• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Имате ли впечатление от пистолет за боядисване Paint zoom , който се продава от topshop?
Ето и линк http://www.topshop.bg/paint_zoom-92548- ... rp=9&pcs=1

Струва ли си или това би било поредната глупава покупка? :?
малко съм се занимавал с подобни автоматизации но до колкото знам всичко е в дюзата и в компресора .....

то че ще става ще става ама въпроса е до колкко ще е качествено.

Предполагам за емайл-лакове но за латекс не знам как ще се представи

:?
Аз не бих го купил.
Понеже имам известен опит в боядисването на метални конструкций и автомобили мога да кажа че това нещо става само да боядисваш огради с грунд може и за латекс да става но там нямам опит. Най малкото за различните видове бои се изискват различни дюзи и различни налягания. За да има равномерно налягане на въздуха трябва да има ресивер а тук не виждам такъв.
Значи колега огледай бош имат от зелената серия подобни пистолети, аз лично имам най малкия модел кам 140 кинта беше, това чудо става за градинско боядисване в смисал не може да си пръснеш боя на колата с това чудо :).
Иначе по въпроса, наистина боядисва с всичко биядисвал съм с грундове, алкидни бои и латексови бои и с водоразтворими лакове за дърво. С всичко успя да се справи повече от задоволително :-).
Предполагам и тоя ментак ще успее но уловката тук ще е колко продължително ще може да работиш с мотора на бош-а спец относително малко загрява мотора и съм доволен.

Ако ще боядисваш множество тесни детайли обаче ще се измъчиш защото струята която е точка боята е много по склонна към саморазливане, предполагам ако имаш модел с регулиране дебита на въздуха тоя проблем няма да го има но при мен тая екстра липсва. Та прецени си какво ще боядисваш наистина покритието става много по добре от четка или валяк и се пести доста боя като резултата е добър.
Благодаря за отговорите.
Гледах Бош имат подобна машинка на цена 239 лв,но с по-маломощен двигател - 280 W . Ето тук
http://www.topmarki.com/bosch-pfs-65-pi ... svane.html

Мисля евентуално да го ползвам за лакове и водоразтворими бои-за освежаване на вилата.Не за профи цели разбира се.

От отговорите дотук май ще се въздържа от покупката и ще си карам на валяк и четка.
Купи си по-добре електрически щом ти е за лакове и разни там непренциозни бои за огради.С такъв си боядисах цялото подпокривно пространство(дъски 100квадрата),а жената пробва с фасаген и на пръскана мазилка-става супер.
Колега говорех за това
http://www.topmarki.com/bosch-pfs-55-pistolet-za-bojadisvane.html

не се впечатлявай чак толкова от мощността въпроса е колко дълго може да работи без да се преебе. Аз имам точно това което съм показал в линка и това лято без него що врати и парапети съм боядисал просто не си е работа ако разчитах само на валяк и четка щях да побелея, да не говорим че мога да нанасям боята на тънък слой с което се подобрява съхненето.

Пример една врата 6х3 метра и една малка втата 2,3х1,2 да кажем и няколко парапета за около 3 часа успях да ги мина на 2 ръце с водоразтворим лак за дърво като между ръцете почивах 30-40 минути, ако това трябва да го правиш с валяче и мече не виждам как ще се справиш за толкова време, да не гововим че лака стана почти като огледало :-).

За мен инвестицията е оправдана особенно за вила или къща където има повечко поддръжка. И не се хвърляй на тия големите на бош те наистина имат по голям дебит и капацитет ама няма да си боядисваш цялата къща предполагам :-). За мен аз лично съм си решил ако трябва да боядисвам пак с латекс в нас задължително да се ръсна 240 лв за тия големитя на бош и да си спестя мъките с валяците ваничките и отмалялите ръце :-)
значи доколкото разбрах като имам къща , дървени врати, барбекю с дърво , понеже ми предстои 20-тина врати да боядисвам да взимам направо големия вариант, че няма време и пари за проба с по-малките?
и има ли подобни машини на други производители ? (без телешопите разбира се :) )
Има тояжки(Акита,Райдер) има и Бош-ти си решаваш!
danovsky написа:Има тояжки(Акита,Райдер) има и Бош-ти си решаваш!

ама тояжките компресорни ли са? защото май не съм срещал такива
"...Гледах Бош имат подобна машинка на цена 239 лв,но с по-маломощен двигател - 280 W ..."
Мисля, че не е мотор или компресор, а електромагнит. Както е отбелязано, важно е да не се прегрява.
Аз бих си взел компресор и "класически" пистолет.
Разликата е огромна! Дори и с китайски пистолет.
Значи подобни машини има но в българия само на райдер съм виждал подобен модел който по спомен беше към 100 лв. с метално казанче.
Пистолета на бош е с вентилатор а не електромагнит както споменава колегата "glupak" и наистина разликата е огромна пистолетчето на бош го мятам в раницата заедно с шлайфа и отивам с автобуса да боядисвам на вилата а иначе трябва да паля колата да макна един тон глупости и така.

Колега "georgebg" и с малкия пистолет става просто по често ще пълниш казанчето и повечко време ще отнеме това е :-) но наистина за големи площи е по добре да вземаш големия. Ако не си боядисвал с пистолет поразгледай в нет-а има разни клипчета с хитринки които могат да ти помогнат малко :-)
griffin написа:Значи подобни машини има но в българия само на райдер съм виждал подобен модел който по спомен беше към 100 лв. с метално казанче.
Пистолета на бош е с вентилатор а не електромагнит както споменава колегата "glupak" и наистина разликата е огромна пистолетчето на бош го мятам в раницата заедно с шлайфа и отивам с автобуса да боядисвам на вилата а иначе трябва да паля колата да макна един тон глупости и така.

Колега "georgebg" и с малкия пистолет става просто по често ще пълниш казанчето и повечко време ще отнеме това е :-) но наистина за големи площи е по добре да вземаш големия. Ако не си боядисвал с пистолет поразгледай в нет-а има разни клипчета с хитринки които могат да ти помогнат малко :-)

Добре разбираш какво имам предвид!
взех си най-големия модел,главно заради плавния контрол на въздуха уж за да е по-универсален, въпреки притеснението ми дали в крайна сметка става за латекс, засега не съм го пробвал в реални условия, но като гледам си е една прахосмукачка наобратно, двигател доколкото виждам с директно охлаждане от въздушната струя и пистолет с дюза - нищо сложно и наистина би могло да се копира за не-повече от 100 лв. - хватката е колко ще е надеждно копието, а оригинала скоро ще разберем.
Ще пиша скоро впечатления че ме чакат двайсетина врати за лак и метри дървена ограда, сумати дървения на барбекюто, и декар латекс ако стане де :) ...
и да питам колегата griffin ако се ползва алкидна боя (неводоразтворима), после как точно да го чистя - с бутилки с разредител или има нещо по-лесно :), че трябва да пръскам и една специална боя за метал и да не го заносам като за сефте ...

Да с компресор може би е по-добре , но как да го разхождам из двора , етаж два три и т.н.
Ами аз в началото хабях по половин литар разредител за чистене ама после му хванах цаката хехехе :-).
Значи по принцип аз пръскам с относително рядка боя не това което е написани в книжката на машината разреждане 10%. Бъркам на око като гледам боята свободно да тече от клечката с която я бъркам но да прави леко провлачване(не знам как точно да го обясня но опитно и сам ще си нагласиш боята) сега надявам се всички да не ревнат че така не се прави аз така си правя съвет не давам. Та както и да е моята боя е относително рядка. След като приключа напоявам един парцал с разредител и забърсвам доколкото мога казанчето за боя отвътре доколкото мога с тоя парцал, това снема основния слой боя който е вътре. След това наливам 50-100 мл разредител в казанчето и някъде из градината или където намеря го пръскам докато се поизбистри това което излиза от дюзата. След това разглобявам всичко ако има неизпръскан разредител в казанчето напоявам в него нов парцал и пускам чарколяците вътре в казанчето дето е неизпраскания разредител. След това с парцала една по една забърсвам чарковете. Ако трябва някъде ползвам клечки за зъби да поостържа. И така, погледни си указанието на казанчето отстрани има една клапа проверявай я след праскане че ако много се мота пистолета там отива малко боя и внимавай има една гумена клапичка която почти не се вижда там при разглобяване да не я загубиш аз едва не я метнах в канала но в общи линии до сега само веднъж съм чистил там.

Самите пласмаси на пистолета които се докосват до боята явно са направени от незалепваща пласмаса или нещо от сорта т.к ми се е случвало позалепнала боя тук там да я остъргвам само с дървена клечка за зъби.

Намети къде са филтрите на машината, моята редовно се набива с боя там и на няколко пръскания ги сменям, за целта съм си пригодил парчета от бял филтър който се ползва за абсорбатори.
Другото като съвет което мога да дам е облепи си пистолета в тиксо или найлон че при мен много се мърля и честно казано ме мързи да го почиствам идеално :-) а така само разлепвам тиксото след няколко пръскания и воала :-).

Успех
:prayer:
Здравейте колеги,чудя се кой от пистолетите на БОШ да се взема,имам за боядисване етаж около 100 квадратни метра.Засега съм се спрял на средния вариянт
http://www.topmarki.com/bosch-pfs-65-pistolet-za-bojadisvane.html

Ще го ползвам главно за латекс.Моля ви споделете ако имате някакви впетачления,притеснява ме,че латекса е гъстичък(след разреждане) спрямо алкидните бои например.А и дали средния клас на пистолета ще се справи с въпросното помещение.Зная че най-големия е по-добър,но и цената му е високичка за мен.Благодаря предварително :prost:
Колега аз спец имам малък опит с латекс, ако си вземеш средния може би просто по бавно ще свършиш боядисването, тия в киров ми казаха че ако имам големи площи за боядисване да си земам голямия. Пръскал съм с малкия и около 4 квадрата ги минах за 5 мин горе долу. Малкия модел поне аз не успях да го прегрея, понапича се ама нищо опасно според мен. Може би недостатък на средния е че ще трябва да си носиш на рамото мотора, да не те заболи гърбът докато най-голямата им машина мотора си седи на земята и имаш 3 метра маркуч. На мен специално при по големи площи най-малкия им ми натежава да го размахвам.
Благодаря за бързия отговор. :prost:
Значи средният ще е.Ще го взема в сряда и ще пиша впетачленията ми.
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Ел. инструменти”