Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phoenix - специалист
по принцип знам отговора, но никога не пречи да се обсъди, току виж се родила някоя гениална идея. Става дума за моето парно което е термопомпа с отворена водна система. Въпроса е дали може към съществуващата система да закача и слънчеви колектори? по този начин ще си спестя закупуването на нов бойлер с 2 серпентини, както и нова помпа и разширителен съд.... така де възможен ли е подобен тарикатлък и как да го управлявам?
LazarGanev - "Велик майстор"
Не можах да схвана смисъла на подобна идея :?
phoenix - специалист
въпроса е дали мога да си спестя втората инсталация, в която влиза закупуването на нов бойлер с 2 серпентини, помпа и разширителен съд?
Добре де първо обясни - ти сега имаш ли бойлер със серпентина, който да топлиш с термопомпата. Ако да - до какви градуси се загрява? Ванко68 изпълнява една схемичка при която лятно време докато се охлаждаш излишната топлина подгрява бойлера.
phoenix - специалист
сегашната система си работи перфектно и си има бойлер с една серпентина. Термопомпата го загрява до към 45-50 градуса. В смисъл това е максумума. Системата ми е отворен тип. Има си разширителен съд в най-високата част, от където всъщност я и пълня. Точно в този момент разбирам, че няма как да е отворена системата и да се ползва от колекторите понеже те ще са най високата точка и ще са вън. Освен да се затвори системата.... май няма как да стане. :?
Има как да стане, но дали има смисъл? Ти в момента плащаш около 10лв на месец за подгряване на бойлера, ако добавиш още 500 или 1000лв инвестиция за панел+аксесоари, която да работи 6 месеца в годината, ще спестиш 6х10=60лв на година. Струва ли си?
phoenix - специалист
Понеже термопомпата ми е самоделка и за сега грее бойлера само, когато я пусна да топля къщата. Предполагам лятото няма да работи, така че се надявам със слънчевите колектори да стоплям водата половин пролет, лято и есен. Бойлера ми е единствения крупен консуматор на ток топлите месеци, така че нямам нищо против да давам по-малко на е-он.
Има термосифонки на Сънсистем за 1200лв, има и китайски за 500-600лв
phoenix - специалист
искам да ползвам вакуумно тръбни колектори, проблема е как да ги свържа и управлявам?
vanko68 - специалист
Слагаш две тетки на главните водни линии,спираш с кранове водата към отоплението и я отклоняваш към бойлера. Пускаш климата вечер на топло,слагаш сензора на дъното на бойлера вместо на водната магистрала и се радваш на инвестицията от 20-30 лв вместо 1000. Както Лазар ти е писал, отоплението на бойлера ще е 10на лв месечно...Кога ще избиеш соларите ???

Тема "слънчеви колектори + термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: