използва в цилкулиращата течност?
alsted - майстор
Няколко думи, които аз знам: използва се като "антиоксидант" за вода, която циркулира като охлаждаща течност при струговане /шлайфане/. Прилича на миниум. Една лъжица /~10гр/ предварително са разтваря в 1-2л вода и получения оранжев екстракт е достатъчен за ~100л вода, която от своя страна се оцветява до лимонадено жълто.
Аз лично не съм го използвал, но имам познат, който го ползва от 20-тина години и определено ми го препоръчва :?
Може би колегите от металообработване е по-вероятно да го познават, но да се надяваме, че поглеждат и насам :)
  • 1
  • 2

Тема "Антикорозиращ химикал в циркулационната система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: