От мобилни телефони до цифрови камери
mladkal - майстор
Здравейте, колеги!
Пробвах с търсачката,ала нещо не се получи :?
Притежавам ресийвър ONKYO, на който обаче не мога да ползвам радиото, понеже географията на апартамента и околните сгради нещо пречи. Убеден съм, че ако има някаква елементарна антена ще мога да "хващам" любимите Радио1 и ЗиРок.(с нискобюджетен дръжкофон на същото място у дома се улавят).
Въпроса ми е: Вашите идеи как да си изработя и с какви мат`ряли антена, която да ми върши работа! Конектора за антенаеили стандартен сжак или с "щипки" ( http://www.son-video.com/images/static/ ... 02-Dos.jpg
Предварително Ви благодаря!
С 2 леви - специалист
Не се вижда добре на снимката, но ще импровизирам - на конектора с щипки пише АМ, на коаксиалния пише FM - да?
Ако е така вземаш 75 или 150 см см кабел, бучкаш го в центъра на коаксиалната букса, като внимаваш да не опира другаде и го пускаш да виси. Другия вариант е да си купиш няколко метра коаксиален кабел (за тв, кабелна) 75 ома вълново съпротивление, слагаш му антенна букса и го изкарваш на балкона. Свободния край го оголваш на 75 см (външната пвц изолация), металната оплетка внимателно я обръщаш обратно върху кабела, централното жило му капваш лепило отгоре да не влиза влага при проводника, върху оплетката и част от жилото намотаваш изолирбанд за влагоизолация и това е :)
На буксата с щипки за АМ (средни вълни) може да сложиш рамкова антена - 2-3 метра кабел навит като рамка с диаметър 20-50 см и 3-10 навивки. На АМ има смущения много, но има и интересни станции - аз слушам "Гласът на Чечня" на 1089 kHz в Бургас през нощта ;)
mladkal - майстор
Благодаря ти, колега! И аз си го представях нещо такова. Помня, че едно време на една друга уредба имах такава " рамкова" антена. То и към ресийвъра май имаше ама не вършеше работа...
Ще пробвам това с кабела 75 омовия и ще доложа.

Още веднъж благодаря!
Желая успехи!

Тема "антена за ресийвър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: