Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
andrian.ivanov - специалист
Проблема е следния От скоро живия в апартамент ново строителство и в кооперация всички апартаменти са с еднакви блиндирани врати. През февруари преди да се нанеса едната от комшийките замина за Италия и вчера влизаха майстори в нейния апартамент а тя ключове не е оставяла на строителя. Преди малко ходих до единствените редовноживеещи комшии и ми казаха че с някакви кодове се правили ноите ключове и те не са сини а черни. Утре ще ходя и при строителя да се разправям, но ако излезе проблем как да сменя бравата си. Неразбирам нищо от тези врати
rendo - специалист
Всеки един ключ си има "код" - този код са или "дупчиците" или "Зъбите" на самия ключ .
Какъв цвят е значение - няма
Строителя ти не би трябвало а и не му е работа да пази резервни ключове от апартаментите.

И не разбирам какво общо има апартамента на комшийката ти с твоята брава ....

А ако е проблем за едното влизане в апартамента - ползвай ключарска помощ
по едно време се нанесох ме. Разликата е че тя го е съдила за нещо така се научих хвана си багажа удари ключа и му нави 2 хубави сметки за тока. Второ той ми даде 1 брой ключ за нея врата вътрешните и тях няма да ги коментирам защото на хола и спалнята ми пак са единични - за сметка на банята 3? Та блиндираните врати до колкото разбрах вървели с 5 ключа
vekarata - специалист
Ключовете които ползва строителя се наричат /работни/.За всяка брава с пет оригинални ключа се изработват по два броя /работни/.Когато ти използваш само веднъж оригинален ключ за бравата,кода се сменя автоматично и /работният/ ключ става неизползваем.Това се прави с цел да няма злоупотреби от страна на работещи на обекта.Строителят на обекта се старае никога да не използва оригинален ключ за да не злоупотреби с доверието на бъдещия собственник.Понякога обаче се загубват незнайно как /работни/ключове.Дано съм бил полезен.
а ми значи съм с работния. Преди малко пратих SMS на брокерката ми утре ще го навестя. Месец и нещо добре че купиха съседната гар. и така разбрах за това. То и днес не знам как така се и демонстрира банята на тази която е в Италия пред купувачи на др апартаменти в зградата
тото - специалист
Щом вратата е блиндирана, най-вероятно е с т.нар. касова брава.
Ключът трябва да е нещо подобно:

Изображение

По-скъпите модели на тези брави имат работни/майсторски ключ, както е писал vekarata. Колко са на брой те и колко оригиналните, зависи от модела и производителя на бравата.
Двата вида ключове се различават по цвят. Ако са с ПВЦ "шапка" този цвят е различен, ако са целите метални най-често майсторския ключ е жълт, а останалите - бели.
При всички положения при вас трябва да са комплекта от основни ключеве - 3, 4, 5 бр. - зависи от бравата + майсторкия.
Разликата между двата типа ключове е възможно да е следната:

- майсторкия ключ прави само два пълни оборота /завъртания/, докато основните заключват напълно с 4 оборота. Тоест, ако сте заключили напълно с основен ключ, то с майсторския не може да се отключи. Ако строителят е поръчал е възможно всички врати от сградата да са с еднакъв майсторски ключ, а вашата съседка да не е заключила напълно и това да обясни ситуацията.
Също така е възможно цялата сграда да е със система от брави, която да ви позволява с вашия ключ да отключвате общи помещения - входна врата, изби и т.н. Това не значи, че всеки може да отвори жилището на другия.

- при втората възможност, след приключване на довършителните дейности се променя секретността с проста манипулация /пак различна за различните брави/, но от този момент нататък майсторския ключ не работи вече и в употреба влизат основните.

Мисля, че при вас е по-скоро първия случай.
Или са ви дали само майсторския ключ или по 1 бр. от основните.
И в двата случая сте уязвими.

Смяна на бравата е решението, но това в повечето случаи е добре да се направи от производителя на вратите. Щом е ново строителство вратите може би са още в гаранция.

Добрите брави започват от 250 лв. и нагоре.
тото написа:

Мисля, че при вас е по-скоро първия случай.
Или са ви дали само майсторския ключ или по 1 бр. от основните.
И в двата случая сте уязвими.
Исках да вляза преди срока в договора понеже знаех че така или иначе не се работи в апартамента Към седмица ме уговаряше да изчакам. Накрая един ден отидох и секретарката му ми го даде от майстор който бил в него преди мен и реално се сблъсках ме при нея. Проблемите мисля че изцяло идват от тази жена (разсеяна ли е незнае ли какво прави - нямам си идея) Когато ходих при комшиите както писах по рано те така ми обясниха. Всички реално сме с ключ който наподобява автомобилен със син клипс - виждал съм др ключове на недовършените ап в секретарката му. Дали им 5 с черни клипсове които са аналог на предния по форма и с този от снимката предполагам както си писал са направели кода Не знам колко е сигурно това което ми казаха понеже си нямам от представа, ако нещо пропускам ме поправете. Има и др вариант, който не си обяснявам защото пробвах да отключа съседен апартамент със моя и не стана но така или иначе утре ще разбера
Оправих проблема днес като ходих ми дадоха 5 главни в с още един работен. След като се вкара 1 от главните се деактивира работния при моята брава

Тема "Блиндирана врата проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: